10 κανόνες που έχουν όλοι οι οδηγοί ταξί του κόσμου και ελάχιστοι επιβάτες γνωρίζουν

Ιούλιος 25, 2017 3:32 ΜΜ
More videos

Οι καινούργιες εφαρμογές για τα ταξί, κάνουν την εξεύρεσή τους πολύ πιο εύκολη και αποτελούν οικονομικότερη λύση από το να αγοράσουμε το δικό μας αυτοκίνητο.

Δείτε παρακάτω 10 κανόνες που ακολουθούν όλοι οι οδηγοί ταξί και πώς μπορείτε να αποφύγετε διάφορες παγίδες.

 Το φανάρι είναι φίλος σας, αλλά η κίνηση είναι ο κολλητός σας.

© ARP Sélection

Πολλές εταιρίες ταξί έχουν το μότο “Η ασφάλεια του επιβάτη έχει μεγαλύτερη αξία από την ταχύτητα του οδηγού”. Ωστόσο, μερικοί οδηγοί ταξί παρερμηνεύουν αυτόν τον κανόνα, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και πηγαίνουν από τη μεγαλύτερη διαδρομή. Να θυμάστε ότι το φανάρι είναι φίλος σας, αλλά η κίνηση είναι ο κολλητός σας. Για αυτό, είναι καλύτερο για εσάς να δώσετε σαφείς οδηγίες στον οδηγό για τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε.

Ο οδηγός δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί σας.

© John-Charles-Walters Productions

Ένας άγραφος κανόνας, λέει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί σας. Μόνο αν εσείς κάνετε μια ερώτηση, επιτρέπεται να απαντήσει. Αλλά αν ο επιβάτης νιώθει άβολα να ακούει το μονόλογο του οδηγού για την προσωπική του ζωή, έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει.

Βέβαια, συνήθως οι άνθρωποι απολαμβάνουν να μιλάνε με τους οδηγούς ταξί, κυρίως για συμβουλές σχετικά με την περιοχή και πληροφορίες για τη δουλειά του οδηγού.

Οι οδηγοί απολύονται, αν έχουν κακή βαθμολογία.

© Columbia Pictures Corporation

Ένας οδηγός με βαθμολογία μικρότερη του 4,7 στα 5, μπορεί να απολυθεί. Οπότε, πριν δώσετε μια μικρή βαθμολογία στον οδηγό που καλέσατε μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό, σκεφτείτε το καλά.

 Και εσείς βαθμολογείστε. 

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία σας μέσω της εφαρμογής ή να ρωτήσετε τον οδηγό. Αν είστε δύσκολος πελάτης και ξαφνικά νιώσετε ντροπή, μην ανησυχείτε: αυτή η βαθμολογία δεν έχει μεγάλη σημασία, εκτός από κάποιους πολύ επιλεκτικούς οδηγούς, που αρνούνται να πάρουν συγκεκριμένους πελάτες. Βέβαια, αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Ο οδηγός δεν γνωρίζει τη διεύθυνση του τελικού προορισμού σας.

© depositphotos

Οι διαδικτυακές εφαρμογές για την εξεύρεση ταξί ζητούν τη διεύθυνση του τελικού σας προορισμού, αλλά ο οδηγός τη μαθαίνει μόλις φτάσει στο σημείο συνάντησής σας. Υπήρξε μια περίπτωση στις ΗΠΑ, όπου ένας πελάτης πήρε ταξί μέσω μιας εφαρμογής και ο τελικός του προορισμός ήταν σε άλλη πολιτεία. Η διαδρομή διήρκεσε 6 ώρες και κόστιζε 583 δολάρια. Οπότε, καλό θα ήταν να αναφέρετε από την αρχή στον οδηγό τον τελικό σας προορισμό.

Ο αριθμός σας παραμένει απόρρητος.

© depositphotos

Παρά το ότι οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οποιαδήποτε στιγμή, μπορούν να το κάνουν μόνο μέσω της εφαρμογής, αφού δεν έχουν τον αριθμό σας.

Οι μικρότερες αποστάσεις είναι κανόνας.

© depositphotos

Οι σύγχρονες εταιρίες ταξί ορίζουν ένα ελάχιστο κόστος διαδρομής, το οποίο δίνεται στον οδηγό για κάθε διαδρομή. Μπορεί η διαδρομή σας να κοστίζει 3 ευρώ, αλλά ο οδηγός θα πάρει 6. Υπάρχει μια παγίδα: ο οδηγός μπορεί να δώσει χαμηλή βαθμολογία στον επιβάτη, αν θεωρήσει ότι η απόσταση της διαδρομής ήταν πολύ κοντινή.

Δεν φταίει ο οδηγός, φταίει το σύστημα.

© Columbia Pictures Corporation

Μια παγίδα με τις εφαρμογές ταξί, είναι ότι το σύστημα χειραγωγεί τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, όταν θέλετε να βγείτε από την εφαρμογή, εμφανίζεται η ειδοποίηση: “Απομένουν 15 ευρώ για να φτάσετε τα 300. Είστε σίγουροι ότι θέλετε να βγείτε;” Αυτά τα μηνύματα είναι σχεδιασμένα για να παρακινήσουν όσο γίνεται τους ανθρώπους να φτάσουν έναν ασαφή στόχο.

Επίσης, κάποιοι από τους διαχειριστές κάνουν εγγραφή στην εφαρμογή με γυναικεία ονόματα και στέλνουν ανεπίσημα μηνύματα στους οδηγούς, όπως: “Το παιχνίδι θα τελειώσει σε λίγο. Θα έρθεις;” Από ό,τι φαίνεται, μερικοί άντρες δεν μπορούν με τίποτα να μην απαντήσουν στο μήνυμα μιας γυναίκας.

Οι οδηγοί μπορεί να ξεκινήσουν το ταξίμετρο νωρίτερα.

© depositphotos

Μερικοί οδηγοί ξεκινούν το ταξίμετρο με το που φτάσουν στο σημείο συνάντησης (είναι ενάντια στους κανόνες) και μετά ενημερώνουν τον πελάτη ότι έφτασαν. Σε αυτή την περίπτωση, πληρώνετε και το χρόνο αναμονής, που στην ουσία ξεκινάει από τα πρώτα 10 λεπτά και μετά. Οπότε, είναι καλύτερο να είστε στην ώρα σας: για να φανείτε ευγενικοί και να μην ξοδέψετε παραπάνω χρήματα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: