Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
ανθρώπινες σχέσεις10 σημάδια ότι έχετε να κάνετε με έναν ψεύτη

10 σημάδια ότι έχετε να κάνετε με έναν ψεύτη

Στην καθημερινή συναναστροφή με τους ανθρώπους, κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντήσετε κάποιους που θα πουν ψέμματα για να γίνει αυτό που θέλουν ή  να κρύψουν την πραγματική ιστορία τους. Μερικές φορές πιάνονται να ψεύδονται, άλλες φορές ξεφεύγουν όταν έχουν μάθει καλά το παιχνίδι. Ίσως έχετε κάποιον στη ζωή σας για τον οποίο είχατε πάντα ένα δύσκολο συναίσθημα ή απλά δεν μπορείτε να τον ‘διαβάσετε’.  

Για να μάθετε αν μπορεί να σας ρίχνει στάχτη στα μάτια, έχετε τον νου σας για αυτά τα σημάδια, την επόμενη φορά που θα δείτε το πρόσωπό του.

Ποτέ δεν έχει οπτική επαφή μαζί σας.

Επειδή οι ψεύτες πραγματικά αισθάνονται ένοχοι μέσα τους,νιώθουν πολύ άβολα όταν οι άλλοι τους κοιτάξουν στα μάτια. Αισθάνονται σαν το άλλο άτομο να μπορεί να δει μέσα από αυτά, έτσι, αποφεύγουν το βλέμμα των άλλων ανθρώπων όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να πιάσετε κάποιον αν λέει ψέμα, παρακολουθήσετε που έχει τα μάτια του. Μήπως τα ρίχνει στο πάτωμα ή κοιτάζει πέρα μακριά από εσάς όταν μιλάτε; Αν ναι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι έχουν κάτι να κρύψουν και απεγνωσμένα θέλουν να το κρατήσουν μυστικό.

Ενεργούν νευρικά γύρω σας.

Δεν έχει σημασία αν το ψέμα συνεπάγεται κάτι σημαντικό ή απλώς μια μικρή λεπτομέρεια, ο ψεύτης συνήθως θα είναι νευρικός και ανήσυχος κοντά στο πρόσωπο που θέλει να του κρύψει πράγματα. Θα μπορούσε να μιλάει πιο γρήγορα για να τραβήξει την προσοχή μακριά από αυτόν, ιδρώνει πολύ,κοκκινίζει, ή βηματίζει μπρος και πίσω. Ένας έμπειρος ψεύτης, δεν μπορεί να δείξει οποιαδήποτε σημάδια ενοχής επειδή έχει συνηθίσει να ζει μέσα στο ψέμα. Ωστόσο, αν ξεκινήσετε να τον ψήνετε στη σχάρα με ερωτήσεις, ίσως τελικά να ραγίσει κάτω από την πίεση.

Φαίνονται να ανησυχούν για κάτι.

Οι ψεύτες τείνουν να μην χαμογελούν όπως  οι άνθρωποι που ζουν αυθεντικά και λένε την αλήθεια όποια και να είναι η συνέπεια. Το ψέμα ασκεί μια τεράστια πίεση στη συνείδηση του ατόμου, και, κατά συνέπεια, τους κάνει να αισθάνονται σαν να έχουν δύο τόνους τούβλα πάνω τους. Αυτή η τεράστια πίεση πρέπει να βγει με κάποιο τρόπο και συνήθως αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του ψεύτη. Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου τους. Συνήθως δεν δείχνουν πολύ συναίσθημα. Τα ψέματα τρώνε τελικά τους ανθρώπους μέσα τους και η συνηθισμένη ιδιοσυγκρασία τους είναι ένα σημάδι που λέει για το πώς πραγματικά αισθάνονται.

Τα πράγματα στην ιστορία τους απλά δεν κολλάνε.

Αφού ακούσετε την ιστορία τους,ενστικτωδώς αισθάνεστε ότι την έχουν στολίσει με πολλά ή απλά το όλο πράγμα είναι ένα κατασκεύασμα. Για παράδειγμα, ίσως αισθάνεστε ότι ο φίλος σας έκλεψε χρήματα από το πορτοφόλι σας όταν το αφήσατε πάνω στο τραπέζι για να ρίξετε κάτι στα σκουπίδια. Ενώ δεν μπορείτε πραγματικά να το αποδείξετε, θυμάστε ότι είχατε πάρει 100 ευρώ από την τράπεζα και τώρα είναι 60 μέσα στο πορτοφόλι. Όταν τον κατηγορήσετε για κλοπή από εσάς, επιμένει ότι κάποιος άλλος ήρθε και πήρε τα χρήματα. Αλλά, γιατί δεν είπε το περιστατικό μετά που συνέβη;Οι  ψεύτες συνήθως δεν έχουν πολύ καλή κάλυψη για τις ιστορίες τους, γιατί πρέπει να καταλήξουν σε μια φανταστική ιστορία στο πόδι.

