10 σημαντικές αλήθειες που μας έμαθε ο Στήβεν Χόκινγκ

18 Μαρτίου, 201812:28 ΠΜ
More videos

Ο σπουδαίος επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ πέθανε στις 14 Μαρτίου. Παρά την ασθένεια του, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των επιστημών και κατάφερε να εξηγήσει με απλά λόγια πολύπλοκες θεωρίες στον κόσμο.

Δείτε παρακάτω τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις και αρχές του Στήβεν Χόκινγκ.

Ο δείκτης νοημοσύνης είναι για ηλίθιους

Ο Χόκινγκ δεν γνώριζε τον δείκτη νοημοσύνης του και δεν ενδιαφερόταν καν να μάθει. Ήταν σίγουρος ότι μόνο οι χαζοί ενδιαφέρονταν να μάθουν.

Όλος ο πλανήτης μας είναι ένα ενυδρείο με διογκωμένους τοίχους

© East News

Ο Χόκινγκ πίστευε ότι όλοι μας είμαστε ψάρια που ζούμε σε ένα κυρτό ενυδρείο. Κρίνουμε τον κόσμο με διαστρεβλωμένο τρόπο, επειδή τον βλέπουμε από μέσα χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να τον μελετήσουμε από έξω.

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, ο Χόκινγκ συνέχισε να μελετά το Σύμπαν, σπάζοντας όλα τα στερεότυπα.

Το Σύμπαν δημιουργήθηκε από το “τίποτα” και την βαρύτητα

Ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μυστήριο στην προέλευση του Σύμπαντος. Θα μπορούσε εύκολα να παραχθεί από το “τίποτα”. Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, αρχικά υπήρχε ένα μικροσκοπικό, αλλά πολύ καυτό σωματίδιο με τεράστια πυκνότητα, άπειρη μάζα και άπειρη βαρύτητα.

Περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εξερράγη και δημιούργησε τον χώρο για το σύμπαν μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χόκινγκ έκανε πολλές από τις μελέτες του χωρίς να μπορεί να περπατάει ή να μιλάει

© East News

Ο Χόκινγκ έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Η ασθένεια εμφανίστηκε όταν ο Χόκινγκ ήταν 18 ετών. Οι γιατροί του είχαν δώσει χρόνο ζωής 2,5 χρόνια, αλλά ο Χόκινγκ κατάφερε να φτάσει τα 76.

Η ψευδαίσθηση είναι ο εχθρός της γνώσης

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, ο κύριος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης. Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα, ενώ ο κόσμος γύρω μας, μας παρέχει συνέχεια καινούργιες εκπλήξεις. Πριν από πολλά χρόνια ούτε η επιστημονική φαντασία δεν μπορούσε να φανταστεί την ύπαρξη μαύρων τρυπών στο Σύμπαν και τώρα η παρουσία τους είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, η έρευνα και η ανακάλυψη κάτι καινούργιου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τα χρήματα που παίρνεις για αυτό.

Η τελική του θέση δεν είναι στη Γη

© Wikimedia Commons

Όταν είχαν ρωτήσει τον Χόκινγκ ποιο μέρος θα ήθελε να επισκεφθεί, είχε απαντήσει ότι σίγουρα θα ήταν ένα μέρος που σίγουρα δεν είναι στην Γη. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αν είχε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια θα νοίκιαζε ένα διαστημόπλοιο για να επισκεφθεί το διάστημα.

Αν και δεν κατάφερε να πάει στο διάστημα, βίωσε την μηδενική βαρύτητα. Η Αμερικανική εταιρία Zero Gravity του έδωσε την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.

Το παρελθόν είναι απλά μια σειρά από δυνατότητες

© East News

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, δεν έχει σημασία ποιες αναμνήσεις διατηρούμε από το παρελθόν. Άλλωστε τα παρελθοντικά γεγονότα δεν συμβαίνουν με γραμμικό τρόπο. Συμβαίνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και μέχρι να εμφανιστεί ένας εξωτερικός παρατηρητής απλώς επιπλέουν σε μια αβέβαιη κατάσταση.

Αυτή η ιδέα έγκειται στη βάση της κβαντικής μηχανικής, την οποία ο Αϊνστάιν είχε αρνηθεί κατηγορηματικά.

Ο χρόνος είναι σχετικός

Εδώ ο Χόκινγκ συμφωνούσε απόλυτα με τον Αινστάιν. Και οι δυο πίστευαν ότι ο χρόνος είναι σχετικός. Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένα αντικείμενο στην Γη, τόσο πιο αργά ρέει ο χρόνος για αυτό.

Η μοίρα είναι ψευδαίσθηση

© East News

Ο Χόκινγκ δεν πίστευε ότι τα πάντα στην ζωή μας είναι προκαθορισμένα και αστειευόμενος έλεγε ότι και οι πιο ακραίοι μοιρολάτρες κοίταζαν γύρω τους πριν διασχίσουν τον δρόμο.

Ο φυσικός χαρακτήριζε τον εαυτό του αισιόδοξο και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σίγουρος ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να ζήσει για τα επόμενα 1000 χρόνια, πίστευε ότι μέχρι τότε μέχρι τότε οι άνθρωποι θα έχουν φύγει από την Γη.

Η ζωή δεν είναι για τραγωδίες

“Η ζωή θα ήταν τραγική, αν δεν ήταν αστεία”, είχε πει ο Χόκινγκ. Σήμερα, που όλος ο κόσμο θρηνεί για τον θάνατό του αυτά τα λόγια είναι παρηγορητικά.

H αντίδραση των κοντινών ανθρώπων του Χόκινγκ για τον θάνατό του

© East News

Ο Στήβεν Χόκινγκ είχε 3 ενήλικα παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος του ασχολείται με τα λογισμικά και τα άλλα δυο παιδιά του με τις ξένες γλώσσες.

“Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και εκπληκτικός άντρας του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα μείνουν για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του σε συνδυασμό με το χιούμορ ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, ανέφεραν τα παιδιά του για τον θάνατο του πατέρα τους.

“Το Σύμπαν δεν θα σήμαινε κάτι αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάμε”

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News