11 κρυμμένα σύμβολα που υπάρχουν σε πολύ διάσημα λογότυπα

3 Μαΐου, 201711:55 ΠΜ
More videos

Τα παγκοσμίως γνωστά λογότυπα μάρκας, μας ακολουθούν όπου κι αν πάμε. Τα βλέπουμε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, στο δρόμο για τη δουλειά και σε μπλουζάκια. Και, στο 90% των περιπτώσεων, δεν έχουμε ιδέα ποιο νόημα κρύβεται σε αυτές τις φαινομενικά αφηρημένες γραμμές.

Σήμερα θα μάθετε τι δείχνουν και τι σημαίνουν μερικά έξυπνα και γνωστά λογότυπα.

McDonald’s

© McDonald’s

Ο σχεδιαστής των πρώτων εστιατορίων McDonald’s, είχε την ιδέα να εξοπλίσει τα κτίρια με δύο μεγάλες χρυσές καμάρες. Αυτά τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά έγιναν σύντομα το σύμβολο του γρήγορου φαγητού. Αργότερα, η εταιρεία ήθελε να εγκαταλείψει το λογότυπο, αλλά ο ψυχολόγος Λούις Τσέσκιν έπεισε τη διοίκηση να τα διατηρήσει. Υποστήριξε ότι αυτό το σύμβολο έμοιαζε με ανάποδη εικόνα θηλυκών μαστών και έτσι, υπενθύμιζε στους ανθρώπους την ανέμελη παιδική τους ηλικία.

Chanel

© Chanel   © chateau-crema

Η ιστορία δημιουργίας αυτού του λογοτύπου είναι πολύ ξεχωριστή και ρομαντική. Η Κοκό Σανέλ το δημιούργησε μόνη της, ενώ διέμενε στο Κάστρο Château Crémat, στη Νίκαια. Σύμφωνα με έναν δημοφιλή μύθο, το παγκοσμίως διάσημο σύμβολο εμπνεύστηκε από τις θολωτές καμάρες του κάστρου. Πολλοί επισημαίνουν τη μαγεία των γραμμάτων, αφού το «CC» αντιπροσωπεύει τόσο τα πρώτα γράμματα στο όνομα του κάστρου, όσο και τα αρχικά της Κοκό.

Google

© Google

Οι δημιουργοί του λογότυπου της Google, χρησιμοποίησαν τρία κύρια χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η διάταξή τους στο λογότυπο υπόκειται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο. Αλλά το πράσινο γράμμα σπάει τη συνολική λογική και αυτό σαφώς σημαίνει ότι είναι το πιο σημαντικό στη λέξη. Με αυτήν την απροσδόκητη εμφάνιση του πράσινου, οι σχεδιαστές υπονοούν ότι η Google σπάει τα στερεότυπα και δεν παίζει με τους συνήθεις κανόνες.

Gillette

© Gillette

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι το λογότυπο δεν αποτελείται από τίποτα περισσότερο, από το εμπορικό σήμα της Gillette. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι τα άκρα των γραμμάτων G και I μιμούνται τη μορφή των φημισμένων λεπίδων της μηχανής ξυρίσματος.

Mitsubishi

© Mitsubishi

Η βάση αυτού του λογότυπου αποτελείται από το οικόσημο της οικογένειας Ιγουασάκι, ιδρυτές της εταιρείας Mitsubishi. Το οικόσημο περιλαμβάνει τρία διαμάντια που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο. Τα διαμάντια αντιπροσωπεύουν την αξιοπιστία, την ακεραιότητα και την επιτυχία, ενώ το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει εμπιστοσύνη. Εκτός αυτού, οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι αυτό το χρώμα βοηθά στην προσέλκυση πελατών.

Goodwill

© Goodwill

Η οργάνωση Goodwill, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παγκοσμίου φήμης. Συλλέγει δωρεές τροφίμων, ρούχων και πρώτων υλών, για να βοηθήσει τους άπορους. Οι υπάλληλοι της οργάνωσης πιστεύουν ότι η εκτέλεση καλών πράξεων δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι ασυνήθιστο, αλλά ως καθημερινή δραστηριότητα. Γι’ αυτό το λογότυπό τους είναι χτισμένο γύρω από το γράμμα G, το οποίο από απόσταση μοιάζει με ένα χαρούμενο πρόσωπο.

FedEx

© FedEx

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν αμέσως το βέλος που σχηματίζεται από τον κενό χώρο ανάμεσα στα γράμματα Ε και Χ. Αλλά όταν κάποιος το παρατηρήσει, αρχίζει να το βλέπει πρώτα απ’ όλα, όταν κοιτάζει το λογότυπο! Και ακριβώς αυτό στόχευαν οι σχεδιαστές: το βέλος ενεργεί στο υποσυνείδητο των πελατών, συμβολίζοντας την ταχύτητα και την αξιοπιστία της υπηρεσίας ταχυμεταφορών.

Nike

© Nike   © Wikipedia Creative Commons

Μια φοιτήτρια με το όνομα Κάρολιν Ντέιβιντσον, πληρώθηκε μόλις 35 δολάρια για το σχεδιασμό αυτού του λογότυπου, το 1975. Όπως μπορείτε εύκολα να μαντέψετε, το παγκοσμίου φήμης σύμβολο αντιπροσωπεύει τα φτερά της Ελληνίδας θεάς Νίκης, που ενέπνεε τους πολεμιστές να κερδίζουν.

Pepsi

© Pepsi

Κοντά στην Μεξικάνικη μέρα όλων των Αγίων (γνωστή και ως Ημέρα των Νεκρών), η Pepsi κυκλοφόρησε κάποτε μπουκάλια με ανεστραμμένο λογότυπο. Οι περισσότεροι πελάτες πίστευαν ότι πρόκειται για ένα απλό ελάττωμα παραγωγής, αλλά ορισμένοι από τους ιδιαίτερα παρατηρητικούς αγοραστές, συνειδητοποίησαν ότι όταν αναποδογυρίστηκε, το λογότυπο της Pepsi διαβαζόταν ως «isded», το οποίο ήταν παρόμοιο με τις λέξεις «είναι νεκρός»!

Le Tour de France (Γύρος της Γαλλίας)

© Le Tour de France

Ακόμα κι αν έχετε δει το λογότυπο της περίφημης κούρσας ποδηλασίας Tour de France, εκατομμύρια φορές, ίσως δεν έχετε δει ποτέ την εικόνα ενός κρυμμένου ποδηλάτη ανάμεσα στα γράμματα. Κοιτάξτε πιο προσεκτικά: το γράμμα R σχηματίζει το σώμα του και ο ήλιος γίνεται ο τροχός του ποδηλάτου!

Durex

© depositphotos

(Ανθεκτικό – Αξιοπιστία – Υπεροχή)

Το Durex είναι συντομογραφία από τις λέξεις “ανθεκτικό” (durable), “αξιόπιστο” (reliable), “υπεροχή” (excellence). Με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς που χρειάζεστε, σωστά;

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News