Οι 10 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη.

28 Δεκεμβρίου, 2016 3:51 ΠΜ
More videos

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές, αφού επηρεάζει πάνω 340 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εντοπίζονται δυσκολότερα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν αρκετές θεραπείες.

Η παροδική κατάθλιψη ενεργοποιείται από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η κλινική από εσωτερικούς και πολύ συχνά δίνετε φαρμακευτική αγωγή.

Σταδιακά, όμως, με κάποιες φυσικές ασκήσεις μπορείτε να ξαναβρείτε έναν καινούργιο σκοπό στην ζωή σας και να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε κάποια πράγματα στην ζωή σας.

Δείτε παρακάτω 10 φυσικούς τρόπους για να θεραπεύσετε την κατάθλιψη.

1.Διαλογισμός

LittleThings/Maya Borenstein

Η Dr. Elizabeth Hoge, ψυχίατρος στο Κέντρο Άγχους και Τραυματικών Ψυχικών Διαταραχών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι ο διαλογισμός μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά το άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι που έχουν άσχημη διάθεση “αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα διασπασμένων σκέψεων που έχουν μεγάλη επιρροή”, αναφέρει στο μπλογκ με θέματα υγείας του Χάρβαρντ.

Για να μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας, βρείτε 30 λεπτά κάθε μέρα για να περάσετε ήσυχα και να κάνετε διαλογισμό.

2.Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη Β

LittleThings/Maya Borenstein

Η βιταμίνη Β-12 και άλλες βιταμίνες Β βοηθούν στην παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διάθεση: σεροτονίνη, επινεφρίνη και ντοπαμίνη. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Mayo Clinic, οι χορτοφάγοι, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως η κοιλιοκάκη είναι δυσκολότερο να πάρουν αρκετή βιταμίνη Β-12.

Μπορείτε να πάρετε τα συμπληρώματα, αλλά μια υγιής εναλλακτική λύση είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β.

3.Θέστε στόχους για τον εαυτό σας

LittleThings/Maya Borenstein

Για να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα που προκαλεί η κατάθλιψη, όπως η απόγνωση και οι ενοχές, δοκιμάστε να θέσετε καινούργιους καθημερινούς στόχους για τον εαυτό σας, αναφέρει ο Ian Cook, του Ερευνητικού Προγράμματος της Κατάθλιψης στο UCLA.

“Ξεκινήστε με απλά βήματα, μικρούς στόχους που ξέρετε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε, όπως το να πλένετε τα πιάτα κάθε μέρα”, αναφέρει.

4.Να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου

LittleThings/Maya Borenstein

Μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα του ύπνου. Στην πραγματικότητα, ο λιγοστός ύπνος μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ξεκινήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με το WebMD.

5.Κάντε κάτι καινούργιο 

LittleThings/Maya Borenstein

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται, ότι βρίσκονται σε τέλμα όταν έχουν κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να συνοδεύετε από μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

“Όταν προκαλούμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι καινούργιο, υπάρχουν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο, μεταβάλλονται τα επίπεδα ντοπαμίνης, που συνδέονται με την ευχαρίστηση, την απόλαυση και την μάθηση”, αναφέρει το WebMD.

6.Συζητήστε το με κάποιον που εμπιστεύεστε

LittleThings/Maya Borenstein

Το να συζητήσετε αυτό το θέμα με κάποιον που αγαπάτε και εμπιστεύεστε έχει πολλά οφέλη, όπως το κερδίσετε την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε από τους άλλους και να μπορέσετε να βρείτε λύση στα προβλήματά σας.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με το ανοιχτούν στους άλλους, αλλά μην αφήσετε αυτά τα περίεργα συναισθήματα να σας εμποδίσουν.

7.Δοκιμάστε την ελαφριά άσκηση

LittleThings/Maya Borenstein

Οι απλές αερόβιες ασκήσεις ή ακόμα και η ελαφριά άσκηση, όπως οι βόλτες και οι κάμψεις, αυξάνουν τις ενδορφίνες, δηλαδή τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με την ρύθμιση της διάθεσής μας.

8.Αναλάβετε ευθύνες

LittleThings/Maya Borenstein

Το να μπορέσετε να κρατηθείτε απασχολημένοι είναι το κλειδί, σύμφωνα με το WebMD. Αναμειχθείτε όσο περισσότερο μπορείτε στις ασχολίες που σας αρέσουν και να αναλαμβάνετε καινούργιες ευθύνες.

9.Δοκιμάστε μια χαλαρωτική άσκηση

LittleThings/Maya Borenstein

Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αποκομμένοι από το περιβάλλον σας και από τα πράγματα που αγαπάτε, σύμφωνε με τον Δρ. Τζορτζ Κρούκικ.

Επίσης, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας και προκαλεί αισθήματα κούρασης. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να βρίσκεται χρόνο για να χαλαρώνετε.

10.Κόψτε τον καφέ

LittleThings/Maya Borenstein

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την μέρα τους, αν δεν πιουν καφέ, όμως η κατανάλωση καφεΐνης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη.

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο και την διάθεσή μας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μειώστε σταδιακά την ποσότητα καφέ που καταναλώνετε για να μην έχετε ισχυρές παρενέργειες και να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας.