10 συμβουλές για να κρατήσετε το σπίτι σας και την οικογένεια σας σε ασφάλεια στις γιορτές

6 Δεκεμβρίου, 2017 4:44 ΜΜ
More videos

Όλοι αγαπάμε τις διακοπές των Χριστουγέννων για την ατμόσφαιρα της μαγείας, της ευτυχίας και της ενότητας με τις οικογένειές μας. Είναι η εποχή του χρόνου, που τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πιστεύουν ειλικρινά ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη να τους επισκεφθεί.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Χριστουγεννιάτικων Δένδρων (ACTA), σχεδόν το 78% των Αμερικανικών οικογενειών σχεδιάζουν να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σπίτια τους. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες σπίτια θα φωτιστούν με πολύχρωμες εποχιακές διακοσμήσεις και τα κατοικίδια ζώα μας ίσως θέλουν να επιτεθούν σε αυτά τα φανταχτερά λαμπιόνια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από προστατευτικά κόλπα και συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να έχετε χαρούμενα και ασφαλή Χριστούγεννα φέτος.

1. Προστατέψτε το σπίτι σας από τους εισβολείς.

© depositphotos

Σύμφωνα με το FBI, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας αιχμής για ληστείες σπιτιών. Όλοι θυμόμαστε το “Μόνος στο σπίτι”, όπου πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις διακοπές και 2 διαρρήκτες που σχεδίαζαν να ληστέψουν κάθε ένα από αυτά. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να φύγετε σε άλλη χώρα, ίσως είναι καλό να σκεφτείτε την ασφάλεια στο σπίτι, γιατί όλη η βιασύνη των διακοπών μπορεί να σας συντρίψει και να σας κάνει να ξεχάσετε απλές προφυλάξεις.

 • Πρώτα απ ‘όλα, μην ξεχάσετε να κλειδώσετε την πόρτα σας, ακόμα κι αν ζείτε σε ασφαλή γειτονιά. Βεβαιωθείτε ότι το φρέσκο χιόνι έξω στο σπίτι σας σκουπίστηκε, έτσι ώστε οι διαρρήκτες να μην πιστεύουν ότι το σπίτι σας είναι άδειο.

 

 • Κάντε το σπίτι σας να εμφανίζεται κατοικήσιμο συνέχεια. Αφήστε τα φώτα αναμμένα όταν βγαίνετε έξω. Μην αποθηκεύετε δώρα και πολύτιμα πράγματα στα περβάζια παραθύρων. Μην εμφανίζετε όλα όσα έχετε στην κατοχή σας.

 

 • Ορισμένοι διαρρήκτες θα κοιτάξουν ακόμη και μέσα από τα σκουπίδια σας για να βρουν κοσμηματοθήκες ή άλλα ακριβά πράγματα που έχετε αγοράσει. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, ρίξτε τα μακριά πριν βγάλετε τα σκουπίδια σας.

Είναι μια ελάχιστη διακόσμηση, αλλά κάνει μια σαφή δήλωση. Οι κλέφτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.

© imgur

2. Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξυπνα.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το κύριο επίκεντρο της προσοχής σε κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Καθώς η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσει κάτω ή θα φέρει οποιαδήποτε άλλη «δυσφορία» στους καλεσμένους σας. Η θέση του δέντρου παίζει σημαντικό ρόλο. Κρατήστε το δέντρο μακριά από πηγές φωτιάς ή άλλες πηγές θερμότητας.

 • Χρησιμοποιήστε ειδικές λαβές δέντρων ή βάσεις για να στερεώσετε το δέντρο και βεβαιωθείτε ότι δεν λυγίζει. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το δέντρο σας σε μια γλάστρα γεμάτη πέτρες και νερό.

 

 • Μερικοί άνθρωποι συμβουλεύουν την προσθήκη νερού σε μια βάση δέντρων για να αποφευχθεί η υπερβολική ξήρανση και για να κρατήσει τις βελόνες του πεύκου φρέσκες. Λάβετε υπόψη ότι ένα φρεσκοκομμένο δέντρο απορροφάει ένα λίτρο νερού την ημέρα.

Αυτό θα πει καλοποτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

© theweeknd/imgur

3. Τοποθετήστε σωστά τα διακοσμητικά στολίδια στο σπίτι.

© depositphotos

Τα διακοσμητικά στοιχεία κάνουν κάθε σπίτι έτοιμο για τα Χριστούγεννα και την περίοδο των διακοπών πιο αισθητή. Η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μαζευτείτε με την οικογένειά σας και τίποτα δεν πρέπει να σκιάσει αυτή τη χαρούμενη στιγμή.

 • Ελέγξτε ότι όλα τα φωτάκια λειτουργούν σωστά και ότι κανένα από αυτά δεν έχει ραγίσματα. Ολόκληρο το καλώδιο δεν πρέπει να έχει θραύσεις. Αντικαταστήστε τα σπασμένα ή κατεστραμμένα παιχνίδια.

 

 • Τοποθετήστε όλα τα καλώδια επέκτασης κοντά στους τοίχους έτσι ώστε κανείς να μην τα πατάει και να πέφτει. Ελέγξτε τα καλώδια και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φθαρμένες υποδοχές που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά στο σπίτι σας.

Παιδάκια, είμαι το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

© diegoimao9/imgur

4. Καθορίστε σωστά τις εξωτερικές διακοσμήσεις στο σπίτι σας.

© ThisvsThat/imgur

Η δημιουργία εξωτερικών διακοσμήσεων στο σπίτι σας είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξετε σε όλους πόσο απολαμβάνετε αυτή την υπέροχη εποχή του χρόνου. Και να κάνετε τους γείτονές σας να ζηλεύουν, φυσικά. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι διακοσμήσεις είναι απολύτως ασφαλείς για εσάς και την οικογένειά σας και για εκείνους που έρχονται να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

 • Ανάψτε τον κεντρικό διάδρομο στο σπίτι σας και κρατήστε το καθαρό από το χιόνι και τον πάγο. Η είσοδος πρέπει να είναι ασφαλής για να αποφύγετε τα χτυπήματα και τις πτώσεις.

 

 • Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε λαμπάκια και καλώδια επέκτασης που προορίζονται για εξωτερική χρήση. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα φωτάκια μακριά από όλα τα υλικά που αναφλέγονται εύκολα.

 

 • Προσέχετε όταν στολίζετε με φωτάκια και διακοσμητικά, ειδικά σε μια στέγη. Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή σκάλα. Απενεργοποιήστε το ηλεκτρικό ρεύμα πριν ξεκινήσετε την διαδικασία τοποθέτησης.

Χρειάζεσαι ένα χεράκι, γείτονα; (Μην ανησυχείτε, είναι ένα μανεκέν.)

© Jack_Dubious/reddit

5. Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

© depositphotos

Ποιος δεν αγαπά ένα μεγάλο κομμάτι φρεσκομαγειρεμένης γαλοπούλας, τραγανό στο εξωτερικό και ζουμερό στο εσωτερικό; Η περίοδος των διακοπών είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε τα πάντα στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει σωρούς μπισκότων, κέικ, σπεσιαλιτέ της μαμάς, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, παίρνουν περίπου δυο κιλά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου εξαιτίας της υπερκατανάλωσης φαγητών και γλυκών.

 • Φάτε λογικά. Όταν φτάνουμε στο σπίτι των γονιών μας, συχνά αισθανόμαστε ξανά παιδιά και αφήνουμε τους εαυτούς μας να τρώνε πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται ο οργανισμός και το σώμα μας. Προσπαθήστε να φάτε μικρότερες μερίδες από το αγαπημένο σας φαγητό.

 

 • Μην ξεχάσετε την άσκηση, επειδή οι διακοπές δεν αποτελούν δικαιολογία για να παραλείψετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας. Πηγαίνετε για σκι ή παίξτε χιονοπόλεμο! Κάνετε οτιδήποτε σας κρατάει μακριά από τον καναπέ.

Προετοιμαστείτε! Τα Χριστουγεννιάτικα δείπνα έρχονται!

© somethingaboutcatss/imgur

6. Χρησιμοποιήστε τζάκια και κεριά με ασφάλεια κατά τη διάρκεια των διακοπών.

© pixabay

Οι ευτυχισμένες στιγμές μπορεί να χαλάσουν αν το τζάκι προκαλέσει πυρκαγιά στο σπίτι. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να λάβετε προφυλάξεις πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων και να αντιμετωπίσετε εκ των προτέρων όλα τα θέματα. Σύμφωνα με το NFPA, περίπου 230 πυρκαγιές στα σπίτια αρχίζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα κάθε χρόνο. Λίγες προφυλάξεις ασφαλείας μπορεί να βοηθήσουν πολύ:

 • Όταν διακοσμείτε ένα τζάκι, βεβαιωθείτε ότι διακοσμητικά όπως κάλτσες και κλαδιά δέντρων είναι κρεμασμένα σε ασφαλή απόσταση από την εστία της φωτιάς.

 

 • Καλέστε έναν επαγγελματία να καθαρίσει καλά την καμινάδα από όλη τη σκόνη και την τέφρα και να αποτρέψει μια πυρκαγιά. Εγκαταστήστε τους συναγερμούς καπνού στο σπίτι σας (έξω από κάθε χώρο ύπνου). Αγοράστε έναν πυροσβεστήρα.

 

 • Επίσης, μην τοποθετείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας ή τα τυλιγμένα δώρα κοντά σε τζάκι επειδή είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

“Μου είπε να σιγουρευτώ ότι το τζάκι μας ασφαλές. Το έκανα.”

© McBeardyson/imgur

7. Θυμηθείτε την ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων στις διακοπές.

© depositphotos   © depositphotos

Μερικές φορές τα κατοικίδια ζώα βλέπουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ως μια μαγευτική παιδική χαρά που εγκαταστήσατε για την ευχαρίστησή τους. Οι γάτες πηδούν πάνω του προσπαθώντας να κυνηγήσουν τα λαμπερά φώτα, τα σκυλιά δαγκώνουν τις βελόνες πεύκου. Όχι μόνο πρέπει να προστατεύετε το δέντρο σας αλλά και τα κατοικίδια ζώα σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια του κατοικίδιου ζώου σας έξω από το σπίτι ή σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μην ενοχλεί το δέντρο.

 

 • Μπορείτε να επιλέξετε χριστουγεννιάτικα στολίδια που είναι λιγότερο ελκυστικά για μια γάτα. Τα λιγότερο λαμπερά μπορεί να είναι ακόμα όμορφα. Ή μπορείτε να βάλετε ένα κάλυμμα αλουμινόχαρτου γύρω από τη βάση του δέντρου αφού οι γάτες μισούν να περπατούν πάνω σε αυτό.

 

 • Όσο για τα σκυλιά, μπορείτε να τα προστατεύσετε εγκαθιστώντας μια οικονομική πτυσσόμενη παιδική αυλή ή κάποιο άλλο παιχνίδι άσκησης.

Πανέξυπνο.

© axs5489/imgur

8. Η ηλεκτρική ασφάλεια έρχεται πρώτη.

Ακριβώς όπως ένα μη επιτηρούμενο τζάκι μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ένας κίνδυνος ηλεκτρικής ασφάλειας μπορεί επίσης να χαλάσει την ευχάριστη διάθεση σας. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε ασφαλείς για τα Χριστούγεννα:

 • Μην υπερφορτώνετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα ή τα καλώδια επέκτασης.

 

 • Αντικαταστήστε τυχόν χορδές των φώτων με φθαρμένα ή σπασμένα καλώδια ή χαλαρές συνδέσεις λαμπτήρων. Πάντα να κλείνετε τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια  πριν φύγετε από το σπίτι ή κοιμηθείτε.

 

 • Αγοράστε φωτάκια που έχουν μια ετικέτα από αναγνωρισμένο οργανισμό δοκιμών. Θυμηθείτε να ακολουθείτε τις οδηγίες στις ετικέτες σχετικά με την εγκατάσταση των φώτων και των καλωδίων.

“Απλά ελέγχω αν λειτουργεί.”

© ohlittlewolf/imgur

9. Τα ατυχήματα πυροτεχνημάτων δεν χρειάζεται να συμβούν.

© flashinghd/imgur

Τα πυροτεχνήματα είναι εκπληκτικά όμορφα και γοητευτικά, αλλά οι απρόσεκτοι εορτασμοί μπορούν να καταλήξουν σε οδυνηρούς τραυματισμούς. Τα πυροτεχνήματα προκαλούν χιλιάδες εγκαύματα και τραύματα στα μάτια κάθε χρόνο. Αν σκοπεύετε να διασκεδάσετε τους καλεσμένους σας με ένα πάρτι πυροτεχνημάτων, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Μόνο ενήλικες πρέπει να πετάνε τα πυροτεχνήματα. Τοποθετήστε τα μακριά από τα σπίτια και άλλους ανθρώπους. Κατευθύνετε τα πυροτεχνήματα μακριά από την οικογένειά σας και άλλους θεατές.

 

 • Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες στο πακέτο πυροτεχνημάτων και κρατήστε τις φλόγες μακριά από αυτό.

 

 • Εάν τα παιδιά σας θέλουν να κρατήσουν ένα πυροτέχνημα, βεβαιωθείτε ότι φοράνε γάντια. Ποτέ μην κρατάτε ένα μωρό στα χέρια σας ενώ κρατάτε ένα πυροτέχνημα.

“Οι φίλοι μου έστειλαν τυχαία ένα πυροτέχνημα στο κιβώτιο τους με τα υπόλοιπα πυροτεχνήματα …”

© funktasticme/imgur

10. Θυμηθείτε τα μέτρα ασφάλειας μαγειρέματος.

© pixabay

Το νόστιμο φαγητό είναι τόσο μέρος των διακοπών όσο και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ή τα δώρα. Φέτος, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα.

 • Προγραμματίστε όλο το μαγείρεμα σας εκ των προτέρων και βεβαιωθείτε ότι κάθε ηλεκτρικό στοιχείο στην κουζίνα σας λειτουργεί σωστά. Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε σωστά τα υπολείμματα.

 

 • Μην αφήνετε κανέναν να φάει ωμή ζύμη μπισκότων αν σας βοηθήσουν στην κουζίνα.

 

 • Μην αφήνετε τη σόμπα ή το φούρνο όταν πρόκειται να κοιμηθείτε. Μείνετε στην κουζίνα όλη την ώρα ενώ το μαγείρεμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπόνους: Σε περίπτωση που χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια, καλέστε τον Μακόλεϊ Κάλκιν.

© 20th Century Fox

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια εποχή για οικογενειακή διασκέδαση και φιλικές συγκεντρώσεις, και τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει τις χαρούμενες στιγμές σας.