Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
μέρη10 μέρη στον πλανήτη που απαγορεύονται αυστηρά οι γυναίκες

10 μέρη στον πλανήτη που απαγορεύονται αυστηρά οι γυναίκες

Μέρη όπου ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις παραμένουν ακόμη εδραία φαινόμενα και σε ισχύ; Εκφράσεις ενός υφέρποντος ρατσιστικού κλίματος απέναντι στο ασθενές φύλο; Εγκλωβισμός σε παραδοσιακές, άμα τε και αραχνιασμένες αντιλήψεις;

Όπως και αν το ονομάσεις, και όποια άποψη και αν έχεις διαμορφώσει επί του θέματος, ναι, ακόμη και σήμερα, εν έτει 2016, δεν παύουν να υπάρχουν μέρη και τοποθεσίες στον κόσμο, απαγορευμένα για τις γυναίκες.

Και όταν λέμε απαγορευμένα, εννοούμε άβατα, στα οποία καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα 10 πιο φημισμένα μέρη που θεωρούν τις γυναίκες δαίμονες.

1. Άγιο Όρος

1979AthosSimonPetraandMountain

Μία από τις πιο «σκληρές πόρτες» του πλανήτη καθώς είναι άβατο για τις γυναίκες τα τελευταία περίπου 1000 χρόνια. Διαβάστε εδώ τον λόγο που απαγορεύονται οι γυναίκες.

2. Όρος Omine. ΙαπωνίαTourist-Destinations-Where-Women-are-Forbidden-3

Θα μπορούσε κάλλιστα να αδελφοποιηθεί με το Άγιο Όρος καθώς μαζί με το «Περιβόλι της Παναγίας» είναι τα μοναδικά βουνά στον πλανήτη που δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες. Και εδώ φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καταφέρει να «σπάσουν» το άβατο χωρίς να υπάρξουν κάποιες ποινές. Κάθε φορά που το όριο παραβιάζεται, ο ναός και η τοπική κοινωνία θα εκδώσουν ανακοίνωση όπου θα ζητούν από τις γυναίκες να σεβαστούν την παράδοση 1.300 χρόνων.mount+omine

Η μοναστική κοινότητα του όρους Omine είναι η τελευταία στην Ιαπωνία που παραμένει άβατη για τις γυναίκες. Όπως και στην Ελλάδα – και σε άλλες περιοχές του πλανήτη – υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια όπου απαγορεύονται οι επισκέψεις από το αντίθετο φύλλο, ανοίγουν όμως τις πόρτες σε όλους κάποιες ημέρες τον χρόνο.

3. Ναός Ayyapa. Ινδίαayyappan-temple

Σύμφωνα με την παράδοση ο θεός Ayyapa – που γεννήθηκε τόσο Σίβα όσο και Βισνού – ήρθε στην γη για να καταστρέψει έναν θηλυκό δαίμονα. Όταν εκπλήρωσε το πεπρωμένο του από το σώμα του δαίμονα αναδύθηκε μια όμορφη γυναίκα η οποία του ζήτησε να τον παντρευτεί. Αυτός αρνήθηκε ότι αποστολή του ήταν να πάει στο Sabarimala και να απαντάει στις προσευχές των πιστών.

ayyapa

Της έδωσε όμως υπόσχεση ότι θα την παντρευτεί όταν σταματήσουν οι πιστοί να έρχονται. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε και σε μία προσπάθεια να μην αποσπάται περισσότερο η προσοχή του θεού Ayyapa οι αρχές αποφάσισαν το 1991 να απαγορεύσουν την είσοδο των γυναικών. Το θέμα της απαγόρευσης έφθασε μέχρι το Ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας όπου όμως το μοναστήρι δικαιώθηκε για την κίνηση του.

4. Τέμενος Haji Ali Dargah. Ινδία

7f339ccaeaef3526e74f6e93b502cd0d

Το τέμενος που είναι αφιερωμένο στον εύπορο έμπορο του 15ου αιώνα Pir Haji Ali Bukhari ο οποίος απαρνήθηκε τα υπάρχοντα του και πραγματοποίησε προσκύνημα στην Μέκκα.

a43dabeec570a3ca71b9a4413285dd4b

Στο τζαμί όπου βρίσκεται και ο τάφος του υπάρχει σημείωμα σύμφωνα με το οποίο «η προσέγγιση των γυναικών σε τάφο άνδρα αγίου της μουσουλμανικής θρησκείας αποτελεί μέγιστη αμαρτία για το Ισλάμ».

5. Jain Temple. Ινδία

Mahavirji_Temple

Οι περιορισμοί για τις γυναίκες δεν περιορίζονται στους δύο παραπάνω θρησκευτικούς τόπους στην Ινδία, υπάρχει μία σειρά από άλλους εμβληματικούς θρησκευτικούς τόπους, τόσο ινδουιστικούς όσο και μουσουλμανικούς όπου απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες.

Jain_Temple_Ranakpur

Μεταξύ αυτών ο ναός Jain στο Ranakpur, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία, το Jama Masjid που είναι το μεγαλύτερο τζαμί της Ινδίας και ο ναός Lord Kartikeya στο Pushkar.

6. Σαουδική Αραβία

8607105F72583EFA345F7BA70068E09F

Είναι πιο εύκολο για μία γυναίκα να κλείσει εισιτήριο για τον Άρη το 2020 παρά για να ταξιδεύσει στη Σαουδική Αραβία. Η είσοδο – εάν δεν συνοδεύεται από τον σύζυγο της ή άλλο άνδρα του στενού οικογενειακού της κύκλου – θα της απαγορευτεί.

saudiarabiastarbucks

Επίσης ειναι γνωστό ότι για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας ισχύουν μια σειρά από απαγορεύσεις ακόμη και «φωτογραφικές» όπως η τελευταία που δεν τους επιτρέπει την είσοδο στα Starbucks στην πρωτεύουσα Ριάντ.

7.Γήπεδα ποδοσφαίρου. Ιράν

iran-banner

Κάτι από αρχαία Ελλάδα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την παρουσία των γυναικών σε αθλητικές εκδηλώσεις, θυμίζει το σημερινό Ιράν. Μέχρι πρόσφατα οι αθλητικοί χώροι ήταν άβατο για τις γυναίκες θεατές όμως μετά από την διεθνή κατακραυγή που υπήρξε μετά από την φυλάκιση μιας Βρετανο-Ιρανής που προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα τα μέτρα κάπως χαλάρωσαν. Πλέον επιτρέπεται σε ένα περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν ανδρικούς αγώνες σε βόλεϊ, χάντμπολ, μπάσκετ και τένις όχι όμως σε ποδόσφαιρο, κολύμπι και πάλη.

8. Muirifield Γκολφ Κλαμπ. Σκωτία

13

Την συνέχιση της παράδοσης 272 χρόνων, να είναι μόνο ένα ανδρικό κλαμπ αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες το East Lothian Club με αποτέλεσμα η αρχή του αθλήματος να του απαγορεύσει την φιλοξενία του τουρνουά Open

9. Galaxy Rutschenparadies. Γερμανία

THERME-ERDING-_-GALAXY-ERDING-Motive-www_therme-erding_de_de_100694_101191_view_2159_galaxy_erding_motive_htmlprettyPhoto2159_40

Όπως στον παράδεισο υπήρχε ένα απαγορευμένο φρούτο που δεν έπρεπε να δοκιμάσουν ο Αδάμ και η Έυα έτσι και σε αυτό το πάρκο έξω από το Μόναχο, η Έυα και οι υπόλοιπες γυναίκες απαγορεύονται να πλησιάσουν μία συγκεκριμένη (high speed) νεροτσουλήθρα. Σύμφωνα με την διεύθυνση η απαγόρευση αυτή ήρθε μετά από τραυματισμούς που είχαν τουλάχιστον 6 γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα.

galaxy_front_large

Για να χαρούν και οι γυναίκες την νεροτσουλήθρα που στοίχισε 100.000 ευρώ για να κατασκευαστεί (σ.σ. οι χρήστες της αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 72 χλμ. την ώρα) η διοίκηση του πάρκου δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει μία ειδική φόρμα για αυτές, εμπνευσμένη από τα προστατευτικά που έχουν οι  εμφανίσεις των αθλητών του χόκεϊ επί πάγου.

Οι Hindu ναοί στο Bali και την Ινδονησία

7bb542dbbb7ee3f056e3bb97045c04cc

Οι κατ’ εξοχήν ναοί της λατρείας του ινδουισμού απαγορεύουν την πρόσβαση όχι απλά στα ενδότερα των ναών στις γυναίκες, αλλά και σε όλη την περίμετρο που καταλαμβάνουν, καθότι θεωρούν ότι τα πνεύματα τους μπορούν να διασαλεύσουν την ιερότητα του τόπου. Τα γυναικεία πνεύματα, για τους Hindu ιερείς είναι ακάθαρτα και μιαρά, και αυτό διότι εκτός των άλλων, «στάζουν αίμα προκειμένου να δώσουν ζωή», όπως καταγράφει η ινδουιστική παράδοση.

IMG_8641

Κατάλαβες… Από εκεί και πέρα, το απόλυτο απαγορευτικό ισχύει στην Ινδονησία και στην περιοχή του Bali, οπότε αν τύχει να πεταχτείς για διακοπούλες, και θελήσεις να βγάλεις φωτογραφίες, θα περιοριστείς σε τηλεφακό, κατά τα άλλα ατύχησες. Από εκεί και πέρα, πάντως, μην απογοητεύεσαι. Η Ινδία έχει πιο light απαγόρευση αναφορικά με τη γυναικεία πρόσβαση, και επιτρέπει την είσοδο στις γυναίκες που έχουν αποδεδειγμένα οδηγηθεί σε εμμηνόπαυση.

Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν

ashgabat-08

Λέγεται Ashgabat, και αποτελεί την επιτομή της έκφρασης μίας φοβικής και απομονωμένης από τον έξω κόσμο χώρας. Ακραία περιθωριοποιημένη από τον έξω κόσμο, και με τρελούς ελέγχους των επισκεπτών σε κάθε είσοδο και έξοδο τους από αυτή, έχει ορθώσει απαγορευτικό σε κάθε εξωτερική εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου στην πρωτεύουσα, χωρίς τη χορήγηση ειδικά αιτιολογημένης άδειας. Και αυτό για να μην υπάρχει διασάλευση της τάξης και πειρασμός των αξιωματικών του στρατού, ο οποίος κυριαρχεί και ελέγχει όλη την πόλη.

Neutrality-Road-Ashgabat-2015

Όπως καταλαβαίνεις, οι μόνιμες κάτοικοι είναι επίσης κλεισμένες σχεδόν μόνιμα στα σπίτια τους, από τα οποία απαγορεύεται να εξέλθουν χωρίς ανδρική συνοδεία, και στους δρόμους της κυκλοφορούν σχεδόν μόνο άντρες.

11. Umoja. Κένυα

Umoja women

Να και ένα μέρος που δεν επιτρέπεται να πλησιάσει άνδρας! Πρόκειται για το χωριό Umoja στην Κένυα το οποίο δημιουργήθηκε το 1990 ως ένα καταφύγιο για γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βίας από άνδρες αλλά και από νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από υποχρεωτικούς γάμους. Διαθέτει σχολείο, πολιτιστικό κέντρο και κάμπινγκ – αποκλειστικά – για τουρίστριες.

Mε πληροφορίες από την telegraph.co.uk

Τα πιο σημαντικά