10 δέντρα με πλούσιο παρελθόν και μεγάλη ιστορία

5 Οκτωβρίου, 2015 9:49 ΠΜ
More videos

Οι ρίζες τους φτάνουν πολύ μακριά

Κάθε ένα από τα δέντρα στις παρακάτω φωτογραφίες έχει μία ιστορία να διηγηθεί. Κάποια τα έχουμε δει στο σκηνικό του Game of Thrones, κάποιο άλλο χάριζε σκιά στον William Wallace και άλλο λέγεται πως είναι 1.000 ετών!

Μόνο ένα ωστόσο θα κερδίσει τον τίτλο του «Δέντρου της Χρονιάς».

Υπάρχουν συμμετοχές από πολλές χώρες στην Ευρώπη ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το κοινό καλείται να δώσει την ψήφο του σε δέντρα στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, όπου ξεχωρίζουν δέκα από την πρώτη, επτά από τη δεύτερη και από έξι στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ακόμα χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία για τα δέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελπίζουμε όλοι όσοι ψηφίζουν να στηρίξουν και τη καμπάνια μας να φτιαχτεί ένα αρχείο για όλα τα δέντρα με ειδικό εθνικό ενδιαφέρον», δηλώνει ο επικεφαλής του Woodland Trust. «Ο διαγωνισμός αυτός μας θυμίζει πως τα δέντρα έχουν αποτελέσει ζωτικό κομμάτι στην ιστορία της χώρας μας και στις ζωές μας».

Boscobel Oak, Boscobel House, Shropshire

gamthor1

Απόγονος της Royal Oak που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία. Εκεί κρύφτηκε ο Κάρολος ΙΙ αφού απέτυχε να πάρει το θρόνο μετά την εκτέλεση του πατέρα του Καρόλου Ι το 1649.

The Dark Hedges, Stranocum, Βόρεια Ιρλανδία

gamthor2

Αν σας φαίνεται οικείο είναι γιατί το είδατε στο Game Of Thrones.

Clachan Oak στο Balfron (αριστερά) και Birnam Oak στο Perthshire (δεξιά)

gamthor3

Στην πρώτη λέγεται πως ξαπόστασε ο William Wallace και κρύφτηκε ο Rob Roy Macgregor.

Martindale Yew, St Martin’s Church, Cumbria

gamthor4

Βρίσκεται στον περίβολο εκκλησίας και πιστεύεται πως είναι 800 ετών.

The Old Man of Calke, Calke Park, Derbyshire

gamthor5

Διασώθηκε έπειτα από δεκαετίες παραμέλησης τη δεκαετία του ’80 από το National Trust. Πιστεύεται πως είναι 1.000 ή και 1.200 ετών.

The Glastonbury Holy Thorn στο Glastonbury Abbey, Somerset

gamthor6

Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας.

The Ankerwycke Yew στο Runnymede, Berkshire

gamthor7

Λέγεται πως χρησιμοποιείτο σε τελετές δρυΐδων πριν από 2000 χρόνια. Βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου ο Βασιλιάς Ιωάννης υπέγραψε τη Magna Carta.

The Cubbington Pear Tree στο Staffordshire

gamthor8

Πιστεύεται πως είναι άνω των 250 ετών και πως είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο απειλείται από τα σχέδια επέκτασης σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή.

Tolpuddle, Dorset

gamthor9

Κάτω από το δέντρο αυτό το 1834 έξι αγρότες συναντήθηκαν και σχημάτισαν ένα συνδικάτο, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για παράνομο μυστικό όρκο και να σταλούν για καταναγκαστικά έργα στην Αυστραλία για επτά χρόνια! Τους δόθηκε χάρη το 1836 μετά την κατακραυγή του κόσμου.

The Suffragette Oak, στο Kelvin Way, Glasgow

gamthor10

Το φύτεψαν σουφραζέτες το 1918 για να τιμήσουν την παροχή ψήφου στις γυναίκες.