Κρατούν μια αμυντική στάση.

Αν δεν είχε τίποτα να κρύψει, γιατί να θυμώσει για την ανάκριση; Οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια είναι ήρεμοι όταν το ζήτημα τεθεί επί τόπου και θα προσφέρουν λογικές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους. Οι ψεύτες πρέπει να ασχοληθούν με όλη την αναταραχή που έχουν δημιουργήσει και πρέπει να την αιτιολογήσουν για να αποφύγουν όλες τις ενοχές. Ένας ψεύτης θα αρχίσει να δείχνει σημάδια θυμού. Θα μπορούσε να σφίξει τις γροθιές του, να έχει οργισμένη ματιά ή ακόμη και να σας μειώσει για να ενισχύσει τον δικό του εγωισμό. Υιοθετώντας την άμυνα, αυτή σχεδόν πάντα οδηγεί σε ένα άτομο με απώτερα κίνητρα.

Αλλάζουν το θέμα.

Οποιαδήποτε αναφορά στα ψέματα που έχουν πει τους κάνει να αισθάνονται άβολα, έτσι θέλουν να στρέψουν γρήγορα την προσοχή μακριά από τον εαυτό τους και να φέρουν ένα πιο ουδέτερο θέμα. Συνήθως, το κάνουν αυτό τόσο προφανές, έτσι ώστε να  αρχίσετε να απογοητεύεστε, γεγονός που το βρίσκουν διασκεδαστικό  Έχετε τον νου σας για ξαφνικές αλλαγές στο θέμα, γιατί αυτό είναι η ευκαιρία σας για να σκάψετε πραγματικά βαθιά και να τους κάνετε δύσκολες ερωτήσεις.

Κρατούν αξιοσημείωτη φυσική απόσταση από εσάς.

Οι ψεύτες νιώθουν άβολα με την ανθρώπινη επαφή, επειδή αυτοί κρύβουν ανασφάλεια και πόνο και αισθάνονται ότι οποιοδήποτε σημάδι φροντίδας θα τους αποκαλύψει. Αποφεύγουν αγκαλιές ή χειραψίες και κρατούν μια αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο σας. Αυτό χρησιμεύει ως μια μορφή προστασίας για αυτούς, επειδή δεν θέλουν να είναι χαλαροί και κατά λάθος να αποκαλύψουν πάρα πολλές πληροφορίες.

Αρχίζουν να φλυαρούν σχεδόν ανεξέλεγκτα.

Οι περισσότεροι ψεύτες μπερδεύουν την ιστορία τους και στο τέλος δεν βγαίνει νόημα. Θα πουν ένα- δυο αθώα ψέματα, αλλά πρέπει να τα καλύψουν αυτά με περισσότερα ψέματα, προκειμένου να κρατήσουν τα ‘γεγονότα’ σε συνοχή, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς τους καθιστά λιγότερο πιστευτούς. Οι ψεύτες συνήθως έρχονται με πολύπλοκες ιστορίες για να σας πείσουν ότι λένε αλήθεια, αλλά αυτό σηματοδοτεί μια αλάνθαστη ένδειξη ενός ψεύτη σε δράση.

Δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητοι.  

Οι ψεύτες κουνιούνται πολύ – θέλουν κάποια απόσπαση της προσοχής για να τους πάρει μακριά από τη σοβαρότητα της συζήτησης, έτσι, παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, αγγίζουν τα πόδια τους, μετακινούνται στην καρέκλα τους, στρίβουν τα μαλλιά τους, κ.λπ.

Αλλάζουν την ιστορία τους μετά.

Ακόμα κι αν προσθέσουν ή ανακαλέσουν μικρές λεπτομέρειες, αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο ότι οι αρχικές τους ιστορίες δεν είχαν καμία αξία. Πιθανώς ξέχασαν το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που είπαν αφού ουδέποτε συνέβησαν πραγματικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσπαθήσουν να σας μπερδέψουν περισσότερο με πρόσθετες επινοήσεις. Αν προσπαθήσουν να αλλάξουν την ιστορία τους, πείτε τι σας είπαν αρχικά – καθώς ψάχνοντας τις λεπτομέρειες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τους έχετε πιάσει τελικά να λένε ψέμα.

Τα πιο σημαντικά