10 απίθανα χρήσιμοι τρόποι να δώσετε ζωή στα ρούχα και τα παπούτσια σας

Μάρτιος 28, 2016 6:44 ΜΜ
More videos

Μερικές φορές, μικρές πινελιές και παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εμφάνιση των ρούχων σας. Και μπορεί να μην ακούγετε τόσο χρήσιμο ή εύκολο αλλά είναι και σίγουρα αξίζει μια προσπάθεια πριν αποφασίσετε να τα πετάξετε. Ειδικά να ρούχα και τα υποδήματα είναι καινούρια, μη πολυφορεμένα και ανήκουν στα αγαπημένα σας, η επιπλέον απλή προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Παρακάτω θα δείτε μερικά έξυπνα κόλπα που θα σας βοηθήσουν σημαντικά.

Λεκέδες ιδρώτα890955-650-1459143604-collage7

Για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες και τη μυρωδιά του ιδρώτα που μένει στα ρούχα γύρω από τις μασχάλες, βρέξτε τους λεκέδες με χλιαρό ή κρύο νερό.  Χρησιμοποιήστε άλλο δοχείο για να διαλύσετε μαγειρική σόδα με νερό μέχρι να γίνει κρεμώδες.

Εφαρμόστε μια μικρή στρώση της πάστας στον λεκέ και με ένα πινελάκι ή βούρτσα τρίψτε την καλά στο ύφασμα. Αφήστε το πάνω στο ρούχο για μια ώρα ή αν οι λεκέδες είναι επίμονη αφήστε το για μια ημέρα.

Πλύντε το ρούχο με ζεστό νερό (επιλέξτε την υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχει το ύφασμα) και αν δείτε πως οι λεκέδες δεν απομακρύνθηκαν με την πρώτη προσπάθεια, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Λεκέδες από μέικ-απ890655-650-1459143604-collage11

Το να απαλλαγείτε από αυτούς τους λεκέδες δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχουν 2 αποτελεσματικές μέθοδοι:

Κρέμα ξυρίσματος

Απλώστε την κρέμα ξυρίσματος στο λεκέ και βάλτε τα ρούχα στο πλυντήριο.

Απορρυπαντικό πιάτων

Ετοιμάστε ένα διάλυμα ζεστού νερού και υγρού πιάτων. Βρέξτε ένα κομμάτι υφάσματος με το διάλυμα, στύψτε το ελαφρά και σκουπίστε την λεκιασμένη περιοχή.

Κολλημένο φερμουάρ890605-650-1459143604-collage2

Οι καλύτεροι τρόποι για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα είναι:

Λιπάνετε το φερμουάρ με γραφίτη

Καλύψτε τα δόντια του φερμουάρ με σκόνη γραφίτη ή απλά με τη μύτη ενός μολυβιού. Κινήστε το πάνω κάτω μέχρι να δείτε πως κινείτε άνετα.

Αν ο γραφίτης δεν βοηθήσει, δοκιμάστε σαπούνι

Ρίξτε απορρυπαντικό σε ένα μικρό δοχείο και γεμίστε ένα ακόμη με νερό. Βυθίστε μια μπάλα βαμβάκι μέσα στο απορρυπαντικό και μετά στο νερό, βεβαιωθείτε πως είναι καλά εμποτισμένη και περάστε την πάνω από τα δόντια του φερμουάρ. Προσπαθήστε να το μετακινήσετε λίγα εκατοστά και αν δείτε ότι επιμένει να κολλά επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να κινηθεί αποτελεσματικά.

Μπάλες χνουδιού891055-650-1459143604-collage1

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαλλαγείτε από αυτές:

Ξυραφάκι

Μπορεί να χρησιμοποιήστε το ξυραφάκι μιας ή πολλαπλών χρήσεως. Κρατήστε το προσεκτικά και κατευθύνετέ το προς το ύφασμα, με απαλές κινήσεις προς την αντίθετη φορά. Κρατήστε τεντωμένο το ρούχο και προσέξτε μην το σύρετε με δύναμη ή πολύ βαθιά.

Κολλητική ταινία

Κόψτε ένα κομμάτι και βάλτε το πάνω στο ύφασμα στερεώνοντάς το με το δάχτυλό σας. Κρατήστε το σταθερά και τραβήξτε το.

Σκρατς

Πάρτε μια λωρίδα σκράτς και κολλήστε την στο ύφασμα. Τραβήξτε με δύναμη αλλά και προσοχή μιας και μπορεί να προκληθεί βλάβη ανάλογα με την ευαισθησία το υφάσματος.

Πλαστική χτένα

Όπως και με τις προηγούμενες μεθόδους, σιγουρευτείτε πως το ύφασμα είναι τεντωμένο. Περάστε τη χτένα από όλα τα σημεία του υφάσματος μέχρι να απαλλαγείτε από τις μπάλες χνουδιού.

Ηλεκτρικό ξυράφι

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα συνηθισμένο ηλεκτρικό ξυράφι ή μια ειδικά σχεδιασμένη ξυριστική μηχανή. Περάστε το προσεκτικά πάνω από την επιφάνεια του υφάσματος και προσέξτε μην το πιέσετε πολύ.

Λεκέδες αποσμητικού891105-650-1459143604-collage3

Απλώστε μαλακτικό στην περιοχή και το πρόβλημα θα ελαχιστοποιηθεί.

Αν οι λεκέδες επιμένουν, χρησιμοποιήστε καθαριστικό λεκέδων. Τρίψτε όλη την περιοχή από πάνω μέχρι κάτω και στους πραγματικά δύσκολους λεκέδες προσθέστε λίγο νερό.

Αν το πρόβλημα του λεκέ αποσμητικού επιμένει χρησιμοποιήστε διαφανές αποσμητικό και μερικά προϊόντα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος στα ρούχα.

Λεκέδες κραγιόν

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τους αφαιρέσετε:

Απορρυπαντικό πιάτων890805-650-1459143604-collage5

Ελέγξτε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε πως μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Απομακρύνετε τη μεγάλη ποσότητα με ένα χαρτομάντιλο ή καθαρή πετσέτα και ρίξτε λίγο νερό. Τρίψτε προσεκτικά με μια σταγόνα υγρού πιάτων και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Συνεχίστε να τρίβετε τον λεκέ με μια πετσέτα χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις από την εξωτερική πλευρά προς το κέντρο. Όταν τελειώσετε καθαρίστε την περιοχή με την καθαρή πλευρά της πετσέτας.

Αλκοόλ891005-650-1459143604-collage6

Ελέγξτε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε πως μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Απλώστε το ύφασμα σε μια σκληρή επιφάνεια με το λεκέ προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε μια μπάλα βαμβακιού ποτισμένη σε αλκοόλ και ακουμπήστε την στον λεκέ, ρίξτε λίγο κρύο νερό και στεγνώστε την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα.

Λεκέδες από πλύσιμο890755-650-1459143604-collage4

Το πλύσιμο ρούχων διαφορετικών χρωμάτων μπορεί να οδηγήσει στο βάψιμο μερικών εξ αυτών. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να τα πλύνετε και πάλι αλλά πρώτα βρείτε ποια ρούχα προκάλεσαν τη χρώση και χωρίστε τα από τα υπόλοιπα. Βάλτε τα ρούχα στο πλυντήριο με λίγο λευκαντικό. Αν ο λεκές παραμείνει, επαναλάβετε τη διαδικασία και στεγνώστε τα ρούχα με φυσικό τρόπο.

Η φροντίδα του σουέτ

Προσέξτε τις παρακάτω συμβουλές:

Ψεκάστε τα σουέτ αντικείμενα με προστατευτικό σπρέι που θα απωθήσει τη βρωμιά και θα αποτρέψει τον αποχρωματισμό.

Τα σουέτ χρειάζονται συχνό αερισμό και τα παπούτσια δεν θα πρέπει να κρατούνται σε πλαστικά κουτιά, (χρησιμοποιήστε μαξιλαροθήκες από βαμβάκι αντί για αυτά). Αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα ενώ προστατεύει τα παπούτσια από τις σκόνες.

Αν οι σουέτ μπότες σας έχουν βαφτεί από κάποιο υγρό, ταμπονάρετέ τες βάφοντας τες με ένα καθαρό, στεγνό πανί και καλύψτε τες με μια στρώση αλευριού ή τάλκ και αφήστε το όλη νύχτα. Με μια βούρτσα αφαιρέστε προσεκτικά την αποξηραμένη σκόνη και κρατήστε τα παπούτσια σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δεν τα φοράτε, μην τα αφήνετε στον ήλιο.890855-650-1459143604-collage9

Όταν αφαιρείτε ξερούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα ξυδιού και στεγνή πετσέτα ή εναλλακτικά μια συνηθισμένη άχρωμη γόμα.

Μην τα καθαρίζετε με νερό γιατί τα υγρά επηρεάζουν το χρώμα και την υφή.

Ζημιά νερού στο δέρμα890705-650-1459143604-collage10

Τρίψτε τους λεκέδες με ένα υγρό, καθαρό πανί και ψεκάστε μερικές σταγόνες νερό με σαπούνι σε ένα κομμάτι μαλακού υφάσματος. Χρησιμοποιήστε το για τη λεκιασμένη περιοχή μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα σημάδια. Πάρτε ένα στεγνό πανί και απομακρύνετε τα υπολείμματα. Αφήστε τα να στεγνώσουν για 30 λεπτά και αν βιάζεστε επιλέξτε να τα στεγνώσετε με κρύο αέρα και όχι ζεστό για να μην καταστραφή το δέρμα.

Ξεθωριασμένα λευκά ρούχα890905-650-1459143604-collage8

Ανακατέψτε 4 λίτρα χλιαρού νερού με ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και αφήστε την να διαλυθεί πλήρως. Βάλτε τα ρούχα στο διάλυμα για 8 ώρες.

Διαλύστε πέντε δισκία ασπιρίνης σε 8 λίτρα ζεστό νερό και προ μουλιάστε τα ρούχα για 8 ώρες.

Στη συνέχεια, πλύνετε τα και για καλύτερο αποτέλεσμα ρίξτε ένα ποτήρι ξύδι ή σόδα στο πλυντήριο (εναλλακτική λύση για τους λεκέδες και τη λεύκανση). Πλύνετε καλά τα ρούχα, ξεχωρίζοντας τα χρωματιστά από τα λευκά. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι οι 50 βαθμοί.