10 βασικά μαθήματα ζωής από τον Βούδα.

8 Δεκεμβρίου, 2016 7:06 ΜΜ
More videos

Ο Σακιαμούνι Βούδα (Σιντάρτα Γκαουτάμα), γνωστός και ως Βούδας, ήταν ένας πνευματικός ηγέτης και δάσκαλος, του οποίου η ζωή έγινε το θεμέλιο για την βουδιστική θρησκεία. Παρόλο που έζησε κατά την διάρκεια του 4ου και 6ου αιώνα π.Χ., οι σκέψεις και τα αποφθέγματα του είναι ακόμα επίκαιρα και αποτελούν έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι και σήμερα.

Δείτε παρακάτω 10 βασικά μαθήματα ζωής από την φιλοσοφία του Βουδισμού.

1.Είναι φυσιολογικό να ξεκινήσεις με μικρά πράγματα.

“H κανάτα γεμίζει σταγόνα σταγόνα. Έτσι, και ο σοφός άνθρωπος, μαζεύοντας σιγά σιγά, γεμίζει με καλοσύνη.”

Ο Αμερικανός ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, είχε πει: “Κάθε καλλιτέχνης υπήρξε κάποτε ερασιτέχνης.” Σκεφτείτε το…Όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι μικρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να μισούμε αυτά τα μικρά πράγματα. Να είστε αρκετά υπομονετικοί και επίμονοι και θα επιτύχετε.

2.Οι σκέψεις είναι πράγματα.

“Όλα αυτά που είμαστε είναι το αποτέλεσμα αυτών που έχουμε σκεφτεί. Αν ένας άνθρωπος μιλά ή ενεργεί με μια κακή σκέψη, τον ακολουθεί πόνος. Αν ένας άνθρωπος μιλά ή ενεργεί με καθαρή σκέψη, τον ακολουθεί η ευτυχία.”

Ο Βούδας κάποτε είχε πει: “Το μυαλό είναι το παν. Γίνεσαι αυτό που σκέφτεσαι.” Για να ζήσεις μια χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή πρέπει πρώτα να γεμίσεις το μυαλό σου με θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις θα οδηγήσουν στην καταστροφή, γιατί οι σκέψεις μας είναι που καθορίζουν τις μελλοντικές μας πράξεις.

3.Μάθετε να συγχωρείτε.

“Το μίσος δεν σταματάει με μίσος, αλλά μόνο με αγάπη. Αυτός είναι ένας αιώνιος κανόνας.”

Όταν απελευθερώνεις αυτούς που έχεις φυλακισμένους στην φυλακή της μη συγχώρεσης, απελευθερώνεις και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μάθετε να συγχωρείτε. Όσο συντομότερα, τόσο το καλύτερο.

4.Οι πράξεις έχουν σημασία.

“Αν κάτι αξίζει, κάντε το με όλη σας την καρδιά.”

Για να ωριμάσετε πρέπει να αναλαμβάνετε δράση κάθε μέρα. Οπότε, αν κάνετε κάτι που σας αρέσει και σας γεμίζει, κάντε το με όλη σας την καρδιά.

5.Προσπαθήστε να καταλάβετε.

“Πηγαίνετε μπροστά σε κάθε κατεύθυνση, προς την ευτυχία, την αρμονία και την ευημερία των πολλών. Προσφέρετε την καρδιά σας, τους καρπού της κατανόησης, όπως μια λάμπα που φωτίζει το σκοτάδι.”

Ο Stephen Covey, ένας Αμερικανός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και επιχειρηματίας είχε πει: “Επιδιώξτε πρώτα να κατανοήσετε και μετά να γίνετε κατανοητοί.” Για να μπορέσετε να δείτε τα πράγματα από την οπτική των άλλων πρέπει πρώτα να αφήσετε τον θυμό σας να φύγει. Ακούστε τους άλλους, προσπαθήστε να καταλάβετε πως αισθάνονται και θα βρείτε την εσωτερική σας ηρεμία.

6.Ελέγξτε το μυαλό σας.

“Τίποτα δεν μπορεί να σας βλάψει περισσότερο από τις δικές σας σκέψεις.”

Αυτός που μπορεί να κυριαρχήσει στον εαυτό του είναι σπουδαιότερος από αυτόν που μπορεί να κυριεύσει 1000 ανθρώπους. Για να κυριαρχήσετε στον εαυτό σας πρέπει να ελέγξετε τις σκέψεις σας και τον τρόπο που σκέφτεστε. Μην αφήσετε τις σκέψεις σας να “συμπεριφέρονται” σαν τα κύματα της θάλασσας, ισχυρά αλλά ανεξέλεγκτα.

7.Ζήστε με ηρεμία και αρμονία.

“Η νίκη εκτρέψει το μίσος. Οι ηττημένοι ζουν στον πόνο. Ζήστε μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή, εγκαταλείποντας την νίκη και την ήττα.”

Μην ψάχνετε έξω κάτι που μπορείτε να βρείτε μέσα σας. Συχνά, ψάχνουμε για κάτι που θα μας αποσπάσει από την πραγματικότητα και ηρεμία. Η ηρεμία δεν είναι μια καινούργια δουλειά ή ένας γάμος. Η ηρεμία υπάρχει μέσα μας.

8.Να είστε ευγνώμονες.

“Η υγεία είναι το μεγαλύτερο δώρο, η ικανοποίηση ο μεγαλύτερος πλούτος.”

Να θυμάστε, ότι πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Δεν ξύπνησαν όλοι σήμερα το πρωί, κάποιοι πήγαν για ύπνο για τελευταία φορά χθες το βράδυ και κάποιοι άλλοι παλεύουν με κάποια ασθένεια σε τελικό στάδιο.

9.Να είστε πιστοί σε αυτά που ξέρετε.

“Ακριβώς όπως ένας βράχος δεν μπορεί να μετακινηθεί από τον άνεμο, έτσι και ο σοφός δεν κλονίζεται από επαίνους ή κατηγορίες.”

Ξέρουμε πολλά, αλλά δεν κάνουμε πάντα αυτά που γνωρίζουμε. Αν αποτύχετε, δεν είναι επειδή δεν ξέρατε τι να κάνετε, αλλά επειδή δεν κάνατε αυτό που ξέρατε.

10.Μοιραστείτε την ευτυχία.

“Χιλιάδες κεριά μπορούν να φωτίζονται από ένα μόνο κερί και η ζωή του κεριού δεν θα μικρύνει. Η ευτυχία ποτέ δεν μειώνεται, όταν μοιράζεται.”

Η ευτυχία όχι μόνο δεν μειώνεται, όταν μοιράζεται, αλλά πολλαπλασιάζεται. Μην κρύβετε την ευτυχία σας από τους άλλους. Μοιραστείτε την ευτυχία σας και κάντε τον κόσμο έναν πιο ευγενή και καλύτερο κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο facebook: