10 πανέξυπνες στρατηγικές μάρκετινγκ επηρέασαν και τους πιο διστακτικούς

27 Νοεμβρίου, 2015 4:23 ΜΜ
More videos

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα εταιριών, που χρησιμοποίησαν πανέξυπνες στρατηγικές μάρκετινγκ και διαφημίσεις, για να μετατρέψουν συνηθισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σε περιζήτητα εμπορεύματα. Σας προειδοποιούμε να κρύψετε το πορτοφόλι σας πριν τα διαβάσετε, γιατί θα μπείτε σε μεγάλο πειρασμό!

  • Red Bull

790555-650-1448318687-0aba9618357900278defa2706684503d_large

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά αυτό το ενεργειακό ποτό, οι κύριοι ανταγωνιστές του ήταν η Coca-Cola και η Pepsi. Η βασική ιδέα πίσω από όλα αυτά τα προϊόντα ήταν πάνω κάτω η ίδια: να δώσουν ενέργεια στους ανθρώπους. Τότε, ο συνιδρυτής,  Dietrich Mateschitz, πήρε ένα ρίσκο. Αρχικά, κοστολόγησε το προϊόν του σε διπλάσια τιμή από ότι τα υπόλοιπα ενεργειακά ποτά, μείωσε το μέγεθος της συσκευασίας, ώστε να μοιάζει με μπαταρία και ζήτησε από τους πωλητές να το τοποθετήσουν σε όποιο μέρος του μαγαζιού ήθελαν, εκτός από το ψυγείο με τα αναψυκτικά.

  • Taxi Mike

792005-650-1448318687-taximike-fall-front

H Καναδική υπηρεσία ταξί “Taxi Mike” είναι το ιδανικό παράδειγμα του απλού και αποτελεσματικού μάρκετινγκ.  Αντί να τυπώσει αφίσες για να διαφημίσει την εταιρία του, ο Mike προτίμησε να τυπώσει χάρτες της πόλης, που είχαν πληροφορίες για καφετέριες, εστιατόρια και άλλα μέρη που θα μπορούσε ο κόσμος να διασκεδάσει. Με άλλα λόγια, αναφέρεται σε όλα αυτά τα μέρη, που μπορεί να σε πάει ο Mike, με το ταξί του φυσικά!

  • Τηλεοπτικός σταθμός HBO

791005-650-1448318687-collage1

Η διαφημιστική καμπάνια του HBO για την τρίτη σεζόν του Game of Thrones ήταν εξίσου πολύ καλά σχεδιασμένη και φιλόδοξη. Η στρατηγική, που βοήθησε να γίνει ντόρος γύρω από τον τρίτο κύκλο, εμφανιζόταν με την μορφή της σκιάς ενός τεράστιου δράκου, που εμφανιζόταν σε τυχαία μέρη σε όλη την πόλη. Κάποιες φορές εμφανιζόταν στα εξώφυλλα των περιοδικών και των εφημερίδων ή ακόμα και πάνω σε κτίρια, για να κάνει το εφέ πιο ρεαλιστικό. Με αυτόν τον τρόπο το HBO υπενθύμιζε συνεχώς στο κοινό την επερχόμενη έναρξη της τρίτης σεζόν, ώστε να μην μπορεί να το ξεχάσει κανένας.

  • Τσιγάρα Marlboro

791155-650-1448318687-knoc5

Τα πακέτα τσιγάρων από χαρτόνι και αποσπώμενη κορυφή, που είναι τόσο συνηθισμένα σήμερα, εφευρέθηκαν από διαφημιστές της Marlboro. Κατά κάποιον ειρωνικό τρόπο, στόχος τους δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο και ασυνήθιστο σχέδιο. Αντίθετα, αυτό έγινε για να προωθήσει το προϊόν και να κάνει τους καπνιστές να κυκλοφορούν πραγματικά με ένα τσιγάρο στο χέρι. Πριν από αυτό το νέο σχέδιο του πακέτου, οι καταναλωτές της marlboro συνήθιζαν να παίρνουν τα τσιγάρα τους από το παλιό πακέτο, το οποίο δεν έβγαζαν από την τσέπη τους. Με αυτόν  τον τρόπο, όμως, η μάρκα των τσιγάρων δεν ήταν ορατή στους άλλους. Για την εταιρία αυτό ήταν εξωφρενικό. Το πακέτο με τα τσιγάρα έπρεπε να είναι ορατό και έτσι αυτό το σχέδιο τράβηξε πολλή προσοχή.

  • IKEA

790705-650-1448318687-6565

Οι μεγάλοι και γεμάτοι στροφές διάδρομοι των ΙΚΕΑ δεν είναι έτσι τυχαία. Ενώ ο καταναλωτής προχωράει μέσα σε αυτούς τους διαδρόμους, βλέπει κάθε προϊόν τουλάχιστον 3 φορές και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό υποσυνείδητα αυξάνει την επιθυμία του καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν, ακόμα και αν δεν το χρειάζεται.

  • Μηχανές Harley-Davidson

790805-650-1448318687-9879.png

Οι πιο διάσημες μηχανές στον κόσμο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τα τατουάζ. Όλα ξεκίνησαν, όταν η Harley υποσχέθηκε μεγάλες εκπτώσεις σε όσους πήγαιναν να αγοράσουν μηχανή και είχαν πάνω τατουάζ με το logo της εταιρίας.

  • Χάπια Alka- Seltzer

790655-650-1448318687-1801251.png

Την δεκαετία του 60’, για να διπλασιάσει τις πωλήσεις του Alka-Seltzer, σκέφτηκε την παρακάτω ευφυή ιδέα. Έβγαζε συχνά διαφημίσεις, οι οποίες έδειχναν ένα χάπι να πέφτει σε ένα ποτήρι με νερό. Στις καινούργιες διαφημίσεις αντί για ένα χάπι, έριχναν 2 χάπια μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Και είχε επιτυχία. Προφανώς, ο άνθρωπος που σκέφτηκε αυτή την ιδέα πρέπει να ήταν ιδιοφυΐα, καθώς ήταν ο ίδιος που σκέφτηκε να αλλάξει τις οδηγίες στο πίσω μέρος των σαμπουάν, για να αυξήσει τις πωλήσεις. Πρόσθεσε την πρόταση: “επαναλάβετε αν χρειαστεί”. Αυτό το κόλπο διπλασίασε τις πωλήσεις των σαμπουάν.

  • Pampers

pampers_logo-650-preview

Ο κύριος χημικός μηχανικός της Procter & Gamble, Victor Mills, σκέφτηκε μια επαναστατική ιδέα, όταν βοηθούσε την κόρη του να αλλάξει την πάνα του μωρού της. Έπρεπε να πλένει και να στεγνώνει τις πάνες, ώστε να μπορεί να τις ξαναχρησιμοποιήσει. Φυσικά, δεν του άρεσε καθόλου αυτή η διαδικασία και ήθελε να την κάνει πιο σύντομη και απλή. Γι΄αυτόν τον λόγο του ήρθε η ιδέα για τις πάνες μιας χρήσης. Μετά από μερικά πειράματα με διάφορα υλικά, ο Mills έφτιαξε αυτό το καινούργιο προϊόν, που ονομάστηκε Pampers, που είναι μέχρι και σήμερα οι πιο γνωστές πάνες για μωρά.

  • Snikers

791855-650-1448318687-snickers

Στην Ρωσία οι σοκολάτες snikers κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1992 ως ένα σνακ, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα κανονικό γεύμα. Οι καταναλωτές της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούσαν να συνηθίσουν την ιδέα του να τρώνε μια μπάρα σοκολάτας για κανονικό γεύμα, αντί της παραδοσιακής σούπας τους. Έτσι, έτρωγαν τις snikers για επιδόρπιο ή για συνοδευτικό με το τσάι τους. Όταν ανέλαβε την διαφημιστική προώθηση του προϊόντος η ρωσική εταιρία BBDO, στόχος έγινε το καταναλωτικό κοινό των εφήβων, καθώς οι έφηβοι τρώνε πιο πολύ τα γλυκά και λιγότερο τις σούπες.

  • Starbucks

791905-650-1448318687-Starbucks-drive-thru

Πριν από μερικά χρόνια, εμφανίστηκε στην Αμερική μια καφετέρια, που ανταγωνιζόταν τα Starbucks, η Seattle’s Best και ήταν αρκετά δημοφιλής. Διαφήμιζε τα προϊόντα ως προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα Starbucks. Όλα τα έκαναν διαφορετικά: είχαν διαφορετικά έπιπλα, μουσική, ατμόσφαιρα και υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο κατάστημα άρχισε να παίρνει κόσμο από την πελατεία των Starbucks και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους υπευθύνους των Starbucks. Τι έκαναν τα Starbucks για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό; Απλά αγόρασαν το Seattle’s Best, χωρίς να κλείσουν, όμως, τα μαγαζιά του ανταγωνιστή τους. Μάλιστα, ενίσχυσαν και άλλο την πεποίθηση, ότι τα προϊόντα δεν έχουν καμία σχέση με τα Starbucks. Με αυτόν τον τρόπο ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές τις δυο αλυσίδες καταστημάτων μεγάλωσε περισσότερο και έτσι προσέλκυσε περισσότερους λάτρεις του καφέ και κατά συνέπεια τα έσοδά τους αυξήθηκαν. Ως αποτέλεσμα, είτε πήγαιναν στα Sarbucks είτε πήγαιναν στα Seattle’s Best, τα χρήματα κατέληγαν στον ίδιο ιδιοκτήτη, τον ιδιοκτήτην των Starbucks. Με άλλα λόγια, η εταιρία όχι μόνο δεν έχασε πελάτες, αλλά προσέλκυσε και άλλους, που δεν θα μπορούσε να το κάνει πριν.

Ακολουθήστε μας στο facebook: