10 τρόποι να αυξήσετε τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας

Φεβ 19, 2017 7:15 ΜΜ
More videos

“Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο του κέντρου ευχαρίστησης και επιβράβευσης του εγκεφάλου. Επίσης, η ντοπαμίνη ρυθμίζει την κίνηση και τις συναισθηματικές αντιδράσεις και αυτό μας βοηθάει όχι μόνο να δούμε τα οφέλη, αλλά και να κινηθούμε προς αυτά.” – Psychology Today

Η ντοπαμίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Στην ουσία είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι άμεσα υπεύθυνη για την εστίαση και τα κίνητρα. Ποιος δεν θέλει να έχει περισσότερα κίνητρα και να είναι πιο συγκεντρωμένος;

Άλλο ένα συναρπαστικό γεγονός είναι, ότι η ντοπαμίνη μπορεί να αυξηθεί. Ναι, μπορείτε να αυξήσετε αποτελεσματικά τα κίνητρα, τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας.

Δείτε παρακάτω 10 τρόπους για να αυξήσετε την ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας και να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας:

1.Μην εθίζεστε

Πολλοί άνθρωποι εθίζονται σε κάτι, γιατί αυτό τους προσφέρει στιγμιαία ικανοποίηση. Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στα επίπεδα της ντοπαμίνης μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, όταν εθιζόμαστε υπερβολικά σε κάτι το “κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου” συνηθίζει σε αυτό και αναζητά την “γρήγορη ικανοποίηση”. Αυτό δεν είναι μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή της ντοπαμίνης, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει με φυσικό τρόπο.

2.Κάντε μια λίστα με τις μικρές εργασίες σας

Η ντοπαμίνη αυξάνεται, όταν είμαστε οργανωμένοι και τελειώνουμε τις εργασίες μας. Οπότε, μην αφήνετε τον εγκέφαλό σας να ανησυχεί για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αντίθετα, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε και σιγά σιγά διαγράψτε τα από την λίστα. Έχει αποδειχθεί, ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης είναι πιο ικανοποιητικά, όταν διαγράφουμε μια υποχρέωση από την λίστα μας.

3.Δημιουργήστε κάτι

Όταν είμαστε σε δημιουργική διάθεση είμαστε πιο συγκεντρωμένοι από ποτέ. Κατά συνέπεια, μπαίνουμε σε μια κατάσταση που ονομάζεται ροή. Η ντοπαμίνη είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να επιτύχουμε αυτή την κατάσταση. Το δίδαγμα είναι το εξής: ξεκινήστε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα στην οποία μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε.

4.Εξάσκηση

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα οφέλη της εξάσκησης, η οποία μας αποφορτίζει από το στρες, βελτιώνει την σωματική μας κατάσταση, μας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση αυξάνει πολλαπλούς νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Μια απλή βόλτα είναι αρκετή.

5.Φτιάξτε μια νοητή γραμμή εργασίας

Όπως και με την λίστα, φτιάξτε μια νοητή γραμμή εργασίας στην οποία σημειώνετε πόσες μέρες στην σειρά καταφέρατε να κάνετε κάτι.

Πάρτε ένα ημερολόγιο ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, γράψτε τον στόχο σας και σημειώστε τις μέρες που είναι προγραμματισμένες. Για παράδειγμα, αν πάτε στο γυμναστήριο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή σημειώστε τις μέρες αυτές στο ημερολόγιο για όλο τον μήνα.

6.Αυξήστε την τυροσίνη

Είναι η πιο σημαντική χημική ουσία από αυτές που συνθέτουν την ντοπαμίνη. Στην πραγματικότητα, η τυροσίνη θεωρείται το δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παίρνουμε αρκετή από αυτή την πρωτεΐνη.

Δείτε μια λίστα με τροφές που αυξάνουν την τυροσίνη:

-Αμύγδαλα

-Αβοκάντο

-Μπανάνες

-Βοδινό κρέας

-Κοτόπουλο

-Σοκολάτα

-Καφές

-Αυγά

-Πράσινο τσάι

-Γάλα

-Καρπούζι

-Γιαούρτι

 7.Ακούστε καλή μουσική

Το άκουσμα καλής μουσικής αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Στην ουσία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η καλή μουσική έχει την ίδια επίδραση, όπως όταν τρώμε το αγαπημένο φαγητό μας ή όταν βλέπουμε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

8.Κάντε διαλογισμό

Η υπερανάλυση είναι ένας πραγματικός ψυχαναγκασμός που μας φέρνει σε αμήχανη θέση, ενώ έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην πνευματική μας ανάπτυξη. Οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν με τους Βουδιστές, που λένε ότι “ο διαλογισμός και η επίγνωση είναι απαραίτητα για ένα υγιές μυαλό”.

9.Πάρτε συμπληρώματα

Δείτε μερικά φυσικά συμπληρώματα που έχουν αποδειχθεί, ότι αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης:

Ακετυλο-L-τυροσίνη: άλλο ένα δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης. Μια υγιής δόση από αυτό μπορεί να διευκολύνει τον εγκέφαλο να παράξει ντοπαμίνη.

Κουρκουμίνη: Ένα ενεργό συστατικό που είναι συχνό σε καυτερά μπαχαρικά και στον κουρκουμά.

Τζίνγκ Μπιλόμπα: Ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα που πιστεύεται, ότι ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

L-θεανίνη: Αυξάνει πολλαπλούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι μια καταπληκτική πηγή γι’ αυτό.

10.Καθαρισμός από τοξίνες

Όσο θαυματουργό και αν είναι το σώμα μας μαζεύει τοξίνες και βακτήρια, που μας κάνουν κακό. Οι ενδοτοξίνες είναι ένα είδος που μπορεί να αποδιοργανώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και περιορίζει την παραγωγή ντοπαμίνης. Φάτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και αντισταθείτε στα λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, για να απαλλαγείτε από τις ενδοτοξίνες.

Ακολουθήστε μας στο facebook: