10 απαντήσεις σε παιδικές ερωτήσεις που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας να λιώσει

28 Οκτωβρίου, 2017 3:42 ΠΜ
More videos

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Τίποτα δεν μπορεί να τους ξεφύγει και η περιέργειά τους είναι πραγματικά ατέλειωτη. Κάνουν συνέχεια ερωτήσεις και περιμένουν από τους μεγάλους άμεσες απαντήσεις. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις τους μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Δείτε παρακάτω τις 10 πιο συνηθισμένες παιδικές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

10. Γιατί βράζει το νερό;

© pixabay

Όταν το νερό θερμαίνεται, τα μόριά του αρχίζουν να κινούνται. Καθώς αυτή η κίνηση εντείνεται, η απόσταση μεταξύ των μορίων μεγαλώνει, ώσπου έρχεται μια στιγμή που οι δεσμοί μεταξύ των μορίων γίνονται πολύ αδύναμοι. Τότε, τα μόρια διαχωρίζονται και γίνονται υδρατμοί. Αυτή η διαδικασία λέγεται “εξάτμιση.”

9. Τι κρατάει τα αεροπλάνα στον αέρα;

© (с) pixabay

Η ανύψωση που κρατάει τα αεροπλάνα στον αέρα δημιουργείται όταν ο αέρας ρέει ταυτόχρονα πάνω και κάτω από το πτερύγιο του αεροπλάνου. Επειδή ο αέρας κινείται γρηγορότερα στην κορυφή του πτερυγίου, ασκεί λιγότερη πίεση εκεί. Ταυτόχρονα, ο πυκνός αέρας κάτω από το πτερύγιο ωθεί το αεροπλάνο προς τα πάνω. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το αεροπλάνο, τόσο ισχυρότερη είναι η ανύψωση.

8. Γιατί το χιόνι είναι λευκό;

© (с) pixabay

Κάθε νιφάδα χιονιού ξεχωριστά είναι άχρωμη και διαφανής. Βέβαια, όταν ενώνονται πολλές νιφάδες χιονιού μαζί σχηματίζουν μια μεγάλη μάζα και έχουν την τάση να διαθλώνται και να αντανακλούν το φως του ήλιου. Το ανακλώμενο φως είναι λευκό, επειδή ο ήλιος είναι επίσης λευκός (παρόλο που μετά το πέρασμά του από την ατμόσφαιρα μοιάζει κίτρινος).

7. Γιατί δεν μπορούν να φυσικά μαλλιά να είναι μπλε;

© (с) pixabay

Τα μαλλιά των ανθρώπων περιέχουν χρωστικές ουσίες που τα κάνουν να φαίνονται μαύρα, καφέ, ξανθά ή κόκκινα. Επίσης, τα μαλλιά περιέχουν μικροσκοπικές φυσαλίδες. Οι συνδυασμοί των χρωστικών ουσιών και ο αριθμός των φυσαλίδων που υπάρχουν στα μαλλιά καθορίζουν το χρώμα. Οι διαθέσιμες χρωστικές ουσίες δεν μπορούν να παράξουν μπλε ή πράσινο χρώμα.

6. Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;

© (с) pixabay

Καθώς οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη διασκορπίζονται και διαθλώνται. Αρχικά είναι λευκές και μετά διαχωρίζονται στα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου. Επειδή το μπλε είναι το πιο διεσπαρμένο από τα υπόλοιπα χρώματα, καταφέρνει να κυριαρχήσει. Ωστόσο, ο ουρανός δεν είναι ποτέ τελείως μπλε λόγω της παρουσίας άλλων χρωμάτων στο φάσμα.

5. Τι προκαλεί την ομίχλη;

© (с) pixabay

Η ομίχλη αποτελείται από μυριάδες μικροσκοπικά σταγονίδια νερού ή κρυστάλλων πάγου που κρέμονται στον αέρα λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Δημιουργείται όταν ο αέρας είναι κρύος και το έδαφος είναι ζεστό ή το αντίστροφο.

4. Γιατί δεν καίγεται το νερό;

© (с) pixabay

Το νερό σχηματίζεται ως αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης όπου το υδρογόνο οξειδώνεται με το οξυγόνο και παράγεται θερμότητα. Επειδή έχει ήδη απωλέσει την θερμότητά του, το νερό δεν μπορεί να καεί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

3. Γιατί τα ρολόγια λειτουργούν δεξιόστροφα;

© (с) pixabay

Πριν εφευρεθούν τα μηχανικά ρολόγια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ηλιακά ρολόγια για να βρίσκουν την ώρα. Τα ηλιακά ρολόγια εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο,  όπου η κίνηση του ήλιου κάνει τις σκιές να μετακινούνται από αριστερά προς τα δεξιά Αργότερα, τα μηχανικά ρολόγια κληρονόμησαν αυτό το χαρακτηριστικό από τα ηλιακά.

2. Γιατί ο τροχός είναι στρογγυλός;

© (с) pixabay

Το στρογγυλό σχήμα είναι ιδανικό για να γυρίζει πάνω σε επίπεδες επιφάνειες. Επειδή όλα τα σημεία της άκρης ενός τροχού βρίσκονται σε ίση απόσταση από τον άξονά του, ο άξονας παραμένει στο ίδιο ύψος πάνω από το έδαφος και το όχημα δεν τρέχει προς τα πάνω και προς τα κάτω καθώς κινείται κατά μήκος του δρόμου.

1.Γιατί φοράμε εσώρουχα;

Εκτός από την αίσθηση ασφάλειας και άνεσης που μας παρέχουν, προστατεύουν τις ευαίσθητες περιοχές μας από λοιμώξεις και κακώσεις. Ιστορικά, η υγιεινή είναι ο κύριος λόγος που φοράμε εσώρουχα. Τα ρούχα ήταν πολύ ακριβά και οι άνθρωποι δεν τα άλλαζαν πολύ συχνά. Και σήμερα, ο κύριος λόγος που φοράμε εσώρουχα είναι η καλή υγιεινή.

Ακολουθήστε μας στο facebook: