10 περίεργα πράγματα για τα αεροπλάνα που δεν γνωρίζατε

11 Ιουνίου, 2017 7:10 ΠΜ
More videos

Είναι δύσκολο να εντυπωσιάσεις έναν έμπειρο ταξιδιώτη, αλλά πάντα υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ.

Δείτε παρακάτω 10 περίεργα πράγματα που γνωρίζουν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου και οι έμπειροι ταξιδιώτες.

Οι γάντζοι στα φτερά

© anizza/depositphotos.com

Στα περισσότερα αεροπλάνα για να χρησιμοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες πρέπει να πατήσουν σε ένα ομαλό και γλιστερό φτερό. Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, κατασκευάστηκαν ειδικοί γάντζοι: μέσα από αυτό περνάει ένα σχοινί ασφαλείας με το ένα μέρος του να είναι κολλημένο στην πόρτα και το άλλο στην βάση της τσουλήθρας. Οι επιβάτες μπορούν να εκκενώσουν με ασφάλεια το αεροπλάνο, κρατώντας το σχοινί.

Ένα τσεκούρι στον θάλαμο διακυβέρνησης

© SimpleFoto/depositphotos.com   © oncealoft.com

Σύμφωνα με τους νόμους πολλών κρατών, το τσεκούρι είναι κομμάτι του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και πρέπει να υπάρχει μέσα στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το τσεκούρι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς ή στο άνοιγμα μιας φρακαρισμένης πόρτας.

Μια τρύπα στα παράθυρα

© MyGoodImages/depositphotos.com

Τα παράθυρα των αεροπλάνων έχουν 3 κομμάτια γυαλιού: το εξωτερικό που διατηρεί την πίεση, το εσωτερικό που ασχολείται με ζημιές από το εσωτερικό και το μεσαίο, στο οποίο υπάρχει η τρύπα, το οποίο ρυθμίζει την ροή του αέρα. Το άνοιγμα βοηθά στην εξισορρόπηση της διαφοράς πίεσης και αποτρέπει την υγρασία λόγω συμπύκνωσης μεταξύ των γυαλιών.

Βοηθητική μονάδα ενέργειας

© Wikipedia Commons

Όταν επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο, πάντα ακούμε έναν θόρυβο παρόλο που οι μηχανές δεν λειτουργούν ακόμα. Αυτός ο θόρυβος προκαλείται από την βοηθητική μονάδα ενέργειας, η οποία παρέχει ισχύ για τα συστήματα, ενώ οι κινητήρες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Επίσης, ξεκινάει τους κινητήρες.  Επίσης, αυτή η μονάδα είναι χρήσιμη σε κακώς εξοπλισμένα αεροδρόμια, όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη συντήρηση.

Αστυνομικοί πτήσεων

© Universal Pictures

Οι αστυνομικοί πτήσεων πετούν ανώνυμα και μπορούν να ηρεμήσουν κάποιον που προκαλεί φασαρίες ή ακόμα και να αφοπλίσουν έναν τρομοκράτη. Οι ΗΠΑ, Γαλλία και Καναδάς έχουν τις δικές τους υπηρεσίες αστυνομικών πτήσεων.

Χώροι ξεκούρασης πληρώματος

© Aaron Harris/Reuters

Ορισμένα αεροπλάνα διαθέτουν μικρά κρυφά δωμάτια για το πλήρωμα, στα οποία μπορούν να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια μεγάλων πτήσεων. Τα συγκεκριμένα δωμάτια δεν είναι ιδιαίτερα άνετα: εκεί μέσα μπορείτε μόνο να συρθείτε, να ξαπλώσετε και να ξεκουραστείτε για λίγο.

Λαβές στις πόρτες έκτακτης ανάγκης

© Kryzhov/depositphotos.com

Αυτές οι λαβές έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο για τις αεροσυνοδούς σε περιπτώσεις πανικού μέσα στην καμπίνα να μην μπορεί να τις ρίξει κάτω κάποιος επιβάτης που τρέχει προς την έξοδο κινδύνου.

Σύστημα εξαερισμού

© EAST NEWS   © nalinrat/depositphotos.com

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχεται ο αέρας που αναπνέουμε στα αεροπλάνα;  Ο αέρας περνάει από έναν συμπιεστή από κάθε τουρμπίνα του κινητήρα. Ίσως, γι’α αυτό υποστηρίζουν μερικοί, ότι ο αέρας των αεροπλάνων είναι βρώμικος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: ο αέρας φιλτράρεται και ψύχεται πρώτα και τα φίλτρα κρατούν το 95% των βακτηρίων.

Το πτερύγιο Κούπερ

© Wikipedia Commons

Η συγκεκριμένη κατασκευή εμφανίστηκε στα αεροπλάνα μετά από ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα, που έκανε ο Νταν Κούπερ: έκανε αεροπειρατεία σε ένα αεροπλάνο, πήρε τα λύτρα και ξέφυγε με αλεξίπτωτο. Από τότε όλα τα αεροπλάνα έχουν ένα πτερύγιο Κούπερ: μια συσκευή που δεν αφήνει την πόρτα ανοιχτή κατά την διάρκεια της πτήσης.

Το μαύρο τρίγωνο

© leungchopan/depositphotos.com

Mάλλον θα έχετε προσέξει αυτά τα μικρά μαύρα τρίγωνα μέσα στο αεροπλάνο. Όπως αναφέρει ένας πιλότος, δείχνουν τα μέρη από τα οποία φαίνονται καλύτερα τα φτερά. Μπορεί να χρειαστεί μια οπτική εξέταση, αν οι πιλότοι έχουν αμφιβολίες σχετικά με τις θέσεις των πτερυγίων και οι δείκτες είναι εκτός λειτουργίας. Ευτυχώς, αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση.

Ακολουθήστε μας στο facebook: