Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Αρχαία Χρόνια20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε

20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε

Χάρη στην απατηλή επίδραση της αλήθειας, συχνά καταλήγουμε να περιβαλλόμαστε από ψέματα και η παγκόσμια ιστορία δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά πράγματα που μάθαμε στο σχολείο αποδείχτηκαν ψέματα.

Πρόκειται να σπάσουμε τους ιστορικούς μύθους και να αποκαλύψουμε την αληθινή ιστορία για σας. Κρατηθείτε καλά και φύγαμε!

20. Οι Έλληνες παρουσίασαν τον Δούρειο Ίππο για να κατακτήσουν την Τροία.0a8ae1919c4ac4b5db5064c53a07ae40

© Warner Bros.

Αλήθεια: Ο στόχος ήταν πραγματικός – να κατακτήσουν την Τροία. Αλλά, δυστυχώς, το ύπουλο δώρο των Δαναών δεν υπήρχε. Αντ ‘αυτού, οι Έλληνες δημιούργησαν μια μοναδική μηχανή πολιορκίας που μοιάζει με άλογο. Έτσι κατάφεραν να σπάσουν τον τοίχο και να μπουν στην πόλη.

19. Ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την αρχή του όταν βρισκόταν στο λουτρό.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, το νερό που ξεχείλισε από την μπανιέρα δεν έχει καμία σχέση με τη διάσημη δύναμη που ανακάλυψε ο Αρχιμήδης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μόνο τη μέτρηση του όγκου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι ο Αρχιμήδης εμπνεύστηκε από τις διαδικασίες στο λουτρού.

18. Ο Μεντελέγιεφ είδε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων στο όνειρό του.

Αλήθεια: Ο ίδιος ο επιστήμονας διαψεύδει αυτόν τον θρύλο, λέγοντας: “Το σκέφτομαι εδώ και 20 χρόνια, ενώ εσείς νομίζετε ότι μου ήρθε η ιδέα απ’ το πουθενά”. Και η ιστορία για να το δει κανείς στα όνειρά του δημιουργήθηκε από τον φίλο του Α. Α. Ινοστάντσεφ για να ψυχαγωγήσει τους μαθητές του.

17. Η Κλεοπάτρα ήταν από την Αίγυπτο.096340fe82e16bf05e403c49f504e585

© 20th Century Fox

Αλήθεια: Η διάσημη Βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν ελληνικής καταγωγής. Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι  απόγονος της δυναστείας του Πτολεμαίου που ανέλαβε τον έλεγχο της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με την ευκαιρία, η Κλεοπάτρα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα.

 16. Οι πυραμίδες χτίστηκαν από σκλάβους.

Αλήθεια: Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι τα θαυμάσια ιερά των Φαραώ δεν κατασκευάστηκαν ούτε από τους δούλους ούτε από τους Εβραίους, αλλά από τους ελεύθερους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στον τομέα των κατασκευών.

 15. Ο Διογένης ζούσε σε ένα βαρέλι.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, ο Διογένης δεν μπορούσε να ζήσει σε ένα βαρέλι, επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν απλώς να τα κατασκευάσουν. Ζούσε σε έναν πύθιο – ένα μεγάλο πήλινο δοχείο, στο οποίο αποθήκευαν πετρέλαιο και κρασί και οι άνθρωποι θάβονταν εκεί μέσα.

14. Μόνο οι άνδρες θα μπορούσαν να γίνουν πειρατές.b6577ea13a89707aa4f3fe242897fdbd

© Walt Disney Pictures

Αλήθεια: Μια γυναίκα στο πλοίο θα φέρει κακή τύχη, ειδικά αν είναι … πειρατίνα! Εκπληκτικό, αλλά οι άνδρες δεν ήταν οι μόνοι που ταξίδευαν στους ωκεανούς κυνηγώντας θησαυρούς. Οι πειρατίνες ήταν καλοί ανταγωνιστές για τους άνδρες πειρατές και ήταν τόσο θανατηφόρες και κακές όσο οι άντρες συνάδελφοι τους.

 13. Οι Αβορίγινες έφαγαν τον Κάπτεν Κουκ.

Αλήθεια: Οι λόγοι για τον θάνατο του Τζέιμς Κουκ ήταν κουτσομπολιά για τη δολοφονία αρκετών ατόμων της Χαβάης από τους Βρετανούς και την προσωπική περίεργη συμπεριφορά του. Όλα αυτά ώθησαν τους Αβοριγίνες να ξεκινήσουν τις πολεμικές ενέργειες.

Και ενώ οι Άγγλοι ήταν πανικοβλημένοι, οι Χαβανέζοι σκότωσαν τον Κουκ, που υποτίθεται ότι τον χτύπησαν στο κεφάλι του με ένα δόρυ. Αλλά κανείς δεν τον έφαγε.

12. Οι μονομάχοι πάντα σκότωναν ο ένας τον άλλον.c66356e05597c440f56871340356f607

© Dream Works   © Universal Pictures

Αλήθεια: Οι πιο εξειδικευμένοι και άρτια καταρτισμένοι πολεμιστές κοστίζουν πολλά χρήματα και πολλοί από αυτούς είχαν μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ανάλυση των σκελετών και των τάφων αποδεικνύει ότι υπήρχαν μονομάχοι που είχαν περισσότερους από 100 αγώνες στη ζωή τους και έζησαν περίπου 25-30 χρόνια, που αντιστοιχεί στο μέσο προσδόκιμο ζωής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκείνης της εποχής.

 11. Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα.

Αλήθεια: Όταν σκεφτόμαστε έναν Βίκινγκ, εμφανίζεται μια εικόνα ενός βάρβαρου γενειοφόρου άνδρα που φοράει ένα κράνος με κέρατα στο κεφάλι του. Ωστόσο, κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν απέδειξε ότι οι Βίκινγκς ήταν οπαδοί αυτής της εμφάνισης.

Στην πραγματικότητα, τα κράνη με τα κέρατα δεν ήταν πρακτικά, καθώς ήταν πιο ευάλωτα και γι ‘αυτό οι Βίκινγκς τα έβαζαν μόνο στις τελετουργίες, όχι στις μάχες.

10. Πριν φύγουν για τις σταυροφορίες, οι ιππότες χρησιμοποιούσαν ζώνες αγνότητας στις συζύγους τους.f165987de975fa19a3ef37729ff96943

© Touchstone Pictures

Αλήθεια: Όλοι γνωρίζουμε για τη ζώνη αγνότητας, που εγγυάται την πιστότητα ενός αγαπημένου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, και όλες οι ιστορίες που συνδέονται με αυτές είναι μύθοι.

Η γυναικεία ζώνη αγνότητας δεν είναι παρά σύμβολο της πιστότητας, ενώ μια ζώνη αγνότητας για τους άνδρες μοιάζει περισσότερο με ένα μέρος της πανοπλίας.

9. Ο βασιλιάς Αρθούρος ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο.

Αλήθεια: ο Αρθούρος δεν υπήρξε ποτέ αληθινό πρόσωπο. Το όνομά του πιθανότατα ανατέθηκε σε άλλο πρόσωπο γνωστό με διαφορετικό όνομα στην παραδοσιακή ιστορία. Και, ναι, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ατόμων που επέδειξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του Αρθούρου.

8. Ο Μότσαρτ δηλητηριάστηκε από τον Σαλιέρι.

Αλήθεια: Ο Σαλιέρι δεν είχε ούτε την επιθυμία ούτε το κίνητρο να σκοτώσει τον Μότσαρτ. Ήταν αρκετά διάσημος και ακόμη πιο επιτυχημένος από το υποτιθέμενο θύμα. Γι ‘αυτό αποκλείεται ο φθόνος, καθώς και η δολοφονία. Ο Σαλιέρι είχε ακόμη απαλλαχτεί από την κατηγορία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

7. Όλα τα παλαιά αγάλματα είναι λευκά.1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 59

© Diagram Lajard / Wikimedia

Αλήθεια: Η τέχνη της παλιάς εποχής συνδέεται στενά με το λευκό χρώμα. Είναι εκπληκτικό, αλλά τα δημόσια κτίρια και τα αγάλματα ήταν κάποτε λαμπερά ζωγραφισμένα, αλλά τα χρώματα αυτά έχουν φθαρεί μετά από χιλιάδες χρόνια επειδή ήταν κατασκευασμένα από ανόργανα στοιχεία με οργανική βάση. Τα βακτηρίων σκοτώνουν τα οργανικά στοιχεία με αποτέλεσμα να αποσυντίθενται και επομένως τα χρώματα να ξεθωριάζουν.

Σήμερα μπορούμε να δούμε τα πραγματικά χρώματα της αρχαίας τέχνης με τη βοήθεια του υπεριώδους φωτός.

6. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του.

Αλήθεια: Αυτός ο μύθος ήταν ακόμη και ο λόγος πίσω από την ονομασία ενός συνδρόμου όπου ένα άρρωστο άτομο εκτελεί χειρουργική επέμβαση στο ίδιο το σώμα του ή απαιτεί από κάποιον άλλο να τον κάνει γι ‘αυτόν.

Ωστόσο, ο βαν Γκόγκ δεν έκοψε το αυτί του. Στην πραγματικότητα, έχασε τον λοβό του κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με τον φίλο του Γκόγκουιν.

5. Ο Γουόλτ Ντίσνεϋ ζωγράφισε τον Μίκι Μάους.

Αλήθεια: Θα ήταν υπέροχο, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο Μίκι σχεδιάστηκε από έναν διάσημο εμψυχωτή της Ντίσνεϋ: τον Ούμπ Ιουερκς. Ωστόσο, ο Γουόλτ Ντίσνεϋ έπαιξε επίσης ρόλο στη δημιουργία αυτού του διάσημου χαρακτήρα. Όταν εμφανίστηκαν τα κινούμενα σχέδια ήχου, ο Μίκι Μάους άρχισε να μιλάει με τη φωνή του Ντίσνεϋ.

4. Στους καουμπόηδες άρεσαν οι πυροβολισμοί.bff99431c4b738d23eb8f24fb08f058d

© Amblin Entertainment   © Universal Pictures

Αλήθεια: Αυτές οι δραματικές μάχες με τους πυροβολισμούς των καουμπόι! Μια ζεστή πόλη το μεσημέρι, ο καυτός ήλιος, οι πεταλίδες, και … δεν υπάρχουν καυγάδες γύρω. Όλα αυτά επειδή οι καουμπόι σπάνια είχαν τέτοιες διαμάχες. Αυτό το στερεότυπο δημιουργήθηκε από τις δυτικές ταινίες.

 3. Ο Ιβάν ο Τρομερός σκότωσε τον γιο του.

Αλήθεια: Σε κανένα χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος του Τσαρέβιτς Ιβάν Ιβάνοβιτς της Ρωσίας ήταν βίαιος. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε από την επιστολή του Τσάρου στη Μόσχα ότι ο γιος του πέθανε από ασθένεια. Αυτό αποδεικνύει και η σύγχρονη έρευνα.

2. Το μάθημα αποκλείστηκε από τον κατάλογο των βραβείων Νόμπελ επειδή η σύζυγος του Αλφρεντ Νόμπελ τον εξαπατούσε με μαθηματικό.

Αλήθεια: Εκπληκτικό, αλλά είναι γεγονός ότι ο Άλφρεντ Νόμπελ δεν παντρεύτηκε ποτέ. Και το βραβείο Νόμπελ δεν απονέμεται για επιτεύγματα στον τομέα των μαθηματικών διότι αναγνωρίστηκε ως αφηρημένη επιστήμη.

 1. Οι Σπαρτιάτες έριχναν το νεογέννητο άρρωστο μωρό τους από ένα γκρεμό.a43683d33b40f413228d54e3c6ed4a2f 2

© Warner Bros.   © Legendary Pictures   © Hollywood Gang Productions

Αλήθεια: Αυτός ο μύθος διαψεύστηκε από τους σύγχρονους ερευνητές. Σύμφωνα με το μύθο, τα νεογέννητα ρίχτηκαν στους Αποθέτες (Καιάδα). Μετά την ανάλυση των οστών που εξήχθησαν από αυτό το μέρος, αποφασίστηκε ότι τα λείψανα ανήκαν σε 46 άνδρες ηλικίας 18-35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κανένα βρέφος δεν τραυματίστηκε ή πέθανε εκεί.

 

Τα πιο σημαντικά