Ο θυρεοειδής μπορεί να είναι μικρός, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του σώματός μας.
Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ελέγχει πολλές ζωτικές λειτουργίες.
Έτσι, όταν αρχίζει να μην λειτουργεί σωστά, το σώμα μας συχνά μας δίνει ενδείξεις, μερικές πιο δυνατές από άλλες. Δίνοντας προσοχή ακόμη και στις μικρότερες αλλαγές μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε έγκαιρα τις διαταραχές του θυρεοειδούς και να λάβουμε τη σωστή θεραπεία.
Αυτό το άρθρο περιγράφει τα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς και πώς η ηλικία, το φύλο και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή της.
(Αυτό το περιεχόμενο προορίζεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας σχετικά με την υγεία σας.)
Υπερθυρεοειδισμός
Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ορμόνες, προκαλώντας υπερλειτουργία του σώματος.
Συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ακανόνιστες ή ελαφρύτερες περίοδοι – Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να διαταράξουν τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως και να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Αίσθημα παλμών στην καρδιά – Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός συχνά συνδέεται με την υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Αλλαγές στη διάθεση – Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος ή ευερεθιστότητα, που συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους και αίσθημα παλμών.
Αυξημένη όρεξη – Ο μεταβολισμός επιταχύνεται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αισθάνονται πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο.
Προβλήματα με τα μάτια – Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρά, κόκκινα ή πρησμένα μάτια, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.
Υπερβολική εφίδρωση – Το υγρό δέρμα και η συνεχής ζέστη μπορεί να υποδηλώνουν υπερδραστήριο θυρεοειδή.
Ηλικία και φύλο
Σε ηλικιωμένους, συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια βάρους ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να είναι πιο ελαφριά. Οι γυναίκες άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Στην εφηβεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη ή πρόωρη εφηβεία λόγω υπερπαραγωγής ορμονών.
Συμβουλές διατροφής
Τα άτομα με υπερδραστήριο θυρεοειδή μπορούν να επωφεληθούν από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ασπράδια αυγών και τροφές πλούσιες σε σελήνιο και σίδηρο. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως ψάρια, φύκια, γαλακτοκομικά, σόγια και καφεΐνη.
Υποθυρεοειδισμός
Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, επιβραδύνει το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή, αλλά μπορούν να επηρεάσουν διάφορες περιοχές.
Όπως μοιράστηκε ένας χρήστης του Reddit, «Τα φρύδια μου έχουν αραιώσει… είναι το ΜΟΝΟ σύμπτωμα που έχω αυτή τη στιγμή».
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αραιωμένα φρύδια – Συχνά στις εξωτερικές άκρες, αλλά αναστρέψιμα με θεραπεία.
Ξηρά, εύθραυστα νύχια – Τα νύχια μπορεί να γίνουν τραχιά, να έχουν ραβδώσεις ή να αποκολληθούν από την κοίτη του νυχιού.
Λήθη – Η ψυχική θολή σκέψη και τα προβλήματα μνήμης μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα ορμονών.
Κρύα άκρα – Ο βραδύτερος μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε κρύα χέρια και πόδια και σκασμένο δέρμα.
Διατροφικοί και ηλικιακοί παράγοντες
Ενώ το ιώδιο είναι απαραίτητο, η υπερβολική ποσότητα – ειδικά από συμπληρώματα ή φύκια – μπορεί να επιδεινώσει τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ιώδιο, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την πρόσληψη.
Τα βρέφη με υποθυρεοειδισμό μπορεί να μην εμφανίσουν άμεσα συμπτώματα, αλλά οι περιπτώσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάσουν καχεκτική ανάπτυξη, καθυστερημένη εφηβεία και αργή γνωστική ανάπτυξη.
Ο ρόλος του στρες
Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του θυρεοειδούς ή να καθυστερήσει την ανάρρωση. Η διαχείριση του στρες μέσω της ενσυνειδητότητας, της άσκησης, της θεραπείας ή της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του θυρεοειδούς.
Το σώμα μας μας στέλνει πάντα σήματα. Το να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανίχνευση και καλύτερη φροντίδα.