11 γυναίκες που άλλαξαν την Ιστορία

8 Μαρτίου, 2015 7:19 ΜΜ
More videos

Το 1911 η 8η Μαρτίου αποφασίστηκε ότι θα μετατραπεί στη «Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας», προκειμένου να εορταστούν όσα έχει επιτύχει το επονομαζόμενο «αδύναμο φύλο» σε όλα τα επίπεδα.

Το επίσημο σύνθημα για την 8η Μαρτίου 2015 είναι «Κάντο να Συμβεί» και στόχο έχει να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε θέσεις ισχύος.

Προκειμένου να εορτάσει την επέτειο το CNBC, παρουσιάζει 11 γυναίκες που με τις πράξεις τους είτε άλλαξαν είτε συνεχίζουν να αλλάζουν την ιστορία.

Helen Keller

Γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1968. Ήταν τυφλή και κωφή. Μία εκ των Αμερικανίδων συγγραφέων και πολιτικών ακτιβιστών, η οποία έχασε σε νηπιακή ηλικία την ακοή και την όρασή της. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε πρόβλημα σε αυτές τις δύο βασικές αισθήσεις, αλλά κατόρθωσε να λάβει Bachelor. Βοήθησε να δημιουργηθεί η Ένωση Κοινωνικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ (ACLU) το 1920 και έλαβε το μετάλλιο «U.S. Presidential Medal of Freedom» το 1964.

Natalie Jaresko

Γεννήθηκε το 1965 και είναι υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας. Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια αναταραχή και βία, από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση με τη Ρωσία το 2014. Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε την Natalie Jaresko να αποδεχθεί τη θέση της υπουργού Οικονομικών.

Αφού ανέλαβε αυτόν τον θώκο έχει επιτύχει συμφωνία για την παροχή διεθνούς βοήθειας 40 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα. Έχει Bachelor στις επιχειρήσεις από το De Paul University του Σικάγο και Master από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Angela Merkel

Γεννήθηκε το 1954 και είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005. Αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία και της μάχης κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού. Μιλά περιορισμένα αγγλικά, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων γυναικών του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes».

Christine Lagarde

Γεννήθηκε το 1956 και είναι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο στόχο έχει να διατηρεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στα 188 κράτη-μέλη του.

Ήταν υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας το 2005 και το 2007, ενώ έγινε και υπουργός Οικονομίας από το 2007 έως και τον Ιούνιο του 2011. Θεωρείται η πέμπτη ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, σύμφωνα με το «Forbes» και 33η ισχυρότερη προσωπικότητα – ανεξαρτήτως φύλου – παγκοσμίως.

Angela Ahrendts

http://photos2.appleinsidercdn.com/13.10.15-Ahrendts.jpg

Γεννήθηκε το 1960 και είναι αντιπρόεδρος του τομέα λιανικών και online πωλήσεων της Apple. Η Angela Ahrendts εργάζεται σε αυτή τη θέση από το 2014, μετά από οκτώ χρόνια ως επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας πολυτελών ειδών Burberry. Είναι η 49η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου σύμφωνα με το «Forbes».

Margaret Thatcher


Γεννήθηκε το 1925 και πέθανε το 2013. Το 1979 έγινε η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Παρέμεινε πρωθυπουργός για 11 χρόνια – μακροβιότερη θητεία από τις αρχές του 1900 – και άλλαξε πλήρως την φυσιογνωμία της βρετανικής πολιτικής με την ισχυρή της θέληση αλλά και τις ριζοσπαστικές οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Το 1991 βραβεύθηκε με το μετάλλιο «U.S. Presidential Medal of Freedom».

Madonna


Γεννήθηκε το 1958 ως Madonna Ciccone και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες της γυναίκας τραγουδίστριας με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς έχει πωλήσει περισσότερα από 300 εκατ. άλμπουμ παγκοσμίως. Εκτός από το ότι έχει λάβει επτά βραβεία Grammy, είναι και επιτυχημένη επιχειρηματίας, έχοντας δημιουργήσει μία εταιρεία σχεδιασμού ενδυμάτων, μία αλυσίδα γυμναστηρίων αλλά και μία φιλανθρωπική οργάνωση.

Sophie Raworth


Γεννήθηκε το 1968. και είναι μία εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων του BBC, στο οποίο εντάχθηκε το 1992. Είναι μία εκ των βασικών παρουσιαστών της εκπομπής «News at One» του BBC. Έκανε και ένα «πέρασμα» στην ταινία «A Good Day to Die Hard», παραγωγής το 2013.

Alice Bentinck

Είναι συνιδρύτρια της εταιρείας Enterprenuer First, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες start-ups της Βρετανίας. Παράλληλα δημιούργησε και την «Code First: Girls», μία εταιρεία η οποία προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στο web development για κορίτσια.

Debbie Smith


Γεννήθηκε το 1955. Είναι σύμβουλος για θύματα βιασμού, καθώς και η ίδια βιάστηκε το 1989 από έναν άγνωστο στη Βιρτζίνια. Παρά το ότι έδωσε στοιχεία DNA ο δράστης του βιασμού δεν βρέθηκε παρά μετά από έξι χρόνια. Από τότε έχει ξεκινήσει έναν αγώνα σχετικά με τις εξετάσεις DNA σε θύματα βιασμών, ενώ το 2004 οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή το νόμο «Debbie Smith Act», βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα να εξετασθούν ακόμη και DNA που θεωρούνται «απόρρητα».

Όλες οι γυναίκες της υφηλίου


«Οι γυναίκες που βοηθούν τις οικογένειες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν να προχωρήσουν μπροστά, να ανακάμψουν και να δημιουργηθούν ξανά μετά από πολέμους ή συγκρούσεις, με εμπνέουν καθημερινά. Το κουράγιο, η δύναμη και η αντοχή τους μου θυμίζουν ότι κάθε γυναίκα έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο».

CNBC NEWMONEY
Ακολουθήστε μας στο facebook: