10 άνθρωποι που μπορεί να είναι πλουσιότεροι από τον Μπιλ Γκέιτς

26 Δεκεμβρίου, 2017 4:58 ΜΜ
More videos

Το Forbes δημοσιεύει μια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον κατάλογο του 2017, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει την πρώτη θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενος από τον ιδρυτή του Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον Γουόρεν Μπάφετ, επιχειρηματικό μεγιστάνα, επενδυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Berkshire Hathaway.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, πλούσιοι ή πλουσιότεροι από αυτούς τους κορυφαίους 3, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε κανένα κατάλογο δισεκατομμυριούχων.

Σας προσκαλούμε να αναλύσετε τους μύθους και τις εικασίες σχετικά με τον πλούτο τους και την πορεία τους προς αυτόν. Διαβάστε αυτή τη λίστα μέχρι το τέλος για να μάθετε για τους πλουσιότερους ηγέτες, τις οικογένειες, τους φιλανθρωπους και, τέλος, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην ιστορία.

1. Βλαντιμίρ Πούτιν

© Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/REUTERS

Μπορεί να μην να κατέχει 58 αεροπλάνα και 20 παλάτια, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, αλλά κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes για τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Η άνοδος του στην κορυφή δεν ήταν εύκολη: γεννήθηκε σε οικογένεια εργατικής τάξης, πέρασε χρόνια εργασίας στην Επιτροπή για την Κρατική Ασφάλεια (KGB) και την τοπική πολιτική πριν γίνει ηγέτης της χώρας.

Σύμφωνα με τους διεθνείς επιχειρηματικούς ηγέτες, η καθαρή αξία αυτού του ρώσου ηγέτη έχει ευρέως υπολογιστεί. Μερικοί μάλιστα τον ονομάζουν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με καθαρή αξία 200 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω επενδύσεων και μετοχών σε εταιρείες.

2. Κιμ Γιονγκ Ουν

© KCNA/Reuters

Ένας άλλος ισχυρός ηγέτης του οποίου ο πλούτος δεν είναι καταχωρημένος και είναι προϊόν κερδοσκοπίας για πολλούς, είναι ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο δυτικός κόσμος δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την πρώιμη ζωή αυτού του ηγέτη, ούτε για την ακριβή ημερομηνία γέννησής του, τον τόπο γέννησης ή τον τόπο εκπαίδευσης του. Ανέλαβε τη δύναμη του πατέρα του Κιμ Τζονγκ-ιλ, μετά το θάνατό του το 2011.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σίγουρα συμπαθεί την πολυτελή ζωή, ξοδεύοντας χρήματα σε ποτά, τσιγάρα σχεδιαστών, θέρετρα, γιοτ, αυτοκίνητα, πιάνο, παλάτια και ακόμη και ιδιωτικό κινηματογράφο.

3. Μουαμάρ Καντάφι

© Diskriminierung/Wikimedia Commons

Ο Μουαμάρ Καντάφι γεννήθηκε σε νομαδικούς γονείς Βεδουίνων και δεν έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση, εκτός από τη μάθηση για να διαβάσει το Κοράνι και τη στρατιωτική του κατάρτιση. Αφού κατέλαβε την εξουσία στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέπτυξε μια πολιτική θεωρία, η οποία αργότερα περιγράφηκε στο διάσημο του “Τhe Green Book” (Πράσινο Βιβλίο).

Διάφορες πηγές ανέφεραν ότι οι κρυμμένοι πλούτοι του θρυλικού δικτάτορα του Λιβυκού θα τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία. Σύμφωνα με την Forbes, ωστόσο, αν και ο Καντάφι είχε πλούσιο τρόπο ζωής, δεν υπάρχει άμεση απόδειξη αυτού του πλούτου.

4. Οι Ροθτσάιλντς

gettyimages

Το μόττο αυτής της οικογένειας είναι η Concordia, η Integritas, η Industria (Αρμονία, Ακεραιότητα, Βιομηχανία). Διαθέτουν βιομηχανίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ακίνητης περιουσίας, της εξόρυξης, της παραγωγής οίνου και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Ήταν πρωτοπόροι στην παροχή κεφαλαίων για έργα υποδομής.

Λόγω του χαμηλού προφίλ και των ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, αυτή η οικογένεια συλλαμβάνει τη φαντασία τόσο των οικονομικών ιστορικών όσο και των θεωρητικών συνωμοσίας.

5. Οίκος του Σαούντ

gettyimages

Η οικογένεια Αλ Σαούντ έχει κυβερνήσει τη Σαουδική Αραβία από τον 18ο αιώνα με πλήρη έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ η πτώση τους  προβλέπεται σχεδόν κάθε χρόνο από διαφορετικές πηγές, η οικογένεια συνεχίζει να εμφανίζεται σε διαφορετικούς καταλόγους των πλουσιότερων οικογενειών στον κόσμο.

6. Τζον Ντ. Ροκφέλερ

© DIREKTOR/Wikimedia Commons

Με καθαρή αξία 336 δισεκατομμυρίων ευρώ (προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό), αυτός ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ο οποίος πέθανε το 1937, είναι σίγουρα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία. Αυτός ο άνθρωπος τελικά ήλεγχε περίπου το 90% της αμερικανικής πετρελαϊκής επιχείρησης και δώρισε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε διάφορες εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και επιστημονικές αιτίες. Χρηματοδότησε επίσης την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Πανεπιστημίου Rockefeller.

7. Άντριου Κάρνεγκι

© Tom/Wikimedia Commons

Ο Άντριου Κάρνεγκι γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια στη Σκωτία αλλά έκανε τον πλούτο του στη βιομηχανία χάλυβα στις ΗΠΑ. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι έδωσε περίπου το 90% της περιουσίας του σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, διακηρύσσοντας: “Ο άνθρωπος που πεθαίνει πλούσιος πεθαίνει απογοητευμένος”.

8. Κορνίλιους Βάντερμπιλτ

© Frumpy/Wikimedia Commons

Ένα άλλο πρόσωπο που ανέβηκε από τα κουρέλια στα πλούτη είναι ο Κορνίλιους Βάντερμπιλτ. Ο γιος ενός φτωχού αγρότη και καραβοκύρη, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 11 ετών και άρχισε να εργάζεται στην προκυμαία. Έβγαλε χρήματα στα ατμόπλοια προτού αναδυθεί στην κύρια πηγή εισοδήματός του: τους σιδηρόδρομους.

Αν και δεν ασχολήθηκε πολύ με τη φιλανθρωπία και άφησε το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σε ένα από τα 13 παιδιά του, έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ στο κεντρικό πανεπιστήμιο στο Νάσβιλ, Τενεσί.

9. Οκταβιανός Αύγουστος

© Alexander Z./Wikimedia Commons

Ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο υιοθετημένος γιος του Ιούλιου Καίσαρα, είχε τον έλεγχο μιας περιουσίας που ισοδυναμεί με το 20% της οικονομίας ολόκληρης της αυτοκρατορίας – δηλαδή τα 4,63 τρισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Σε ένα σημείο, στον Αύγουστο ανήκε επίσης η Αίγυπτος, αν και αυτό δεν κράτησε για πολύ.

10. Μούσα Α΄ του Μαλί

© Aavitus/Wikimedia Commons

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία ήταν ο κυβερνήτης της Μαλιανής Αυτοκρατορίας, ο οποίος καλύπτει τη σύγχρονη Γκάνα, το Τιμπουκτού και το Μάλι στη Δυτική Αφρική. Ο πλούτος του προήλθε από την παραγωγή αλατιού και χρυσού σε μια εποχή που ο χρυσός ήταν σε εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, χτίστηκαν τεράστια τζαμιά που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ρούντολφ Γουέαρ, αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας, υπάρχουν εικόνες του Μούσα Α΄ του Μαλί στις οποίες κρατά ένα χρυσό σκήπτρο σε χρυσό θρόνο, κρατώντας ένα φλιτζάνι από χρυσό με ένα χρυσό στεφάνι στο κεφάλι του. Ήταν τόσο πλούσιος που οι άνθρωποι αγωνίστηκαν για να περιγράψουν τον πλούτο του.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: