10 πράγματα που θα συνέβαιναν αν σταματούσε η Γη να γυρίζει

6 Ιουνίου, 2017 1:01 ΜΜ
More videos

Πάντα μας συναρπάζει το τι θα συνέβαινε στη Γη και σε εμάς τους ανθρώπους, αν συνέβαινε κάτι καταστροφικό. Μάλλον, γι’ αυτό το Χόλιγουντ γυρίζει τόσες πολλές ταινίες σχετικά με το τέλος του κόσμου.

Δείτε παρακάτω τι θα συνέβαινε, αν η Γη σταματούσε να γυρίζει (έχει ήδη επιβραδύνει αρκετά).

1.Όλα τα αντικείμενα θα πετούσαν ανατολικά με μεγάλη ταχύτητα και τη δική τους δυναμική.

Δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία γυρίζει η Γη. Αλλά αν σταματήσει, ό,τι υπάρχει στην επιφάνειά της θα φύγει, θα πετάξει προς τα ανατολικά με μεγάλη ταχύτητα και τελικά θα ξαναπέσει στο έδαφος, σύμφωνα με τον Στεν Όντενγουαλντ από την ΝΑSA. Η μεγαλύτερη ταχύτητα θα ήταν στον ισημερινό, ενώ η μικρότερη κοντά στους πόλους.

2.Θα εμφανίζονταν τεράστια παλιρροϊκά κύματα.

Η δύναμη της ορμής θα κάνει το νερό στις θάλασσες και τους ωκεανούς να μετακινηθεί και να σχηματίσει τεράστια τσουνάμι, που θα κινηθούν προς τα ανατολικά και θα αφανίσουν τις παραθαλάσσιες πόλεις.

3.Θα εμφανίζονταν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Η ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να κινείται και η ορμή της θα την κάνει να περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη – κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές. Η ταχύτητα ροής του αέρα θα είναι τεράστια και είναι πιθανό η Γη να χάσει μέρος της ατμόσφαιρας.

4.Όλο το νερό της Γης θα μαζευόταν σε δύο ωκεανούς και θα σχηματιζόταν μια καινούργια ήπειρος.

Το νερό θα συγκεντρωθεί στον ισημερινό, λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Μια ξαφνική διακοπή στην περιστροφή της Γης, θα κάνει τις χερσαίες μάζες και το νερό να αναδιανεμηθούν και να σχηματίσουν 2 μεγάλους ωκεανούς στους 2 πόλους. Το έδαφος στον ισημερινό θα ανέβαινε και θα σχηματιζόταν μια καινούργια τεράστια ήπειρος, η οποία θα κάλυπτε ολόκληρη τη Γη, μέσω του ισημερινού.

5.Εκρήξεις ηφαιστείων, τυφώνες, σεισμοί.

Η τεράστια κινητική δύναμη της Γης και η ορμή της, θα κλόνιζαν τον πυρήνα της. Το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά προβλέψιμο: πολύ δυνατοί τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμοί παντού.

6.Η Γη θα μετατρεπόταν από ένα γεωειδές, σε μια σφαίρα.

Το γεωειδές σχήμα της Γης οφείλεται στην κίνησή της. Είναι λίγο πεπλατυσμένη στους πόλους και λίγο διογκωμένη στον ισημερινό (παρακολουθήστε τη διάλεξη του καθηγητή Ετιέν Γκις από το ENS de Lyon). Αν η Γη σταματούσε να γυρίζει, το σχήμα της θα γινόταν πιο σφαιρικό.

7.Το ένα ημισφαίριο θα γινόταν ζεστό σαν την έρημο και το άλλο κρύο σαν την Ανταρκτική.

Αν η Γη κάνει μόνο μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο, θα ζεσταίνεται μόνο το ένα ημισφαίριο, το οποίο θα έχει συνέχεια φως και υπερβολική ζέστη. Στο άλλο ημισφαίριο θα κυριαρχεί το σκοτάδι και το ψύχος. Η NASA έχει μια άλλη εκδοχή: η Γη θα σταματούσε να περιστρέφεται εντελώς και θα υπήρχαν 6 μήνες μέρας και 6 μήνες νύχτας.

8.Το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία, θα εξαφανιζόταν.

Το μαγνητικό πεδίο σχηματίζεται από τις διεργασίες του εξωτερικού πυρήνα (κατασκευασμένου κυρίως από σίδηρο) και της περιστροφικής κίνησης του πλανήτη. Αν το τελευταίο σταματήσει, θα εξαφανιστεί και το μαγνητικό πεδίο, προβλέπει ο Στεν Όντενγουαλντ. Το πεδίο μας προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο: τα φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο θα καταστρέψουν κάθε ζωντανό ον.

9.Αν επιβίωναν οι άνθρωποι, θα ήταν εφικτό μόνο στα σύνορα ζέστης και κρύου.

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες στα σύνορα ημέρας και νύχτας. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν υπόγεια και θα έβγαιναν έξω μόνο με προστατευτικές στολές, εξαιτίας της ακτινοβολίας.

10.Εν τέλει, το φεγγάρι θα έπεφτε πάνω στη Γη, αλλά όχι πολύ σύντομα.

Ο καθηγητής Βόγκαν Πρατ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι το φεγγάρι σταδιακά θα έπεφτε κάτω και η απόστασή του από τη Γη θα μειωνόταν. Με τον καιρό, τελικά θα έπεφτε πάνω της.

Η Γη επιβραδύνει πραγματικά την ταχύτητά της. Στην αρχή γύριζε πολύ πιο γρήγορα: μια μέρα διαρκούσε μόλις 6 ώρες. Η βαρύτητα το φεγγαριού προκαλεί απολήξεις και παλίρροιες που μειώνουν σταδιακά την ταχύτητα της κίνησης της Γης. Μετά από εκατομμύρια χρόνια, οι μέρες θα διαρκούν πολύ περισσότερο και τότε ο πλανήτης μας πιθανόν να σταματήσει τελείως.