10 ιδιότητες της μπανάνας που σίγουρα δεν γνωρίζατε

8 Φεβρουαρίου, 2017 4:24 ΜΜ
More videos

Η μπανάνα είναι το φρούτο που συνδυάζει την υγεία με τη νοστιμιά. Οι βιταμίνες και οι χρήσιμες ενώσεις στο εσωτερικό της, προστατεύουν το σώμα μας.

Δείτε παρακάτω 10 χρήσιμες ιδιότητες αυτού του τροπικού φρούτου, που σχεδόν όλες εξαρτώνται από την ωριμότητά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις φάτε και να τις αντικαταστήσετε με άλλες. Σημαίνει απλά, ότι η σωστή ποιότητα ωρίμανσης μπορεί να έχει καλύτερη επίδραση στην υγεία σας.

Πρόληψη ογκολογικών παθήσεων

© depositphotos

Οι μπανάνες περιέχουν μια ειδική πρωτεΐνη (παράγοντα νέκρωσης όγκων), που βοηθά στην πρόληψη ογκολογικών παθήσεων. Τα ώριμα φρούτα περιέχουν πολύ περισσότερες τέτοιες πρωτεΐνες, γι’ αυτό συνίσταται να τρώμε μπανάνες με στίγματα ή σκούρα φλούδα.

Πηγήjstage

Καταπολεμούν τις κράμπες

© depositphotos

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι κοινή αιτία για τους σπασμούς των μυών των αστραγάλων. Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις μυικές κράμπες.

Πηγήdailymail

Πρόληψη νεφρικών παθήσεων

© depositphotos

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, βοηθούν στην πρόληψη πέτρας στα νεφρά. Σύμφωνα με μια μελέτη, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα των κακοηθειών στα νεφρά κατά 40%.

Πηγήfoodandlife, NCBI

Δυνατή καρδιά

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, συνιστάται σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και είναι επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση 1,3 γραμμαρίων αυτού του στοιχείου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 26%. Για να εφοδιάσετε το σώμα σας με αυτή την ποσότητα, θα πρέπει να τρώτε 2-3 μπανάνες την ημέρα, ανάλογα με το βάρος τους.

ΠηγήNCBI

Καθαρίζει τα αγγεία 

Η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία της αγγειακής απόφραξης, που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Οι μπανάνες περιέχουν φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν την υγεία του αγγειακού συστήματος.

ΠηγήNCBI, NCBI

Υγιές στομάχι

© depositphotos

Οι μπανάνες συνιστάται σε άτομα με γαστρικό έλκος και όσους βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Περιέχουν ένα ειδικό ένζυμο, που αυξάνει την έκκριση βλέννας και προστατεύει τα κοιλιακά τοιχώματα.

ΠηγήNCBI

Πηγή ενέργειας

Η αφθονία των βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθιστούν τις μπανάνες μια μεγάλη πηγή ενέργειας. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφούνται γρήγορα και μπορούν να αναπληρώσουν αμέσως την ενέργειά σας, αν χρειαστεί.

Καλή διάθεση

Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη – την “ορμόνη της ευτυχίας” – μαζί με μέρος της βιταμίνης του συμπλέγματος Β, που επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν στις μπανάνες να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε, όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι.

ΠηγήNCBI

Βοηθά στο διαβήτη

© depositphotos

Αυτά τα τροπικά φρούτα έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανθεκτικού αμύλου στο εσωτερικό τους, που συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εκτός από αυτό, μια πράσινη μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει 12,5 γραμμάρια αμύλου, ενώ μια ώριμη, μόνο 5.

ΠηγήNCBI

Αδύνατη σιλουέτα

Το ανθεκτικό άμυλο αποτρέπει την αποθήκευση λίπους στο σώμα, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και οδηγεί σε γρήγορη και ορατή απώλεια βάρους. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της ουσίας αυτής, είναι 10 γραμμάρια. Φυσικά, θα πρέπει να ασκήστε και να προσέχετε την διατροφή σας.

ΠηγήNCBI

[whfoods]

Ακολουθήστε μας στο facebook: