10 παράξενες θεραπείες του παρελθόντος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

8 Ιανουαρίου, 2017 3:55 ΜΜ
More videos

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής μιας γυναίκας. Αυτό το γνωρίζουμε τώρα αλλά παλαιότερα, οι γιατροί δεν το έβλεπαν έτσι.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι γιατροί παρέμεναν αρκετά μπερδεμένοι και φοβισμένοι με το γυναικείο σώμα που είναι ικανό για πολλά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις θεραπείες για παθήσεις και ορισμένες φυσικές καταστάσεις του γυναικείου σώματος, ήταν εντελώς διαφορετικές και παράξενες.

Η εμμηνόπαυση είναι μια από εκείνες τις καταστάσεις του γυναικείου σώματος που οι γιατροί δεν καταλάβαιναν. Επειδή το σώμα μιας γυναίκας δέχεται πολλές αλλαγές, ορισμένοι γιατροί πίστευαν πως ίσως αντιμετωπίζουν παράφρων γυναίκες.

Μπορεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες να νιώθουν παράξενα αλλά σίγουρα δεν είναι τρελές. Οι θεραπείες που ακολουθούσαν αυτή την κατάσταση ήταν εξαιρετικά παράξενες.

#1 Όπιο και φυτικές θεραπείες

Pixabay

Το 1800, οι φυτικές θεραπείες και η χρήση ναρκωτικών όπως η κάνναβη και το όπιο, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης. Το φυτό μπελαντόνα χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά πράγματα όπως για την καταστολή των αιμορροΐδων ή και ως ηρεμιστικό.

#2 Οβαριν

Wikimedia Commons

Τη δεκαετία του 1980, μια σκόνη με γεύση κατασκευαζόταν από κονιορτοποιημένες ωοθήκες αγελάδας και ονομαζόταν οβαριν. Ήταν η πρώτη θεραπεία εμμηνόπαυσης που προερχόταν από τα ζώα.

#3 Χυμός από όρχεις

Wikimedia Commons

Περίπου την ίδια περίοδο που χρησιμοποιούνταν το οβαρίν, ήταν γνωστό φάρμακο ο χυμός από όρχεις. Φαίνεται κάπως αντιφατικό.

#4 Κλύσματα και αιματοχυσία

Wikimedia Commons

Τον 19ο αιώνα, χρησιμοποιούνταν μεσαιωνικές πρακτικές όπως κλύσματα και αιματοχυσίες. Στόχος ήταν να υπάρξει μια αναπληρωματική εμμηνορρυσία.

#5 Χορτοφαγία

Flickr / David Amsler

Ο γυναικολόγος Σάμιουελ Άσγουελ ήταν ένας από τους πρώτους που σκέφτηκε πως η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια. Αυτό δήλωσε σε ένα κείμενό του το 1844. Πρότεινε την χορτοφαγία ως λύση και την αποχή από το αλκοόλ.

#6 Αφαίρεση «προβληματικών» ωοθηκών

Flickr / Internet Archive Book Images

Ο Σκωτσέζος χειρούργος Τζον Λίζαρς αφαίρεσε 200 ωοθήκες από γυναίκες που ήταν στην εμμηνόπαυση μεταξύ του 1825 και του 1854. Πίστευε πως αν το όργανο σταματούσε να λειτουργεί θα μπέρδευε το μυαλό και το σώμα της γυναίκας. Σκότωσε περίπου τις μισές γυναίκες (89) που χειρούργησε.

#7 Ανθρακούχα ποτά

flickr / lynx81

Στα μέσα του 1800, τα ανθρακούχα ποτά σερβίρονταν πριν τα γεύματα για να «υποτάξουν» τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

#8 Κολπικές ενέσεις

Wikimedia Commons

Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, αναπτύχθηκε ένα περίεργο μείγμα από οξικό άλας, μόλυβδο, μορφίνη και χλώριο για να εμβολιαστούν οι γυναίκες στον κόλπο. Φυσικά, ο μόλυβδος, η μορφίνη και το χλώριο θα τις δηλητηρίαζαν.

#9 Απομόνωση

Wikimedia Commons

Οι Βικτωριανοί ήταν δύσπιστοι σχετικά με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και πίστευαν πως το καλύτερο κατά την εμμηνόπαυση θα είναι να απομονωθούν. Στην πραγματικότητα, κινδύνευαν να διαγνωστούν με κλιμακτήριο παραφροσύνη και να βρεθούν έγκλειστες σε άσυλο.

#10 Χειρουργική επέμβαση

Wikimedia Commons

Στα τέλη του 1800, ο Ισαάκ Μπέικερ Μπράουν είχε μια τρομακτική ιδέα: Πρότεινε την χειρουργική αφαίρεση της κλειτορίδας για να υποτάξει τις παράξενες διαθέσεις της και να αποτρέψει νέες επιθυμίες.

Ακολουθήστε μας στο facebook: