10 σημάδια δυσλειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος που πρέπει να ξέρετε

11 Φεβρουαρίου, 2018 2:04 ΜΜ
More videos

Η αυτοάνοση ασθένεια, είναι μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει λανθασμένα να επιτίθεται σε μέρη του σώματος, θεωρώντας τα ξένα. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι μία από τις 10 πρώτες αιτίες θανάτου σε γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων έως 64 ετών. Υπάρχουν περισσότερες από 80 διαφορετικές αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά σε όλες.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια, καθώς η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην επέκταση της ζωής, στην αύξηση της ποιότητας και στη μείωση του αριθμού και της βαρύτητας των επιδεινώσεων. Παρακάτω θα μάθετε ποια συμπτώματα φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πως έφτασε η ώρα για να δείτε έναν γιατρό.

#1 Πονοκέφαλοι, θολούρα, προβλήματα έλλειψης προσοχής

© Depositphotos

Οι πονοκέφαλοι, η θολούρα και άλλα ειδικά συμπτώματα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με το άγχος ή την έλλειψη ύπνου, αλλά είναι επίσης σημάδια δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος (π.χ. λύκος ή αναιμία).

#2 Ακμή, ψωρίαση, δερματίτιδα, έκζεμα, εξάνθημα πεταλούδας

© Depositphotos

Τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά, καθώς είναι δύσκολο να ζει κανείς κρύβοντας το δέρμα του κάτω από φορτία ρούχων. Αν τα συνηθισμένα φάρμακα δεν βοηθήσουν, κάντε μια επίσκεψη στον γιατρό σας, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από αιμολυτική αναιμία, ψωρίαση, σκληροδερμία και άλλες διαταραχές.

#3 Αλλεργικό άσθμα

© Depositphotos

Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ότι το άσθμα μπορεί να συσχετιστεί με αυτοάνοσες διαταραχές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές έρευνες που υποδηλώνουν μια αυτοάνοση βάση για αυτή την ασθένεια.

#4 Κόπωση ή υπερκινητικότητα

© Fanette/Pixabay

Αυτά τα συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα σε όλες σχεδόν τις αυτοάνοσες παθήσεις και συνήθως είναι ένα μεγάλο σημάδι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα φυσιολογικά πράγματα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και σας αφήνουν εξαντλημένους. Ή ίσως ξυπνήσετε πιο κουρασμένοι από ότι ήσασταν πριν πάτε για ύπνο, ακόμα κι αν όλα ήταν καλά πριν.

#5 Μυϊκός πόνος και αδυναμία, δυσκαμψία, πόνος

© Depositphotos

Οι αδύναμοι μύες και ο πόνος, μπορούν να κάνουν δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα στις σκάλες ή τη μεταφορά βαριών πραγμάτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρθουν και να εξαφανιστούν ή να είναι σταθερά, αλλά αυτό είναι επίσης ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς μπορεί να προκαλείται από αυτοάνοση ηπατίτιδα, ασθένεια του Χασιμότο, ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις.

#6 Κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα

© Depositphotos

Τα θέματα της πέψης είναι πολύ εξασθενητικά. Μπορούν να είναι σημάδι αυτοάνοσων ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλων.

#7 Κέρδος ή απώλεια βάρους

© Depositphotos

Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν τον θυρεοειδή. Αυτό το όργανο ελέγχει πολλές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας. Αν αρχίσει να παράγει υπερβολικές ή δεν παράγει αρκετές ορμόνες, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν ή να πάρουν βάρος.

#8 Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια

© Depositphotos

Το «τσίμπημα και το βελόνιασμα» δεν είναι σοβαρά συμπτώματα αν εμφανίζονται και εξαφανίζονται και δεν εμφανίζουν πόνο. Αν συμβεί αρκετές φορές σε μια εβδομάδα και παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων.

#9 Τριχόπτωση

© Depositphotos

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίσει να προσβάλει τους θύλακες των τριχών, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Η διαδικασία ξεκινάει με τη φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις τρίχες και σε άλλα μέρη του σώματος.

#10 Χαμηλός πυρετός

© Depositphotos

Ένας ανεξήγητος πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα, αγνοείται συχνά. Αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα για θεραπεία. Το πρόβλημα είναι ότι ο πυρετός μπορεί να συνδεθεί με πολλές ασθένειες, και οι αυτοάνοσες είναι μεταξύ αυτών.

Μην απελπίζεστε αν έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Μπορούν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτά, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό.