Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
γυναίκα10 σημάδια ότι είσαι μία εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα

10 σημάδια ότι είσαι μία εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα

Υπεραναλύεις, δεν ερωτεύεσαι, ακούς εσωτερικές φωνές, δεν χωράς σε καλούπια και γενικά αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις πουθενά. Σου φαίνεται γνωστό;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και πολλά φωτεινά μυαλά υποφέρουν από αμφιβολία για τον εαυτό τους. Τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι είσαι μια εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα, μια πραγματική ιδιοφυΐα; Ίσως να με απορρίπτας ως τρελό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα μπορούσαν να σε κατατάξουν ως ιδιοφυΐα, ή τουλάχιστον ως κάποιον που βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για μια ιδιαίτερη επιτυχία.

Παρακάτω ακολουθούν 10 σημάδια που ίσως να αναγνωρίσεις σε κάποιον:

1) Δεν χωράς σε καλούπια

Ανάμεσα σε όλα τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι είσαι μια πραγματική ιδιοφυΐα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις), αυτό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Δεν χωράς σε κανένα καλούπι. Σκέφτεσαι με μοναδικό τρόπο και προσεγγίζεις προβλήματα και λύσεις με τρόπους που εκπλήσσουν και, πολλές φορές, ακόμη και μπερδεύουν τους γύρω σου. Η διαφορετική σου σκέψη αντιμετωπίζεται με θετικότητα ή ακόμα και με προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναπτυξιακό ψυχολόγο Howard Gardner, υπάρχουν εννέα διαφορετικοί τρόποι ευφυΐας:

Να είσαι έξυπνη στον τομέα της φύσης και του οικολογικού μας κόσμου.
Να είσαι έξυπνη στη μουσική και στη μελωδία.
Να είσαι έξυπνη στα μαθηματικά, τη λογική και τους αριθμούς.
Να είσαι έξυπνη στη φιλοσοφία και να συλλογίζεσαι την ύπαρξη.
Να είσαι έξυπνη στην επικοινωνία και την πολιτισμένη συμπεριφορά.
Να είσαι έξυπνη όσον αφορά τη βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής σου υγείας.
Να είσαι έξυπνη με τις λέξεις και να έχεις υψηλή λεκτική νοημοσύνη.
Να είσαι έξυπνη με τις εικόνες και να κατανοείς τη χωρική απόσταση.
Και να είσαι έξυπνη για τη δική σου φύση και την αυτο-ανάπτυξή σου.
Εάν είσαι ιδιαίτερα έξυπνη σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς, μπορεί να είσαι μια ιδιοφυΐα. Φυσικά, όχι κάθε ιδιοφυΐα είναι σαν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Κάποιοι εφευρίσκουν νέες τεχνολογίες, ενώ άλλοι αναζητούν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από φιλοσοφικές σκέψεις.

2) Έχεις ατελείωτη περιέργεια
Ένα ακόμα ισχυρό σημάδι που υποδεικνύει ότι είσαι πραγματικά μια ιδιοφυΐα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις) είναι η ατελείωτη περιέργειά σου. Αν έχεις έναν φούρνο, δεν ενδιαφέρεσαι μόνο για το ψωμί που μπορείς να φτιάξεις, αλλά και για εκατό άλλα πράγματα έξω από αυτόν. Μπορεί να είσαι διάσημη ζωγράφος, αλλά όταν βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ για τους αρχαίους Μάγια και την αστρονομία, μένεις μαγεμένη για ώρες. Η περιέργειά σου να ανακαλύπτεις απλά δεν έχει όρια. Δεν είναι μόνο ότι σου αρέσει να μαθαίνεις νέα πράγματα. Είναι ότι θυμάσαι αυτά που μαθαίνεις και εμπλουτίζεις τη ζωή των άλλων με αυτά που γνωρίζεις. Και αυτό είναι κάτι πραγματικά ιδιοφυές.

3) Είσαι ντροπαλή

Ένα ακόμα από τα λίγο γνωστά σημάδια ιδιοφυΐας είναι η ντροπαλότητα. Φυσικά, δεν υποστηρίζω ότι όλοι οι ντροπαλοί άνθρωποι είναι ιδιοφυΐες.

Ωστόσο, οι περισσότερες ιδιοφυΐες είναι ντροπαλοί άνθρωποι που τείνουν να είναι αρκετά συσταλμένοι. Συχνά έχουν τόση αναστολή που μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και ως κοινωνικό άγχος.

Όπως εξηγεί η Josie Griffiths:

«Περίπου το 60% των έξυπνων παιδιών είναι εσωστρεφή, σύμφωνα με το The Gifted Development Center. Και περισσότερο από το 75% των ανθρώπων με IQ 160 ή μεγαλύτερο είναι επίσης ντροπαλοί».

4) Δεν γνωρίζεις τη δύναμή σου
Η παράδοξη κατάσταση με αυτές τις ντροπαλές ιδιοφυΐες είναι η εξής: Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι εκεί έξω που ποτέ δεν θα θεωρηθούν ιδιοφυΐες ή δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και πολλά λαμπρά μυαλά ακρωτηριάζονται από την αμφιβολία για τον εαυτό τους. Έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν και τόσα πολλά περιθώρια να αναπτυχθούν, αλλά τους ταλαιπωρεί ένα αίσθημα ανεπάρκειας και φοβούνται μήπως κριθούν από τους άλλους.

5) Δεν αντέχεις τη μετριότητα και τον εφησυχασμό

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι ιδιοφυΐας είναι η αδυναμία να ανεχθείς τη μετριότητα και την απάθεια. Οι ιδιοφυΐες σε κάθε τομέα είναι περίεργοι, αφοσιωμένοι και καινοτόμοι. Όταν αντιμετωπίζουν ανθρώπους που απλώς δεν τους νοιάζει, αισθάνονται σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι. Γιατί αυτοί οι ιδιοφυΐες νοιάζονται και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοφυΐες συχνά τείνουν να είναι τελειομανείς και προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς τον τομέα της εξειδίκευσής τους.

Σκέψου τον Έλον Μασκ: Δεν ξεκίνησε απλώς την Tesla και μετά κάθισε αναπαυτικά με ποπ κορν και το τηλεχειριστήριό του. Εργάζεται καθημερινά για να καινοτομεί στον τομέα του διαστήματος, της τεχνητής νοημοσύνης και διάφορων άλλων τεχνολογιών.

Όπως γράφει ο Robert Cornish: Οι ιδιοφυΐες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μετριότητα, ιδιαίτερα στον εαυτό τους. Ποτέ δεν ικανοποιούνται εύκολα με τον εαυτό τους.

6) Είσαι πολύ ευέλικτη και προσαρμόσιμη
Οι ιδιοφυΐες προσαρμόζονται, ενώ οι μέσοι και λιγότερο έξυπνοι κινδυνεύουν να ραγίσουν και να σπάσουν. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αληθινής ιδιοφυΐας είναι η ικανότητα προσαρμογής στην μεταβαλλόμενη δυναμική της ζωής χωρίς να υποχωρεί. Αυτό ισχύει τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Το μυαλό και οι αντιδράσεις των ιδιοφυών μπορούν να προσαρμοστούν και να λυγίσουν όπως απαιτείται. Υπάρχουν βαθιές βασικές αξίες και ενδιαφέροντα, αλλά ποτέ δεν επιτρέπουν σε αυτά να τα δεσμεύουν και να περιορίζουν την εξερεύνηση. Οι ανακαλύψεις, η εργασία και οι συνδέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται ακόμα και όταν οι ανατροπές έρχονται από απροσδόκητες κατευθύνσεις. Οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις αντιμετωπίζονται ως μια ευκαιρία για προπόνηση του μυαλού και για νέες προσεγγίσεις σε παλιά προβλήματα.

7) Δεν ερωτεύεσαι εύκολα
Ένα ακόμα σημάδι ότι είστε πραγματικά ένα ιδιοφυές άτομο (ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε) είναι η δυσκολία σας να ερωτευτείτε εύκολα και η πιθανή προσκόλλησή σας στο παρελθόν. Επιπλέον, δεν είστε πολύ ευκολόπιστοι και επιδιώκετε επίτηδες τη μοναξιά. Ακόμη και όταν είστε σε μια σχέση, δεν επιτρέπετε στους άλλους να επιβάλουν το ιδεολογικό τους πλαίσιο πάνω σε εσάς.

8) Ο εσωτερικός σου μονόλογος είναι έντονος
Οι ιδιοφυΐες εμφανίζονται σε πολλούς τομείς, όπως αναλύει ο Gardener, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνικών, μαθηματικών, μουσικών, λεκτικών, εικαστικών και πολλών άλλων. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό που συναντάται συχνά στις ιδιοφυΐες είναι η έντονη εσωτερική διαλογική. Αυτοί οι διαλογισμοί μπορεί να είναι από σκοτεινούς και ασταθείς, όπως αυτοί που ταλαιπώρησαν τον Vincent van Gogh, έως και τους πιο εμπνευσμένους και ευφορικούς διαλογισμούς που ενέπνευσαν ιδιοφυΐες όπως ο Johann Goethe.

9) Έχεις την τάση να υπεραναλύεις

Οι ιδιοφυΐες δεν απλώς σκέφτονται πολύ. Συχνά αγγίζουν την υπερανάλυση.

Αν έχεις ορισμένες σκέψεις ή ερωτήσεις που διασχίζουν το μυαλό σου και απλά δεν μπορείς να τις αφήσεις μέχρι να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου, τότε μπορεί να είσαι τύπος ιδιοφυΐας.

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το βασικότερο φιλοσοφικό ερώτημα απ’ όλα:

“Γιατί είμαστε εδώ;”

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό που διασχίζει τα όρια μεταξύ της φιλοσοφίας, της φυσικής, του φυσικού περιβάλλοντος και του πνευματικού:

“Τι είναι χρόνος;”

Για μερικούς ανθρώπους αυτές μπορεί να φαίνονται αστείες ερωτήσεις που πρέπει να τις σκεφτούν όταν είναι άρρωστοι ή απλώς παρακολουθούν ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Για την ιδιοφυΐα όμως, είναι δια βίου ερωτήματα που δεν παύουν ποτέ να τους απασχολούν.

10) Παραδέχεσαι όταν δεν έχεις ιδέα
Όπως είπε περίφημα ο Σωκράτης, το μόνο πράγμα που ήξερε πραγματικά ήταν ότι δεν ήξερε τίποτα. Αυτό ισχύει και για τις ιδιοφυΐες. Δεν είναι ότι είναι πάντα ταπεινοί ή υποτιμούν τον εαυτό τους, αλλά έχουν εξαιρετική αυτογνωσία. Ως αποτέλεσμα, γνωρίζουν έντονα τα όρια της πνευματικής γνώσης. Αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι ειδικοί σε όλα και παραδέχονται ανοιχτά όταν απλά δεν ξέρουν την απάντηση σε κάτι. Το βρίσκουν πιο παραγωγικό να παραδεχτούν το γεγονός ότι δεν ξέρουν κάτι, καθώς συνειδητοποιούν ότι το να μην γνωρίζουν από μόνο του τους δίνει μια ευκαιρία να μάθουν γι’ αυτό.

Τα πιο σημαντικά