Οι ταινίες του Hollywood μπορεί να αποτελούν τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές, με εκατοντάδες ανθρώπων να δουλεύουν για την τελειοποίηση κάθε φιλμ.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως είναι αλάνθαστες. Σενάρια ταινιών που επικαλούνται αληθινά ιστορικά γεγονότα, μπορεί να αποδειχθούν τραγικά αναληθή, λόγω των παρεμβάσεων των σεναριογράφων στην υπόθεση.
Έτσι, σε πολλές από αυτές τις ταινίες παρατηρούμε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, που άλλοτε προκαλούν τις αντιδράσεις του κοινού και άλλοτε ειρωνικά γέλια.
Λίνκολν
Στην ταινία υπήρξε μια ιστορική ανακρίβεια. Το Κονέκτικατ ψήφισε “Ναι” για την 13η τροπολογία
Μονομάχος
Στην ταινία που πρωταγωνίστησε ο Russell Crowe ο Μάρκος Αυρήλιος δολοφονήθηκε από το γιο του , Κόμμοδο κατά τη διάρκεια του Μαρκομανικού πολέμου. Ο πραγματικός Μάρκος Αυρήλιος πέθανε στη Βιέννη το 180 μ.Χ. Ο Κόμμοδος τον διαδέχθηκε και βεβαίως δε τον δολοφόνησε.
Django, Ο τιμωρός
Στη ταινία του Tarantino οι πρωταγωνιστές μεταφέρονται το 1858, μια εποχή που δεν υπήρχαν γυαλιά ηλίου.
300
Ο βασιλιάς Δαρείος δεν πέθανε στη μάχη του Μαραθώνα. Δεν ήταν καν εκεί. Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα από γήρας.
Ελεύθερος σκοπευτής
Η Ιρακινή δεν θυσίασε τον γιο της
Dallas Buyers Club
Η αλήθεια είναι ότι από το φάρμακο AZT πολλοί ασθενείς έχουν ωφεληθεί παίρνοντας την κατάλληλη δοσολογία. Στην ταινία ο Matthew McConaughey δείχνει ότι το φάρμακο είναι τοξικό, δηλητηριώδης και ακατάλληλο.
Braveheart
Οι Σκωτσέζοι δεν βάφονταν με μπλε χρώμα κατά τη διάρκεια της μάχης.Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Σκωτσέζοι εκείνης της εποχής φορούσαν κόκκινες κάπες όταν πολεμούσαν.
Στην πραγματικότητα οι σκοτσέζικες φούστες εμφανίστηκαν περίπου 300 χρόνια αργότερα από τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία. Επίσης ο Gibson άλλαξε το όνομα της συζύγου του Ουάλας από Marian σε Murron για να μην μπερδευτεί το κοινό με την Maid Marian του Ρομπέν των Δασών.
Οι πειρατές της Καραϊβικής
Από τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν οι πειρατές ήταν πολύ φτωχοί και δεν ντυνόντουσαν έτσι ούτε είχαν τέτοια όπλα.
Ο πατριώτης
Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Mel Gibson είναι φανταστικός. Η συγκεκριμένη ταινία με θέμα την ανεξαρτησία των ΗΠΑ απεικονίζει μια εκκλησία με Αμερικανούς πολίτες να φλέγεται και όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα να χάνουν τις ζωές τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη ποτέ κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο οι παραγωγοί της ταινίας άντλησαν την έμπνευσή τους από την κατάληψη ενός γαλλικού χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα, όταν και έκαψαν μια εκκλησία μέσα στην οποία είχαν βρει καταφύγιο τα γυναικόπαιδα.
Ξενοδοχείο Ρουάντα
Στην ταινία με πρωταγωνιστή τον Don Cheadle υπήρχε ένα όμορφο τέλος κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα.