10 μελλοντικές ιατρικές καινοτομίες που θα αλλάξουν για πάντα την ζωή σας

4 Δεκεμβρίου, 2017 12:25 ΜΜ
More videos

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών κάνουν πολλούς από εμάς να αισθάνονται σαν να ζούμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ειδικότερα, η ιατρική αντιμετωπίζει μια βαθιά μεταβολή των παραδειγμάτων και υπάρχουν περισσότερες καινοτομίες.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας γιατί το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης φαίνεται αισιόδοξο για εσάς.

10. Ολογραφική ανατομία

© Microsoft

Η Microsoft εργάζεται σε ακουστικά που δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα που ονομάζεται HoloLens. Προβάλλει ψηφιακές πληροφορίες στο μέρος που κοιτάτε. Φανταστείτε πόσο εύκολο θα είναι για τη μελλοντική γενιά των γιατρών να εξερευνήσουν την ανθρώπινη ανατομία. Φανταστείτε έναν χειρούργο που βλέπει μέσα ​​από το δέρμα και τα οστά χωρίς να ανοίξει τα όργανα του σώματος. Αυτή η βελτίωση σημαίνει πιο ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις.

9. Φακοί επαφής της Google

© Depositphotos   © Depositphotos

Η Google είναι, ως συνήθως, στην κορυφή της καινοτομίας με τον ψηφιακό φακό επαφής πολλαπλών αισθητήρων. Ο φακός προορίζεται να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη. Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να τρυπούν τα δάχτυλά τους ή να χρησιμοποιούν μια οθόνη για να βλέπουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Ο φακός επαφής Google θα κάνει τη δουλειά με τη συνεχή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος στα δάκρυα του ασθενή.

8. 3D ιατρική εκτύπωση

© usnavy/flickr

Με την τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση, το μέλλον είναι ήδη εδώ. Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν ταπεινούς 3D εκτυπωτές για μικρά πλαστικά, αλλά η τεχνολογία θέτει τον εαυτό της για να αναδιαμορφώσει την ιατρική σε τομείς όπως οι προσθέσεις και τα εμφυτεύματα. Η καινοτόμος εθελοντική κοινότητα e-NABLE ενθαρρύνει κάθε άτομο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει διάφορα σχέδια τρισδιάστατων συσκευών χειρός και βραχίονα.

Για να τονώσει τη χρήση, η κοινότητα κυκλοφόρησε δωρεάν μαθήματα βίντεο και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή προσθετικών χεριών. Χάρη σε αυτό, υπάρχουν πολυάριθμες αληθινές ιστορίες που προέρχονται από χαρούμενους ασθενείς για το πώς άλλαξε η ζωή τους με τα ατομικά σχεδιασμένα προσθετικά χέρια.

7. Τρισδιάστατα φάρμακα

© JonathanJuursema/Wikimedia

Υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να εκτυπώνετε τα 3D φάρμακα σας στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, προσαρμοσμένα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Μιλάμε για βιοεκτύπωση και  μόρια εδώ. Τα συνηθισμένα φάρμακα συνήθως πιέζονται και μετά τους δίνεται ένα σχήμα, ενώ ένας βιογραφικός μηχανισμός συναρμολογεί ένα στρώμα κάψουλας χωρίς να το συμπιέζει. Επειδή τα λεπτά στρώματά του διαλύονται πολύ πιο γρήγορα, το σώμα απορροφά την κάψουλα πιο γρήγορα. Με ορισμένες ασθένειες όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ταχύτητα αυτή είναι κρίσιμη.

6. Τυπωμένα όργανα

© Centromere121/wikimedia

Έχετε διαβάσει λοιπόν σχετικά με τα 3D εμφυτεύματα, τα προσθετικά και τα φάρμακα. Τώρα είναι καιρός να παρουσιάσουμε τα νέα για τους ιστούς και τα όργανα που δημιουργούνται με την διαδικασία του 3D. Το 3D bioprinting μελετάται ενεργά στην αναγεννητική ιατρική για την επίλυση της έλλειψης μεταμόσχευσης οργάνων. Οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπους για την εκτύπωση βιοσυμβατών υλικών και κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ζωντανών ιστών.

5. Ευφυής χειρουργική επέμβαση με νυστέρι

© Brother UK/flickr

Η χειρουργική ογκολογία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να νικήσουμε τον καρκίνο. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η εγκατάλειψη μιας καρκινικής περιοχής, οι χειρουργοί πρέπει επίσης να αφαιρέσουν τους κοντινούς ιστούς. Με το νέο εργαλείο iKnife, που δοκιμάστηκε από το Imperial College London, ο κίνδυνος να αφήσει κάποια καρκινικά κύτταρα σε έναν ασθενή θα ελαχιστοποιηθεί. Το εργαλείο σαρώνει και ταυτοποιεί γρήγορα περιοχές με όγκους, αφήνοντας καμία πιθανότητα για επανεμφάνιση από τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Εντυπωσιακό.

4. Τεχνολογία απεικόνισης για καλύτερη διάγνωση

© NIH Image Gallery/flickr

Υπάρχει ένα άλλο πολύ συναρπαστικό κομμάτι ειδήσεων για την πιο προσεκτική διάγνωση μέσω της ακτινολογίας. Ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει για τι επρόκειτο όταν ασχολούμαστε με ακτίνες Χ και μαγνητικές τομογραφίες. Αυτός ο εξοπλισμός είναι γιγαντιαίος και διφορούμενος όσον αφορά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων και την ακρίβειά τους.

Σε αυτό που οι επιστήμονες εργάζονται τώρα είναι ένα ακτινολογικό μηχάνημα που θα εγγυάτο τα στερεά αποδεικτικά ιατρικά δεδομένα. Φανταστείτε ένα σαρωτή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει αμέσως περιοχές που πάσχουν από νοσήματα και να παρέχει βιοδείκτες και συμπτώματα.

3. Ταχύτερες κλινικές δοκιμές

© Pixabay

Σε αντίθεση με τις μακρές και ακριβές κλινικές δοκιμές, οι τεχνολογίες Harvard Organs-on-Chips πρωτοπορούν σε μικροτσίπ που αντιπροσωπεύουν μοντέλα ανθρώπινων κυττάρων. Τα φάρμακα ή τα συστατικά θα μπορούσαν να δοκιμαστούν ατελείωτα, πράγμα που θα έκανε τις κλινικές δοκιμές πιο γρήγορες και πιο ακριβείς. Επιπλέον, η τεχνολογία θα βοηθήσει στην πλήρη εξάλειψη των δοκιμών σε ζώα.

2. Ρομπότ στην υγειονομική περίθαλψη

© QIHAN Technology/wikimedia

Τα ρομπότ δεν είναι πλέον χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας – χρησιμοποιούνται ευρέως στις ρουτίνες των νοικοκυριών μας. Οι επιστήμονες εισάγουν τώρα τα ρομπότ TUG που μπορούν να μεταφέρουν περίπου 450 κιλά αγαθών, υλικών και κλινικών προμηθειών σε ένα νοσοκομείο.

Ένας άλλος τεχνολογικός βοηθός είναι η RIBA, η φιλική νοσοκόμα ρομπότ που προορίζεται για την προσεκτική ανύψωση των ασθενών από και προς τα κρεβάτια και τις αναπηρικές πολυθρόνες με εντολή, έτσι ώστε να μην πονάει η μέση και η πλάτη των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

1. Ιδιοκτησία δεδομένων

© gleonhard/flickr

Βρεθήκατε ποτέ στην αμήχανη κατάσταση όπου χάθηκε το ιατρικό σας αρχείο, δεν μπορείτε να το δείτε ή έχει παρερμηνευτεί; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα για την υγεία σας ανήκουν σε νοσοκομεία, ιδρύματα και εργαστήρια. Στο μέλλον, όλα θα είναι απλά διαθέσιμα σε όλους χάρη στη χρήση αισθητήρων υγείας, φορητών συσκευών και φορητών διαγνωστικών συσκευών.

Αυτή η προσέγγιση είναι βέβαιο ότι θα φέρει ειρήνη στο μυαλό των ανθρώπων και θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση της υγειονομικής περίθαλψης. Απλά φανταστείτε ότι έχετε όλα τα ιατρικά σας αρχεία αποθηκευμένα σε ένα μέρος και έχετε πρόσβαση να τα μοιραστείτε.

© Galaxy Publishing/wikimedia

Έτσι, φαίνεται ότι η επιστημονική φαντασία δεν ήταν τόσο μακριά από την πραγματικότητα του παρόντος.