10 πράγματα που θα πάθετε αν πίνετε πολύ καφέ

13 Νοεμβρίου, 20171:22 ΜΜ

Η επιστήμη έχει αποδείξει πώς ο καφές ωφελεί την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και την εγκεφαλική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους (ναι, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων της και άνοιας και μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Ωστόσο, ο καφές, όπως και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, μπορεί να καταστεί κακό για την υγεία αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Pixabay

Υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η “υπερβολική δόση καφεΐνης” και είναι επίσης επικίνδυνη. Εδώ είναι τα 19 άσχημα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε σας εάν πίνετε πάρα πολύ καφέ.

1. Αυξημένος καρδιακός παλμός

 Pixabay

Επίσης γνωστό ως ταχυπαλμία, είναι αυτό το αίσθημα ότι η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα και δεν μπορείτε να την ελέγξετε. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, που είναι φυσικό διεγερτικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν πίνετε οτιδήποτε με την καφεΐνη, αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια.

Μην ανησυχείτε εάν πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ, είστε απολύτως ασφαλείς. Ωστόσο, αν έχετε μια πολύπλοκη καρδιακή πάθηση όπως στηθάγχη ή είχατε υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν, θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε καφέ ή τουλάχιστον να μιλήσετε στον καρδιολόγο σας για το όριο πρόσληψης καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

2. Καούρα

 Lifesaverser

Η καφεΐνη, η κύρια συνιστώσα του καφέ έχει αναγνωριστεί ως κοινή αιτία για την καούρα. Αυτή η χημική ουσία μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον οισοφάγο, συμβάλλοντας στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD). Εκτός αυτού, ο καφές είναι φυσικά όξινος και αυτό μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, διεγείροντας την απελευθέρωση των επιπέδων γαστρίνης.

3. Νευρικότητα

Pixabay

Όταν πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ, δεν θα αισθανθείτε το σύμπτωμα της νευρικότητα ή της ανησυχίας. Ωστόσο, εάν πίνετε πάρα πολύ καφέ, μπορεί να αισθανθείτε πιο ασυνήθιστα σε εγρήγορση, κάτι που οδηγεί σε νευρικότητα. Η καφεΐνη ενισχύει τα επίπεδα αδρεναλίνης που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση, να προκαλέσει εφίδρωση και να δημιουργήσει αγχώδη αίσθηση. Αυτή η χημική ουσία επιταχύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας σας να αισθάνεστε πιο νευρικοί από ότι συνήθως.

4. Διάρροια

Pixabay

Η καφεΐνη δρα ως καθαρτικό προκαλώντας συστολή τόσο στους μικρούς όσο και στους παχύς εντερικούς μυς. Αυτό θα οδηγήσει σε γαστρεντερική διαταραχή, μπορεί και διάρροια. Ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, αλλά όταν πίνετε περισσότερα από τρία φλιτζάνια την ημέρα, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν αφυδατωθείτε.

5. Αϋπνία

Tinashe Chir | YouTube

Καθώς ο καφές θα σας κάνει πιο ενεργό και θα σας τονώσει, ίσως καταλήξετε να μην μπορείτε να κοιμάστε καλά τη νύχτα. Η καφεΐνη αναστέλλει τη δραστηριότητα της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που δρα ως φυσικό ηρεμιστικό.

Δεδομένου ότι η καφεΐνη μεταβάλλει αυτό το χημικό, ίσως να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε ή αν το κάνετε, ίσως να ξυπνήσετε μερικές φορές μέσα στη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας. Μπορείτε να σας κάνει να νιώθετε κακόκεφοι, νευρικοί και άλλα πολλά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

6. Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Pixabay

Ένα από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα του καφέ στο σώμα είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση προκαλεί διάφορες σοβαρές καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή, ανεύρυσμα του εγκεφάλου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε διαγνωστεί με υπέρταση, είναι προτιμότερο να μείνετε μακριά από τον καφέ ή τουλάχιστον, ζητήστε από το γιατρό σας να σας πει πόσα φλυτζάνια καφέ μπορείτε να καταναλώσετε.

7. Ζημία του ήπατος

ActiveBeat | YouTube

Ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να αποτοξινώσει το σώμα. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες καφέ μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να μεταβάλλουν τη λειτουργία του ήπατος. Τελικά, η κατανάλωση πάρα πολύ καφέ σε μεγάλες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος.

8. Ανευρύσματα εγκεφαλικού εγκεφάλου

Pixabay

Μια από τις θανατηφόρες καταστάσεις που φοβούνται σήμερα είναι ένα ρήγμα ανευρύσματος του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν ένα άτομο έχει ανεύρυσμα, η κατανάλωση πάρα πολύ καφέ μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη του εξασθενημένου τμήματος του αρτηριακού τοιχώματος, οδηγώντας σε μαζική αιμορραγία του εγκεφάλου ή εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ένα ρήγμα ανευρύσματος εγκεφάλου είναι μια θανατηφόρος κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

9. Καρδιακή προσβολή

Pixabay

Ακριβώς όπως ένα ρήγμα ανευρύσματος του εγκεφάλου, η αυξημένη αρτηριακή πίεση από την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα στην καρδιά. Η κατανάλωση πάρα πολύ καφέ μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση του καρδιαγγειακού συστήματος, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή σε άτομα με αδύναμη καρδιά. Η καρδιακή ανακοπή είναι μια θανατηφόρος κατάσταση που χρειάζεται επείγουσα περίθαλψη.

10. Θάνατος

UVM ITS | YouTube

Άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να υποστούν μια θανατηφόρα επίθεση από την υπερβολική δόση καφεΐνης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν πίνετε κανονικό καφέ επειδή η θανατηφόρα δόση καφεΐνης είναι πιθανότατα αδύνατη. Τα χάπια καφεΐνης, ωστόσο, είναι γνωστός ένοχος πολλών θανάτων που συνδέονται με την υπερβολική δόση καφεΐνης και την υπερευαισθησία.

 

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News