10 σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν δουλεύουν σωστά

1 Ιανουαρίου, 20182:22 ΜΜ

Κάθε μέρα το μυαλό μας επεξεργάζεται τόνους πληροφοριών, το σώμα μας εκτελεί χιλιάδες ενέργειες. Ζώντας σε αυτόν τον πολυάσχολο κόσμο καθιστά πολύ εύκολο να χάσετε μερικά μηνύματα που στέλνει το σώμα σας. Και οι συνέπειες της μη επικοινωνίας και της ανταπόκρισης σε αυτά τα σήματα μπορεί να είναι δραστικές.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Πόσα από αυτά τα σήματα έχει στείλει το σώμα σας σε σας;

10. Προβλήματα στον ύπνο

© Depositphotos

Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά, αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες δεν μπορούν να βγουν από το σώμα μέσω των ούρων και παραμένουν στο αίμα. Το αυξημένο επίπεδο τοξινών καθιστά δύσκολο τον ύπνο. Γι ‘αυτό, όταν μειώνετε τον ύπνο, αυξάνετε τις πιθανότητες μείωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Προειδοποίηση: Οι άνθρωποι με Χρόνια Νεφρική Νόσο συχνότερα υποφέρουν από άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή που προκαλεί μία ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή όταν κοιμάστε. Αυτές οι παύσεις μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Μετά από κάθε παύση, η κανονική αναπνοή επιστρέφει με δυνατό ροχαλητό. Το συνεχές βαρύ ροχαλητό σηματοδοτεί ότι είναι καιρός να δούμε έναν γιατρό.

9. Πονοκέφαλοι, κόπωση και γενική αδυναμία

© Depositphotos

Υγιή και σωστά λειτουργούντα νεφρά μετατρέπουν τη βιταμίνη D στο σώμα μας για να διατηρούν ισχυρά τα οστά και να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Ερυθροποιητίνη (EPO). Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, παράγουν λιγότερα ΕΡΟ. Η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (εκείνων που μεταφέρουν οξυγόνο) οδηγεί σε γρήγορη κόπωση των μυών και του εγκεφάλου σας.

Προειδοποίηση: Είναι κοινό για άτομα με Χρόνια νεφρική νόσο να έχουν αναιμία. Η αναιμία μπορεί να αρχίσει να εξελίσσεται όταν κάποιος έχει 20% έως 50% της κανονικής νεφρικής λειτουργίας. Εάν παίρνετε αρκετή ξεκούραση και ύπνο, αλλά συνεχίζετε να αισθάνεστε κούραση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και γενική αδυναμία, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

8. Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα

Τα υγιή νεφρά κάνουν τεράστια δουλειά με την απομάκρυνση των αποβλήτων και του επιπλέον υγρού από το αίμα, συμβάλλοντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της σωστής ποσότητας θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας. Η φαγούρα και το ξηρό δέρμα σηματοδοτούν την αποτυχία των νεφρών να διατηρούν τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν ως αποτέλεσμα οστικές και νεφρικές παθήσεις.

Προειδοποίηση: Αν έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα, προσπαθήστε να παραμείνετε πιο ενυδατωμένοι. Θυμηθείτε, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο για τη φαγούρα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα έχουν συστατικά που πιθανώς θα μπορούσαν να βλάψουν τη λειτουργία των νεφρών σας ακόμη περισσότερο.

7. Έχετε κακή αναπνοή και νιώθετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας

© Depositphotos

Όταν τα απόβλητα συσσωρεύονται στο αίμα, αλλάζουν τη γεύση των τροφίμων και αφήνουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Έχοντας κακή αναπνοή είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε πάρα πολλές τοξίνες και μόλυνση στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μπορεί να σταματήσετε να θέλετε κρέας και να χάσετε την όρεξη σας γενικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να έχουν μεταλλική γεύση (από αλλεργίες έως κακή στοματική υγεία). Κανονικά, η μεταλλική γεύση στο στόμα σας θα πρέπει να εξαφανιστεί αν έχει υποβληθεί σε θεραπεία για την υποτιθέμενη αιτία. Εάν η γεύση εξακολουθεί να εμφανίζεται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

6. Δύσπνοια

© Depositphotos

Η σχέση μεταξύ της νεφρικής νόσου και της δυσκολίας στην αναπνοή, ιδιαίτερα μετά από λίγη προσπάθεια, προκαλείται από δύο παράγοντες. Πρώτον, το επιπλέον υγρό στο σώμα μετακινείται στους πνεύμονες όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Δεύτερον, η αναιμία στερεί το σώμα σας από οξυγόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή.

Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τη δυσκολία της αναπνοής από τη νεφρική ανεπάρκεια στο άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα ή την καρδιακή ανεπάρκεια. Αν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε άνετα μετά από πολύ λίγη προσπάθεια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

5. Οίδημα στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια

© Depositphotos

Τα νεφρά που αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά δεν αφαιρούν κανένα επιπλέον υγρό από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου που προκαλεί οίδημα στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια σας. Το πρήξιμο των κατώτερων τμημάτων του σώματός σας μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει προβλήματα καρδιάς και ήπατος ή φλεβίτιδα.

Προειδοποίηση: Μερικές φορές η λήψη φαρμάκων, η μείωση του αλατιού και η απομάκρυνση της περίσσειας του υγρού στο σώμα σας μπορεί να σταματήσει το πρήξιμο. Αν δεν βοηθήσει, τότε χρειάζεστε ξεχωριστή θεραπεία.

4. Έχετε πόνους στην μέση

Η αποτυχία των νεφρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη που είναι συνήθως έντονος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Μπορεί να το αισθανθείτε στο μπροστινό μέρος της βουβωνικής ή του ισχίου της περιοχής. Ο πόνος της μέσης και των ποδιών μπορεί να προκληθεί από κύστες των νεφρών, οι οποίες είναι μεγάλοι σάκοι γεμάτοι με υγρό που σχηματίζονται στις αρθρώσεις και είναι το αποτέλεσμα της πολυκυστικής νεφρικής νόσου.

Συμβουλή: Ο πόνος στην μέση που προκαλείται από νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται από αίσθημα αδιαθεσίας, εμετό, υψηλή θερμοκρασία σώματος και συχνή ούρηση. Ο κανονικός πόνος στην μέση που δεν έχει καμία συσχέτιση με τα νεφρά και συμπεριφέρεται διαφορετικά: ο πόνος είναι πιο τοπικός και συμβαίνει ξαφνικά, δεν υπάρχει πυρετός. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη και τα αναλγητικά είναι αναποτελεσματικά, φροντίστε να δείτε το γιατρό σας.

3. Πρησμένα μάτια

© Depositphotos

Ένα πρώιμο σημάδι ότι το σύστημα φίλτρου του νεφρού σας έχει υποστεί βλάβη είναι η εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών. Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα νεφρά σας διαχέουν μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα αντί να την κρατήσουν και να την διανείμουν σε όλο το σώμα.

Συμβουλή: Εάν είστε βέβαιοι ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετή ανάπαυση και πρωτεΐνη, αλλά εξακολουθείτε να παρατηρείτε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

2. Υψηλή αρτηριακή πίεση

© Depositphotos

Το κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Τα νεφρά έχουν το νεφρικό φίλτρο που απομακρύνει τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το αίμα. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, το νεφρικό φίλτρο που φιλτράρει το αίμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Γι ‘αυτό η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας.

Συμβουλή: Μάθετε να διαχειρίζεστε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση για να αποφύγετε την νεφρική ανεπάρκεια. Προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας.

1. Αλλαγές στην ούρηση

© Depositphotos

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ούρων και την εξάλειψη των απόβλητων μέσω αυτών. Οι αλλαγές στη συχνότητα, την οσμή, το χρώμα και την εμφάνιση των ούρων δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι συνήθεις τύποι αλλαγών περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπουδήποτε μεταξύ 4 έως 10 φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.

 

  • Η εμφάνιση αίματος στα ούρα. Τα υγιή νεφρά καταστρέφουν τα απόβλητα από το αίμα για να παράγουν ούρα, αλλά εάν το φίλτρο έχει υποστεί βλάβη τα κύτταρα του αίματος μπορεί να αρχίσουν να “περνούν” έξω στα ούρα.

 

  • Τα αφρώδη ούρα. Οι φυσαλίδες στα ούρα, ειδικά εκείνες που απαιτούν να ρίξετε αρκετές φορές νερό μέχρι να φύγουν, υποδεικνύουν ότι η ανεπιθύμητη πρωτεΐνη είναι στα ούρα.
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News