11 μυστικά κόλπα που κάνουν στις ταινίες και δεν τα καταλαβαίνουμε

3 Ιουλίου, 2017 5:45 ΠΜ
More videos

Ο κινηματογράφος είναι ένας θαυμάσιος κόσμος που μας επιτρέπει να βυθιστούμε σε αυτόν και να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας. Ωστόσο, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο τέλειος κόσμος, οι κινηματογραφιστές καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια και χρησιμοποιούν αρκετά κόλπα.

Παρακάτω θα μάθετε μερικά από τα πιο γνωστά και κλασσικά κόλπα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες ταινίες.

Η άσφαλτος είναι πάντα υγρή

© Miramax Films   © depositphotos

Παρατηρήσατε ότι στις νυχτερινές σκηνές οι χαρακτήρες πάντοτε ταξιδεύουν σε βρεγμένους δρόμους, σαν να βρέχει; Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρή άσφαλτος φαίνεται πιο καλή αισθητικά. Επιπλέον, η λήψη σε βρεγμένο δρόμο τη νύχτα, δίνει αντίθεση και αντανακλά το φως καλύτερα.

Ψεύτικο πλήθος

© The Weinstein Company   © Momentum Pictures

Σε πολλές ταινίες, χρησιμοποιούνται κομπάρσοι για τη δημιουργία πλήθους. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ δαπανηρό για έναν προϋπολογισμό ταινιών, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να χρησιμοποιούν συχνά άλλες μεθόδους: Δημιουργούν την αίσθηση του πλήθους λαμβάνοντας την εικόνα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων από τη σωστή γωνία και «τελειοποιούν» το πλήθος με τη βοήθεια της τεχνολογίας του υπολογιστή. Μια άλλη μέθοδος είναι οι φουσκωτές κούκλες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά.»

Γάλα σε σκόνη και βιταμίνες αντί για ναρκωτικά

© Universal Studios

Φυσικά, κανείς δεν σκέφτεται ότι τα ναρκωτικά που εμφανίζονται σε ταινίες είναι πραγματικά. Κατά κανόνα, ο ρόλος τους στο Χόλιγουντ «παίζεται» από γάλα σε σκόνη, βιταμίνες ή ζάχαρη.

Σιρόπι καλαμποκιού ως αίμα

© Miramax Films

Δεν υπάρχει μόνο μια συνταγή για το αίμα των ταινιών, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται σιρόπι καλαμποκιού με χρωστικές τροφίμων. Και κατά τη διάρκεια των ασπρόμαυρων ταινιών, χρησιμοποιούσαν σάλτσα σοκολάτας.

Ερωτικές σκηνές

© Paramount Pictures   © Red Granite Pictures

Για να γυριστεί μια αισθησιακή σκηνή χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση τους ηθοποιούς, η κινηματογραφική ομάδα χρησιμοποιεί διάφορα κόλπα και σκηνικά: Τοποθετούν μαξιλάρια μεταξύ των ηθοποιών, και οι γυναίκες φορούν διακριτικά εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος. Ο σκηνοθέτης Τζον Τουρτουρρό, είπε πως κάποτε έβαλε την Κέιτ Γουίνσλετ σε μια μπάλα γυμναστικής για να μιμηθεί και να γυρίσει μια ερωτική σκηνή.

Ασφαλή τσιγάρα

© Miramax Films

Μην εκπλαγείτε αν ο αγαπημένος σας ηθοποιός, ο οποίος προωθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καπνίζει τσιγάρα σε κάποια ταινία. Το κάπνισμα αυτό δεν βλάπτει την υγεία τους, διότι, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται φυτικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Εξάλλου, προκειμένου να γυριστεί μια σκηνή όπου ένας χαρακτήρας καπνίζει, απαιτούνται συχνά περίπου 10 λήψεις. Αυτό θα έκανε σοβαρή βλάβη στην υγεία του ηθοποιού, αν κάπνιζε κανονικά τσιγάρα.

Μίνι ειδικά εφέ

© 20th Century Fox   © depositphotos

Για να μην αυξηθεί πολύ ο προϋπολογισμός των ταινιών, οι κινηματογραφιστές αναζητούν άλλους τρόπους για να δημιουργήσουν μερικά ιδιαίτερα ακριβά ειδικά εφέ (για παράδειγμα, αν χρειάζονται να ανατινάξουν ένα ακριβό αντικείμενο ή τοπίο). Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν την τεχνολογία των υπολογιστών, αλλά συχνότερα χρησιμοποιούν μίνι αντίγραφα αντικειμένων: ουρανοξύστες, αεροσκάφη κλπ. Φαίνονται πολύ πιο πιστευτά από τα τεχνητά που έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια του κομπιούτερ.

Νόστιμο γυαλί

© Summit Entertainment   © depositphotos

Είναι σπάνιο για μια ταινία δράσης να μην έχει μια σκηνή όπου ένας χαρακτήρας περνάει θεαματικά μέσα από ένα παράθυρο, σπάζοντας το τζάμι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται γυαλί από ζάχαρη. Δεν μπορεί να διακριθεί από το πραγματικό, είναι ασφαλές και πολύ νόστιμο. Ωστόσο, οι κινηματογραφιστές σήμερα προτιμούν πιο συχνά το λεπτό πλαστικό γυαλί.

Διάλογοι στο αυτοκίνητο

© Warner Bros. Television   © Chuck Lorre Productions

Όταν οι χαρακτήρες εμπλέκονται σε ατελείωτες συνομιλίες σε ένα αυτοκίνητο και ο οδηγός κοιτάζει πιο συχνά έναν επιβάτη από ότι το δρόμο, ίσως φοβάστε για τη ζωή των ηθοποιών. Να θυμάστε: είναι ασφαλείς. Για να γυριστεί μια τέτοια σκηνή, οι επαγγελματίες του κινηματογράφου χρησιμοποιούν συχνά ένα τρέιλερ πορείας και το αυτοκίνητο στέκεται σε μια πλατφόρμα.

Σύννεφα γάλακτος

© 20th Century Fox   © Centropolis Entertainment

Για να δημιουργηθούν τα πυκνά σύννεφα σε μια πόλη, οι κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν την πατενταρισμένη μηχανή Cloud Tank, η οποία εγχέει χρώμα ή γάλα σε μια δεξαμενή νερού. Και αν πρέπει να απεικονίσουν ένα UFO ανάμεσα στα σύννεφα, όπως στην ταινία «Ημέρα Ανεξαρτησίας», χρησιμοποιούν ένα φρίσμπι μέσα στο γάλα.

Καρπούζι: ο βοηθός των ηχοληπτών

© HBO   © depositphotos

Για να δημιουργήσουν ένα θεαματικό μουσικό κομμάτι, οι μηχανικοί ήχου πρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορα τεχνάσματα. Οι μαζικοί πυροβολισμοί αντικαθίστανται επιτυχώς με πυροτεχνήματα και ο ήχος από τα φτερά των πουλιών, δημιουργείται με την αλλαγή των σελίδων ενός βιβλίου. Ωστόσο, ο κύριος βοηθός των ηχοληπτών, είναι το καρπούζι: με τη βοήθεια του, μπορούν να αναπαράγουν τον ήχο ενός χτυπήματος κεφαλιού, μιας γροθιάς στο πρόσωπο ή το ράγισμα από το σπάσιμο του αβγού ενός δράκου.

Ακολουθήστε μας στο facebook: