10 αθώες συνήθειες υγιεινής που καταστρέφουν κρυφά την υγεία μας

6 Μαρτίου, 2018 8:57 ΜΜ
More videos

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως κάνουν σχεδόν τα πάντα σωστά. Για παράδειγμα συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον στεγνωτήρα χεριών, βρέχουν τα πιάτα στον νεροχύτη και πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι καφέ στη δουλειά τους. Η αλήθεια είναι πως οι στεγνωτήρες διαδίδουν μικρόβια, ο νεροχύτης είναι πιο επικίνδυνος από ένα κάθισμα τουαλέτας και ένα καθαρό ποτήρι δεν θα σας απαλλάξει από τα μικρόβια της μηχανής του καφέ.

Κάποιες συνήθειες μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ανθυγιεινές από επιστημονική άποψη και αυτό έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες.

Παρακάτω θα μάθετε 10 επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα σχετικά με ορισμένες συνήθειες υγιεινής. Έτσι, θα μπορέσετε να προστατέψετε την υγεία σας.

#1 Μουσκεύετε τα πιάτα στο νεροχύτη

© belchonock / depositphotos   © belchonock / depositphotos

Ο νεροχύτης είναι ένα τέλειο περιβάλλον για τα βακτήρια. Εκεί μπορείτε να βρείτε σαλμονέλα, βάκιλο του παχέος εντέρου ή σταφυλόκοκκο. Προκειμένου να αποφευχθούν οι διαταραχές του στομάχου και των εντέρων, είναι απαραίτητο να πλένετε το νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων και μετά την επαφή με τρόφιμα όπως τα ψάρια, το ωμό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά. Ο σωρός των βρεγμένων πιάτων είναι μια εύκολη, αλλά και επιβλαβής λύση.

#2 Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό

© Voyagerix / depositphotos   © Voyagerix / depositphotos

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει τη θανάτωση των μικροβίων. Ο χρόνος πλύσης των χεριών είναι πιο σημαντικός σε αυτή την περίπτωση. Σε 5 δευτερόλεπτα δεν θα καθαρίσετε τίποτα, αλλά σε 30 δευτερόλεπτα θα μπορούσατε να σκοτώσετε όλα τα βακτηρίδια από τα χέρια σας. Πλένοντας συχνά τα χέρια με ζεστό νερό, μειώνετε τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός ή δερματίτιδα.

#3 Γυμνάζεστε φορώντας μακιγιάζ

© AY_PHOTO / depositphotos   © AY_PHOTO / depositphotos

Μερικές φορές, οι γυναίκες βιάζονται να πάνε στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά και θεωρούν άσκοπο να αφαιρέσουν το μακιγιάζ τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το δέρμα πρέπει να αναπνέει και να καθαρίζεται. Αν φοράτε μακιγιάζ, μπορεί να φράξουν οι πόροι σας και να γίνετε επιρρεπείς σε δερματικά προβλήματα. Να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ πριν τη γυμναστική.

#4 Χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα χεριών

Το γεγονός ότι δεν αγγίζετε ένα στεγνωτήρα με τα χέρια, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση καθαριότητας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μηχανήματα είναι αρκετά ανθυγιεινά. Έχουν πολλά βακτήρια που εξαπλώνονται με τη ροή του αέρα και μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες, το δέρμα ή το σώμα. Οι χαρτοπετσέτες είναι πιο αποτελεσματικές και καθαρότερες από τους ηλεκτρικούς στεγνωτήρες χεριών.

#5 Χρησιμοποιείτε τσάντες τροφίμων πολλές φορές

© Wavebreakmedia / depositphotos   © Wavebreakmedia / depositphotos

Μια τσάντα που χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά, έχει πολλά μικρόβια κατά 99,9%. Αν αγοράσατε ωμό κρέας και το βάλατε σε μια τσάντα (ακόμη και αν ήταν συσκευασμένο), πιθανότατα τα βακτηρίδια θα εξαπλωθούν σε άλλα προϊόντα, ειδικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε σακούλες μιας χρήσης ή μια τσάντα μεταφοράς που θα πρέπει να πλένεται μετά από κάθε χρήση.

#6 Κόβετε κρέατα και λαχανικά στην ίδια βάση κοπής

© KucherAndrey / depositphotos   © KucherAndrey / depositphotos

Ο μικροβιολόγος Τσάρλς Γκέρμπα, ισχυρίζεται ότι ένα ξύλο κοπής περιέχει 200 ​​φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας, γι ‘αυτό δεν είναι ασφαλές να κόψετε σαλάτα πάνω σε αυτό. Μετά την κοπή ωμού κρέατος, η βάση μολύνεται με σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο, τους δύο πιο διαδεδομένους λόγους τροφικής δηλητηρίασης. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε 2 διαφορετικές βάσεις κοπής, μια για το κρέας και μια για τα λαχανικά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε γυάλινες παρά ξύλινες βάσεις.

#7 Χρησιμοποιείτε την καφετιέρα του γραφείου

© chesky_w / depositphotos   © amenic181 / depositphotos

Το δοχείο της μηχανής του καφέ, είναι κατάλληλο περιβάλλον για διάφορους τύπους βακτηρίων. Υπάρχουν περισσότερα μικρόβια σε μια καφετιέρα γραφείου παρά στην πόρτα μπάνιου του σπιτιού σας. Για να προστατέψετε την υγεία σας, να πλένετε το δοχείο όσο το δυνατόν συχνότερα χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Είναι ασφαλέστερο να φτιάχνετε μια ατομική ποσότητα καφέ.

#8 Τοποθετείτε το κινητό στο πορτοφόλι σας

© Porechenskaya / depositphotos   © Porechenskaya / depositphotos

Μπορεί να φαίνεται ότι το πορτοφόλι ή η τσάντα σας είναι ένα ωραίο και καθαρό μέρος όπου το κινητό σας προστατεύεται πλήρως, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι καλύτερο να κρατάτε το τηλέφωνό σας σε μια τσέπη και να το τοποθετείτε σε μια θήκη. Έτσι μολύνεται λιγότερο με μικρόβια. Ένα μέσο τηλέφωνο είναι 10 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε καθημερινά το κινητό σας με ένα υγρό μαντηλάκι.

#9 Πλένετε τα χειμωνιάτικα ενδύματα την άνοιξη

© iamnao / depositphotos   © iamnao / depositphotos   © cookelma / depositphotos

Οι ειδικοί συστήνουν να πλένετε τους σκούφους, τα κασκόλ και τα γάντια, μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες. Αυτά τα είδη ένδυσης έρχονται σε επαφή με το στόμα και τη μύτη, αρκετά συχνά. Συσσωρεύουν μικρόβια και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί αν υπάρχει συνεχής επαφή.

#10 Ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου

© SS1001 / depositphotos   © nuttapoldpspt / depositphotos   © SS1001 / depositphotos   © belchonock / depositphotos

Ίσως δεν σκεφτόσαστε τον τρόπο με τον οποίο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η ταχύτητα απόψυξης επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού. Είναι επιβλαβές να αφήνετε το κρέας και τα ψάρια σε ένα πιάτο απευθείας πάνω στο τραπέζι. Προκειμένου να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων, είναι προτιμότερο να αφήσετε το κρέας και τα ψάρια να ξεπαγώσουν στο ψυγείο.

Επιπλέον: Είναι καλύτερο για την υγεία να μοιράζεστε φαγητό με τους φίλους σας

© molka / depositphotos   © Focusarg / depositphotos

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα σας ευγνωμονεί αν αποφασίσετε να μοιραστείτε το επιδόρπιο ή τις τηγανητές πατάτες με τους φίλους σας, τρώγοντας από το ίδιο πιάτο. Οι ειδικοί λένε ότι έτσι ανταλλάσσετε καλά βακτήρια. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όσους είναι άρρωστοι. Δεν είναι υγιεινό να μοιράζεστε φαγητά με κάποιον που είναι άρρωστος.