10 κρυμμένα μηνύματα πίσω από πολύ γνωστά σύμβολα της καθημερινότητας

Σεπτέμβριος 21, 2017 5:24 ΜΜ
More videos

Τα σύμβολα είναι παντού: σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε δρόμους, σε διαφημίσεις. Μας περιβάλλουν ενώ ψωνίζουμε ή εργαζόμαστε. Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούν πόσο βαθιά ριζωμένα είναι αυτά τα σύμβολα στη ζωή μας. Ωστόσο, η γέννηση ορισμένων συμβόλων είναι μια δύσκολη ερώτηση.

Θα σας αποκαλύψουμε την προέλευση των 10 αναγνωρισμένων παγκοσμίως συμβόλων που χρονολογούνται πολύ πίσω.

10. Σύμβολο ελέγχου

© Pixabay

Χρησιμοποιούμε έναν έλεγχο (ή ένα σημάδι ελέγχου) για να επισημάνουμε κάτι ως σωστό, εγκεκριμένο ή ολοκληρωμένο. Είναι ένα σύμβολο που εμφανίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το σημάδι V προήλθε από την λέξη “veritas”, που σημαίνει “αλήθεια”. Με την πάροδο του χρόνου, το σύμβολο έχει αλλάξει επειδή οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν στυλό μελάνης. Το μελάνι δεν εμφανίστηκε αμέσως μετά τη γραφή, γι ‘αυτό και η αριστερή πλευρά κατέστη μικρότερη.

9. Σύμβολο ανακύκλωσης

© Pixabay

Το σύμβολο εμφανίστηκε αρχικά την πρώτη Ημέρα της Γης το 1970. Τα 3 βέλη συμβολίζουν μη ανανεώσιμους πόρους που πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές. Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης.

8. Προειδοποιητικό σύμβολο ραδιενέργειας

© Pixabay

Το σύμβολο δημιουργήθηκε το 1946 για να υποδείξει οποιαδήποτε ραδιενεργά υλικά, αντικείμενα και ζώνες. Η έννοια του συμβόλου είναι αρκετά προφανής: είναι ένα άτομο και 3 τύποι ραδιενέργειας (άλφα, βήτα και γάμμα).

7. Σύμβολο πλήκτρου ελέγχου

Το σύμβολο ⌘ μπορεί να βρεθεί μόνο σε πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών της Apple και πουθενά αλλού. Το σύμβολο εντολής της Apple προέκυψε από τα οδικά σήματα που χρησιμοποιούνται στη Σουηδία για να επισημάνουν διάσημα ορόσημα.

6. Σύμβολο “S”

© Pixabay

Αυτό το σύμβολο βρίσκεται συχνά στα βιβλία για να επισημάνει ένα τμήμα του κειμένου. Το σύμβολο προέρχεται από το διπλασιασμένο S που συντομεύτηκε από το γερμανικό “satz” που σημαίνει “πρόταση”. Μια άλλη εκδοχή υποδηλώνει ότι σχηματίστηκε από 2 “S” που συντομεύθηκαν από το λατινικό “signum sectiōnis”, που σημαίνει “υπογράμμισε την περιοχή”.

5. Σύμβολο πνευματικής ιδιοκτησίας

© Flickr

Τα πρώτα σύμβολα που έδειξαν τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα εμφανίστηκαν το 1670. Στις ΗΠΑ, το 1802, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν μια μεγάλη ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, συντομεύθηκε με το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, 18__, από τον Α. Β., Και μέχρι το 1909 παρέμεινε μόνο το σήμα ©.

4. Σύμβολο @

© Pixabay

Η προέλευση αυτού του συμβόλου είναι αρκετά διφορούμενη. Η παραδοσιακή θεωρία υποδηλώνει ότι το @ δείχνει τη συντομευμένη έκδοση της διαφήμισης της λατινικής πρόθεσης (σε, πάνω). Ωστόσο, τον 16ο αιώνα, το σύμβολο ερμηνεύεται ως 1 αμφορέα και 1 μονάδα βάρους, το “arroba”. Το σημείο μεταφέρθηκε στη γλώσσα του υπολογιστή από τις αγγλικές γραφομηχανές, που αντιπροσωπεύουν το “σε” σε ένα πληκτρολόγιο.

Στα ρωσικά, ονομάζεται “σκύλος” επειδή, τη δεκαετία του 1980, αυτό το σύμβολο σε έναν υπολογιστή είχε μια μικρή ουρά παρόμοια με ένα σκυλί.

3. Περίοδος

Η περίοδος προέκυψε στην Ελλάδα και ήταν 3 τύπων (υψηλή, μεσαία και χαμηλή) των οποίων η θέση ρύθμιζε το νόημά της πρότασης. Αρχικά, μια πλήρης ιδέα σημαδεύτηκε με την υψηλή τελεία (˙), αλλά με την πάροδο του χρόνου παρέμεινε μόνο η χαμηλή τελεία και απέκτησε μια σύγχρονη έννοια: το τέλος μιας φράσης.

2. Σύμβολο USB

© Pixabay   © Depositphotos

Το σύμβολο USB εμπνεύστηκε από την τρίαινα του Ποσειδώνα που αντιπροσωπεύει τη δύναμή του. Συμβολίζει τη δύναμη μιας συσκευής που συνδέεται σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Οι 3 άκρες σημαίνουν την καθολικότητα της χρήσης.

1. Σύμβολο αριθμού

Είναι παντού σήμερα στο Διαδίκτυο, αλλά σίγουρα σημαίνει κάτι παραπάνω από μια δίεση. Στη λατινική μεσαιωνική λογοτεχνία, το σύμβολο αυτό αντιπροσωπεύει ένα σταυρό και διαβάζεται ως “Cum Deo” (“Με το Θεό!”). Χρησιμοποιείται επίσης ως σύμβολο βάρους λίρας (lb).