Ο Αλεξάντερ Γκαλίτσκι είναι ένας καλλιτέχνης και θεραπευτής τέχνης που ζει στο Ισραήλ. Όπως λέει ο ίδιος “Διδάσκω σε ηλικιωμένους ανθρώπους την ξυλογλυπτική και την ζωγραφική.” Επίσης, κάνει και σεμινάρια.
Δείτε παρακάτω 10 συμβουλές για το πως να επικοινωνείτε ευκολότερα με τους ηλικιωμένους γονείς σας.
Τι δεν πρέπει να κάνετε:
Όταν ήμασταν μικροί οι μεγαλύτεροι μας τρέλαιναν με ιστορίες για ένα άλλο παιδί από την γειτονιά που είχε καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και άκουγε τους γονείς του. Καθώς μεγαλώνουν τους το ξεπληρώνουμε λέγοντας “Κοίτα, ο γείτονάς σου περπατάει κάθε μέρα και εσύ είσαι συνέχεια μέσα στο σπίτι.
Μην προσπαθείτε να τους κάνετε κήρυγμα. Δεν μπορείτε να τους αλλάξετε σε αυτή την ηλικία. Μπορείτε μόνο να τους αποδεχτείτε όπως είναι. Αν καπνίζουν μέχρι τα 80 τους δεν πρόκειται να αλλάξουν σε αυτή την ηλικία.
Οι ενοχές κυνηγούν όλους τους ανθρώπους. Ό,τι και να γίνει πάντα υπάρχει ένα αίσθημα αποτυχίας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.
Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε να χαλαρώνουμε. Αν αφιερώσετε όλη σας την ζωή σε έναν ηλικιωμένο θα καταλήξετε να τους κατηγορείτε για το πως εξελίχθηκε η ζωή σας.
Η επιθετικότητα των ηλικιωμένων προέρχεται από την απογοήτευση. Όταν κατανοείτε την πηγή της επιθετικότητας, όταν χαμογελάτε στους ηλικιωμένους συγγενείς σας και δεν απαντάτε στις επιθέσεις τους, η επιθετικότητα φθίνει. Αν απαντήσετε στην επίθεσή τους, έχετε χάσει το παιχνίδι.
Πρέπει να είστε σε θέση να αλλάξετε το θέμα σε μια ήρεμη συζήτηση.
Δουλεύω με ηλικιωμένους ανθρώπους εδώ και 15 χρόνια. Όταν αρχίζουν να με τρελαίνουν, προσπαθώ να μείνω ήρεμος και μετά συνειδητοποιώ, ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατάω κακίες: δεν είναι μόνο γονείς μας, είναι εσύ και εγώ σε 20, 30, 40 χρόνια.
Υπάρχουν πολλές στιγμές που θέλω να διαφωνήσω. Μια από τις μαθήτριές μου με έβαλε να της αγοράσω ένα βαρύ κομμάτι ξύλο και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα γλυπτό με αυτό εδώ και 2 χρόνια. Έκανε συνεχώς παράπονα για μένα: κοιτάξτε τι δύσκολο έργο μου έδωσε να κάνω. Τα είχα ακούσει όλα, αλλά δεν απάντησα. Δεν μπορούσα να της υπενθυμίσω, ότι εκείνη μου το ζήτησε γιατί πολύ απλά δεν τον θυμόταν. Όταν ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε όλα είναι πολύ πιο εύκολα.
Τι πρέπει να κάνετε:
Η συμπόνια είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε την συμπόνια από την λύπηση. Η λύπηση μας αφοπλίζει και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον άλλον άνθρωπο, ενώ η συμπόνια μας ενεργοποιεί.
Θέλουν να είμαστε πετυχημένοι. Αν πάω στους γονείς μου και αρχίζω να παραπονιέμαι δεν είναι σε θέση να με βοηθήσουν. Οπότε, διαίρεσα τις δυο αλήθειες: υπάρχει η καλή αλήθεια και η αλήθεια που δεν πρέπει να μάθουν ποτέ. Η ευημερία μας είναι το κλειδί της ευτυχίας τους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε ποτέ.
Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς με ποιον έχουμε να κάνουμε. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε πως είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να δει, να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος.
Όταν θέλουμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από την εξαπάτηση, όλες οι συμβουλές πρέπει να σχετίζονται με την ενίσχυση της άμυνας: να πάρετε μια σιδερένια πόρτα, μια κάμερα, να τους απαγορεύσετε να πλησιάσουν την πόρτα. Στην ουσία, η απάντηση είναι πολύ απλή: θα πρέπει να τους κρατάτε απασχολημένους.
Πρέπει να ξέρετε τι τους αρέσει και να τους δώσετε κάτι να κάνουν. Μια 80χρονη φίλη μου δεν μπορεί να ακούσει τίποτα, αλλά ξέρει 5 διαφορετικά είδη κολύμβησης και περνάει πολύ ώρα στην πισίνα.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αφήνετε τις κακίες πίσω σας. Είναι σαν υπολογιστής: θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Αν δεν συγχωρήσετε σήμερα τον παππού σας, αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.
Πρέπει να είμαστε δυνατοί για να συγχωρήσουμε. Προσωπικά, χρησιμοποιώ μια 5λεπτη τεχνική: φεύγω από το δωμάτιο και κάθομαι κάπου αλλού για 5 λεπτά χωρίς να σκέφτομαι τίποτα. Μετά γυρίζω με ανανεωμένη δύναμη.
Και μια από τις κύριες συμβουλές μου: να είστε σε θέση να τους κάνετε να γελάσουν. Ένας χαρούμενος ηλικιωμένος άνθρωπος δεν είναι ποτέ επικίνδυνος.
[Sasha Galitsky] [afisha]