10 παράλογες συμβουλές που έδιναν στις νέες μητέρες στο παρελθόν

4 Δεκεμβρίου, 2016 5:33 ΜΜ
More videos

Οι συμβουλές για τα μικρά παιδιά φαίνεται να αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε εποχής. Νέες μελέτες, νέα δοκίμια και νέες προλήψεις εισβάλουν στην ζωή ενός νέου γονιού όλη την ώρα.

Ίσως να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια καλή συμβουλή ή μια όχι και τόσο καλή συμβουλή. Ποιον εμπιστεύεστε; Τι θα πει η μαμά; Ο παιδίατρος; Το επιστημονικό άρθρο που διαβάσατε στο διαδίκτυο πρόσφατα;

Μερικές φορές, μπορεί να είναι καλύτερο να ακούσετε το ένστικτό σας και να ακολουθήσετε ένα μείγμα από τα γεγονότα που σας παρέχονται. Άλλες φορές, οι συμβουλές του γιατρού σας είναι οι καλύτερες. Υπάρχει μια σύγχυση στα σίγουρα, αλλά η ανατροφή ενός μωρού είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί ποτέ να κάνει κάποιος!

Οι παρακάτω 10 συμβουλές που δίνονταν στις νέες μητέρες πολύ παλιά στο παρελθόν μπορεί να σας σοκάρουν τελείως. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι μητέρες σήμερα από όλους τους διαφορετικούς τύπους γονεϊκών στυλ, θα έλεγαν ότι αυτοί οι ‘κανόνες’ είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας από τον σημερινό κόσμο.

Διαβάστε τες παρακάτω!

1. Εκπαίδευση τουαλέτας από δυο μηνών

foster_parents_plan_london_nursery-_caring_for_displaced_children_london_england_1941_d6162

Wikimedia Commons

Τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα ήταν γεμάτα από θεωρίες και ιδέες σχετικά με τα έντερα και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία. Θεωρείτο ότι ή προσπάθεια να ελέγξει τα έντερα του ένα βρέφος θα βοηθήσει να μην έχει λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια. Οι νέες μητέρες συμβουλεύονταν να κρατούν το μωρό τους πάνω από το γιο- γιο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας με την ελπίδα ότι έτσι θα μάθουν.

2. Λάδωμα του νεογέννητου.

birth_of_st_mary_in_santa_maria_novella_in_firenze_by_domenico_ghirlandaio-850x496

Wikimedia Commons

Αντί να χρησιμοποιείται σαπούνι και νερό για την πρώτη εβδομάδα, οι μητέρες έπαιρναν την οδηγία να χρησιμοποιούν λαρδί, ελαιόλαδο, ή φρέσκο βούτυρο για να να ‘καθαρίζουν’ το μωρό τους.

3. Μπύρα στο μωρό.

cellarer_and_barrels_-_treatise_on_the_vices_late_14th_c_f-14_-_bl_add_ms_27695-850x751

Wikimedia Commons

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, το νερό κατά τον Μεσαίωνα ήταν γεμάτο με επικίνδυνες ασθένειες και βακτηρίδια και απολύτως κανείς δεν έπινε νερό. Η μπύρα που έπιναν ήταν χαμηλή σε αλκοόλ, αλλά η σκέψη του να δίνεις μπύρα σε ένα βρέφος είναι πολύ ξένη και εντελώς απαγορευτική σήμερα για προφανείς λόγους.

4. Τζιν ποτό.

william_hogarth_-_gin_lane-850x986

Wikimedia Commons

Το νερό και το γάλα είχαν μολυνθεί τον 18ο αιώνα στην Αγγλία, έτσι, οι φτωχότερες τάξεις έπιναν τζιν. Ήταν φτηνό, ήταν καθαρό και τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν την αντικειμενικά μίζερη ζωή τους. Τα μωρά δεν αποκλείστηκαν από την τρέλα του τζιν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

5. Όχι αγκαλιές, φιλιά και χάδια.

800px-uniformed_letter_carrier_with_child_in_mailbag-850x1141

Flickr / Smithsonian Institution

Το 1916, ένας ψυχολόγος ονόματι John Watson είπε ότι δείχνοντας αγάπη στο μωρό ή στο παιδί θα καταστρέψει τα νεύρα του, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

6. Όχι θηλασμό όταν υπάρχει θυμός.

stanis%c5%82aw_wyspia%c5%84ski_macierzy%c5%84stwo1-850x1128

Wikimedia Commons

Πίστευαν ότι ο θηλασμός με θυμό ή γρίνια θα προκαλούσε κολικό στο μωρό.

7. Όχι θηλασμό μετά τους 9 μήνες.

463px-l%c3%a9on-emile_caille_-_young_woman_praying_beside_babys_cradle_-_walters_371402-850x1101

Wikimedia Commons

Οι γιατροί πίστευαν, επίσης, ότι ο θηλασμός μετά από τους 9 μήνες θα δώσει στο μωρό ασθένεια στον εγκέφαλο και θα τυφλώσει την μητέρα.

8. Σε κλουβί κρεμασμένο έξω.

london-baby-cages-1930s-6-850x472

Vintage Everyday

Η δεκαετία του 1930 έφερε μια τρομακτική τάση: το κλουβί του μωρού. Αυτό το κατασκεύασμα στερεωνόταν σε ένα παράθυρο του διαμερίσματος και προεξείχε προς τα έξω. Το μωρό μπορούσε να καθίσει ή να χαζέψει κλεισμένο μέσα σε αυτό για να πάρει καθαρό αέρα, ενώ οι γονείς ήταν μέσα στο σπίτι. Φοβερό!

9. Υπόσχονταν το μωρό σαν σύζυγο.

hans_holbein_d-_j-_-_portrait_of_edward_prince_of_wales_-_wga11563-850x1090

Wikimedia Commons

Σε πολλά σημεία σε όλη την ιστορία, οι βασιλικές οικογένειες για να  σχηματίσουν συμμαχίες υπόσχονταν το νεογέννητο μωρό τους, σαν σύζυγο για το παιδί μιας άλλης  βασιλικής οικογένειας. Ήταν απλά business!

10. Μακριά η μητέρα.

statelibqld_2_196311_portrait_of_an_unidentified_baby_sitting_on_an_elaborate_cane_chair_1900-1910-850x1175

Wikimedia Commons

Μια σύντομη τάση στον 18ο αιώνα υπαγόρευε ότι μόνο οι άνδρες είχαν τη δύναμη της σκέψης και της λογικής για να μεγαλώσουν ένα μωρό. Οι μητέρες έπρεπε να μείνουν έξω από αυτό λόγω του ‘μικρού εγκεφάλου’ τους και την αδυναμία να σκεφτούν με το μυαλό τους. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί η φάση αυτή τελείωσε γρήγορα.