10 παράξενα ψυχολογικά φαινόμενα που δεν έχετε ακούσει ξανά

28 Σεπτεμβρίου, 20174:37 ΜΜ
More videos

Τα παράδοξα, τα φαινόμενα και τα ερεθίσματα, προκαλούν το μυαλό μας, ακόμη και αν υπάρχει μια λογική εξήγηση γι ‘αυτά. Όταν τα αντιμετωπίζετε, ίσως αισθανθείτε ότι κάποιος παρεμβαίνει στους νόμους της φύσης.

Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας διάφορα παράδοξα και προβλήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε αν θα πιστέψετε ή όχι.

10. Ημερομηνία γέννησης

© olly18/depositphotos

Αυτό το παράδοξο υποδηλώνει ότι σε μια ομάδα 23 ατόμων υπάρχει μια πιθανότητα 50% ότι τουλάχιστον 2 από αυτούς έχουν γενέθλια την ίδια μέρα. Σε μια ομάδα 60 ατόμων, η πιθανότητα φτάνει σχεδόν το 99%.

Νομίζετε ότι είναι παράλογο; Αυτό είναι το παράδοξο. Ωστόσο, οι μαθηματικοί υπολογισμοί αποδεικνύουν ότι είναι πραγματικά δυνατό.

9. Το φαινόμενο Baader-Meinhof (ψευδαίσθηση της συχνότητας)

© massonforstock/depositphotos

Εδώ είναι μια απλή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο του μυαλού: το φαινόμενο Baader-Meinhof συμβαίνει όταν μόλις μάθετε για το φαινόμενο Baader-Meinhof παρατηρείτε παντού το φαινόμενο Baader-Meinhof.

Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Πριν μάθετε μια νέα λέξη, δεν την παρατηρείτε ποτέ σε ολόκληρη τη ροή των πληροφοριών που δέχεστε.

8. Ήχοι από βόλους που πέφτουν στο πάτωμα

© Aleutie   © pixabay

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να ακούν έναν παράξενο ήχο τη νύχτα. Είναι σαν οι γείτονες από πάνω να παίζουν με βόλους και να τους αφήνουν να κυλάνε στο πάτωμα.

Μπορείτε να βρείτε πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό στο διαδίκτυο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινή γνώμη. Πιθανότατα, το σκυρόδεμα και οι σωλήνες διαστέλλονται και συστέλλονται κατά τους ζεστούς και κρύους μήνες, δημιουργώντας έτσι αυτόν τον ήχο.

7. Περίεργη ψευδαίσθηση του ειδώλου σας στον καθρέφτη

© arkusha/depositphotos

Ο Ιταλός ψυχολόγος Τζιοβάνι Μπ. Καπούτο μελέτησε την ψευδαίσθηση που δημιουργείται όταν κοιτάζετε το είδωλο σας στον καθρέφτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τους γονείς τους ή φανταστικά πλάσματα.

Άλλοι βλέπουν μια διαφορετική εκδοχή του προσώπου τους.
Δεν υπάρχει μυστήριο, αλλά μια απλή εξήγηση για αυτή την κατάσταση. Η ψευδαίσθηση εμφανίζεται όταν το οπτικό σύστημα αντιλαμβάνεται ξανά και ξανά το ίδιο αντικείμενο, αλλά τα αναγνωρίζει διαφορετικά.

6. “Jamais vu”

© pixabay

Το Jamais vu μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά από τα γαλλικά ως “δεν το έχω ξανά δει”, και είναι το αντίθετο του “déjà vu” (το έχω ξανά δει). Για παράδειγμα, γνωρίζετε μια συγκεκριμένη λέξη πολύ καλά αλλά ξαφνικά έχετε την αίσθηση ότι την βλέπετε για πρώτη φορά. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε το “jamais vu” είναι να επαναλάβετε μια λέξη αρκετές φορές. Θα νιώσετε ότι ακούγεται περίεργη και δεν έχει νόημα.

Το Jamais vu και το déjà vu εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο για τους επιστήμονες.

5. Το φαινόμενο του Μαντέλα

© Maureen Keating   © Jim Bourg/reuters

Το αποτέλεσμα πήρε το όνομά του μετά από μια κοινή αποσαφήνιση ότι ο Νέλσον Μαντέλα πέθανε στη φυλακή πριν από 40 χρόνια. Στην πραγματικότητα, πέθανε στο σπίτι του το 2013. Εκατομμύρια άνθρωποι φαίνεται να έχουν τις ίδιες μνήμες για αυτό το γεγονός και υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινών γεγονότων που όλοι θυμόμαστε λάθος.

Φυσικά, υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις, αλλά πολλοί άνθρωποι προτιμούν να πιστεύουν στη θεωρία του παράλληλου σύμπαντος ή σε αλλαγές στα ιστορικά γεγονότα.

© Wikimedia Commons

Εδώ είναι ένα άλλο δημοφιλές παράδειγμα του φαινόμενου Μαντέλα για εσάς. Πόσοι άνθρωποι ήταν στο αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Κένεντι; Υπάρχουν τόσες πολλές φωτογραφίες της μοιραίας ημέρας που μπορεί να νομίζετε ότι είναι γελοίο να έχετε αμφιβολίες γι ‘αυτό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι υπήρχαν 4 άτομα. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν 6 άτομα στο 6θέσιο αυτοκίνητο: ο πρόεδρος, η πρώτη κυρία, ο κυβερνήτης του Τέξας, η σύζυγός του, ένας άγνωστος άντρας και ο οδηγός.

4. Το φαινόμενο Ομοιογένειας εκτός ομάδας

© Merlinul/depositphotos   © grib_nickdepositphotos

Όλα τα μέλη μιας ομάδας φαίνεται να είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους, ειδικά όταν δεν είστε μέλος αυτής της ομάδας. Για παράδειγμα, όλοι οι καουμπόηδες είναι ίδιοι, ή όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε κάποια υποκουλτούρα ή όλοι οι άνθρωποι μιας διαφορετικής φυλής. Δεν πρόκειται για ρατσισμό, αλλά για το βασικό ένστικτο που μας κάνει να σκεφτούμε “Είμαστε όμοιοι, είμαστε διαφορετικοί”.

3. Το φαινόμενο της συναισθησίας

© RadaRani/depositphotos

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η αντίληψη των οπτικών εικόνων συνοδεύεται από ηχητικά εφέ (ή το αντίστροφο). Μπορεί να ακούτε χρώματα ή να δείτε αρώματα. Για παράδειγμα, το σχήμα 3 είναι μπλε, αφράτο και κολλώδες.

Η εξάπλωση αυτού του αποτελέσματος δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα: ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένα άτομο στα 2.000 μπορεί να το βιώσει. Άλλοι ισχυρίζονται 1 στους 23. Η κύρια δυσκολία στην έρευνα είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν θεωρούν τη συναισθησία τους ως κάτι ασυνήθιστο ή διαφορετικό από τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

2. Η υπόθεση του Απίθανου Τμήματος

© AFP/EAST NEWS   © ASSOCIATED PRESS/FOTOLINK

Η ελκυστικότητα ενός ρομπότ αυξάνεται με την ανθρώπινη ομοιότητα του ρομπότ. Ωστόσο, όταν μοιάζει σχεδόν σαν ένας άνθρωπος, έχει προκαλέσει συναισθήματα ερεθιστικότητας και αποτροπής.

Ο εγκέφαλός μας δεν αναγνωρίζει το αντικείμενο μπροστά μας. Εάν θέλετε εξαιρετικά παραδείγματα, ακολουθήστε τους συνδέσμους 1 και 2.

Η κατασκευή της εμφάνισης ενός ρομπότ θα πρέπει να είναι είτε πολύ ακριβής ώστε να φαίνεται ακριβώς όπως ένας άνθρωπος ή πολύ γενικός για να μοιάζει περισσότερο με μια μηχανή.

1. Ο κανόνας των 6 χειραψιών

 

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, κάθε άτομο γνωρίζει κάθε άλλο άτομο στον πλανήτη μέσα από μια σειρά χειραψιών. Και αυτός ο αριθμός είναι 5.

Έχουμε θέσει αυτή τη θεωρία στην πράξη σε ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, και αποδεικνύεται αλήθεια. Το ελέγξαμε πολλές φορές. Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου είναι φίλος φίλων ενός πρωθυπουργού.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News