10 ενδιαφέροντα γεγονότα για τα χαρτονομίσματα που δεν γνωρίζατε

31 Αυγούστου, 20172:30 ΜΜ

Δεν είναι μυστικό ότι τα χρήματα έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά όπως υδατογραφήματα, ειδικά σχέδια ή σειριακούς αριθμούς. Ωστόσο, δεν τελειώνουμε εδώ και με την τεχνολογική πρόοδο έρχονται νέα μέτρα ασφαλείας.

Σήμερα θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικά μυστικά για να σας ενημερώσουμε περισσότερο για τα χρήματα και να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε τα γνήσια χαρτονομίσματα από τα πλαστά.

10. Ο αστερισμός του EURion ή οι δακτύλιοι της Omron

© Wikipedia Commons

Ο αστερισμός EURion είναι ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο 5 δακτυλίων, που επιτρέπει στα μηχανήματα αντιγραφής να αναγνωρίζουν τα χαρτονομίσματα. Ορισμένοι εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα δεν εκτυπώνουν χαρτονομίσματα με αυτά τα μοτίβα. Ο αστερισμός μπορεί να φανεί σε σχεδόν κάθε σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα.

9. Μικροσκοπικό κείμενο

© Wikipedia Commons

Αυτή η τεχνική επιτρέπει την εκτύπωση μικροσκοπικού κειμένου που είναι δύσκολο να δημιουργηθεί λόγω των τεχνικών απαιτήσεων που προϋποθέτει. Ένα μηχάνημα αντιγραφής, απλώς θα θολώσει το κείμενο και θα το καταστήσει δυσανάγνωστο. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στα περισσότερα νομίσματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δολαρίων ΗΠΑ, των βρετανικών λιρών, των ευρώ κ.λπ.

© szzcxforensic.com

Όπως φαίνεται στην δεξιά εικόνα, υπάρχει ένα μικρό κενό στο γράμμα “N” που δεν πρέπει να είναι εκεί. Είναι επίσης ένα λάθος που κάνουν τα μηχανήματα αντιγραφής, αν και είναι διακριτό μόνο με τη βοήθεια εξοπλισμού μεγάλης ακρίβειας.

8. Ανάγλυφο σχέδιο και εσοχές

© vartimei / depositphotos.com

Πρόκειται για ένα άλλο κοινό μέτρο ασφαλείας για τα χαρτονομίσματα, ιδίως για τα μεγαλύτερης αξίας, καθώς και για βίζες, διαβατήρια και άλλα είδη ταυτότητας.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν τα γνήσια χαρτονομίσματα. Κανονικά, μόνο ορισμένα σημεία των χαρτονομισμάτων είναι ανάγλυφα, όπως ο αριθμός 10 για ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.

7. Ειδικό χαρτί

© Whatsapp Vines / youtube.com

Το χαρτί που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση λογαριασμών δεν είναι το ίδιο χαρτί που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας ανάγκες. Για παράδειγμα, τα αμερικανικά δολάρια αποτελούνται από 75% βαμβάκι και 25% λινό.

Το πολυμερές χαρτί γίνεται δημοφιλές σήμερα. Είναι δύσκολο να πλαστοποιηθεί, και αν και φαίνεται γνήσιο, είναι πολύ διαφορετικό στην αφή. Ένας καλός τρόπος για να ξεχωρίσετε ένα πλαστό χαρτονόμισμα είναι να του ρίξετε λίγο ιώδιο: η κυτταρίνη θα αντιδράσει και το σημάδι θα γίνει μπλε.

6. Διαφορετικό χρώμα μελάνι

© depositphotos

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν τέτοια μελάνια για να εκτυπώσουν τα χαρτονομίσματα τους. Το μελάνι αντανακλά το φως και αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με τη γωνία. Για παράδειγμα, ο αριθμός 50 σε χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, μπορεί να είναι χάλκινο χρώμα ή φωτεινό πράσινο.

Η τεχνική δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθεί, επειδή υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες στον κόσμο που επιτρέπεται να παράγουν τέτοια μελάνια που αλλάζουν χρώμα.

5. Προστατευτικές ίνες

© Wikipedia Commons

Οποιοσδήποτε λογαριασμός περιέχει χρωματιστές προστατευτικές ίνες που φαίνεται να τοποθετούνται χαοτικά στο χαρτονόμισμα. Μοιάζουν με τυχαίες μικρές γραμμές και οι έμπειροι ταμίες μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικό χαρτονόμισμα με το άγγιγμα στα σημεία που βρίσκονται αυτές τις ίνες. Επίσης, συνήθως αντιδρούν στον ανιχνευτή υπεριώδους φωτός.

4. Στρογγυλά σημάδια

© leftovercurrency.com

Ένα άλλο έξυπνο χαρακτηριστικό ασφάλειας που ανάβει κάτω από τις ακτίνες UV, είναι τα στρογγυλά σημάδια. Αυτά είναι τυχαία τοποθετημένα στους λογαριασμούς και είναι δύσκολο να πλαστογραφηθούν, επειδή είναι βαθιά μέσα στα χαρτονομίσματα, όπως και οι προστατευτικές ίνες.

3. Μυστικά σήματα

© miesby.wordpress.com

Πρόκειται για μια παλαιότερη πρακτική, ωστόσο ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να προστατεύσει τα νομίσματα από την παραχάραξη και στη συνέχεια προσαρμόστηκε και στους λογαριασμούς.

Τα σημάδια αυτά μπορούν να φανούν σε λιγότερα χαρτονομίσματα, επειδή δεν τοποθετούνται στα νομισματοκοπεία – είναι τράπεζες και γραφεία συναλλάγματος που τα βάζουν σε λογαριασμούς για να τα επαληθεύσουν. Κάθε οργάνωση έχει το δικό της μυστικό σήμα.

2. Διάφανα σημεία

© RBAinfo / youtube.com

Το χαρτί από πολυμερές καθιστά δυνατή την εκτύπωση χαρτονομισμάτων με διαφανή μέρη ή παράθυρα. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα παράθυρα αντικαθιστούν τα υδατογραφήματα και είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθούν. Μπορούν να εμφανιστούν στα καναδικά, αυστραλιανά και βρετανικά χαρτονομίσματα.

1. Τεχνολογία KolourOptik

© zhuzhu /depositphotos.com

Το KolourOptik είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας σήμερα. Είναι μια εικόνα 3D που γίνεται με λέιζερ σε λεπτό φύλλο μετάλλου, η οποία αλλάζει χρώματα υπό διαφορετικές γωνίες. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1988. Το KolourOptik εφαρμόζεται συνήθως σε χαρτονομίσματα υψηλότερων αξιών, αλλά μπορούν να το έχουν και μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα, συνήθως σε μορφή ταινίας.

[Be Amazed]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News