Τσίπρας: “Εκφράσαμε το ‘γαμώτο’ του λαού. Δεν θα ξεπλύνουμε αμαρτίες 40 χρόνων”

31 Αυγούστου, 2015 3:09 ΠΜ
More videos

“Δεν θα τους περάσει μια παρένθεση όπως θέλουν να είναι 7 μηνών να ξεπλύνουν αμαρτίες 40 χρόνων” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία με την οποία έκλεισε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

“Σαράντα χρόνια τώρα έφτιαχναν κράτος διαφθοράς και διαπλοκής με ΜΜΕ και τράπεζες και εξισώνονται με εμάς που δώσαμε αγώνα για να αλλάξουμε αυτούς τους συσχετισμούς. Για να τα αλλάξεις αυτά δεν αρκεί μόνο να έχεις την κυβέρνηση του τόπου. Πρέπει να αλλάξεις τους κοινωνικούς συσχετισμούς και να έχεις τον λαό δίπλα σου”.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία με την οποία ολοκληρώνεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το κατεστημένο θέλει να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση των 7 μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων. Σας καλώ να μιλήσουμε στην καρδιά αλλά και στον νου των πολιτών”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαστε εδώ όρθιοι, να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να δίνουμε τη μάχη για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα”, συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη χώρα από αυτό», για να προσθέσει ότι τώρα το παλιό πολιτικό σύστημα σήμερα καμουφλάρεται, φορώντας την “προβιά” της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου. Τόνισε ότι αν όμως επιστρέψει θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για τον λαό και έδωσε το σύνθημα:

“Να οργώσουμε την Ελλάδα, για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει”.

Ο αγώνας τους και η αγωνία τους, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην έχει δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. “Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες με το “όλοι το ίδιο είναι”, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο”, τόνισε.

“Η ΝΔ εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό πολιτικό σύστημα. Είναι ο ηθικός αυτουργός όλων όσων μας έφεραν στο αδιέξοδο. Γιγάντωσαν τη διαπλοκή και το μαύρο χρήμα, στήριξαν τον ακραίο αυταρχισμό. Ε όχι, δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ και είναι αδιανόητο να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν θα το πράξουμε. Θα στείλουμε στην ιστορία το παλιό καθεστώς και τον τρόπο διακυβέρνησης του”, σημείωσε για να αναφέρει στη συνέχεια:

“Αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με όσους οδήγησαν τον λαό σε αυτή την οδυνηρή θέση εντός Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι που εκφράσαμε το “γαμώτο” του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Το Όχι θα μπει σε σχέδιο μεταρρυθμίσεων”.

Στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ για debate, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του κόμματος

“Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει debate”, είπε ο κ. Τσίπρας. “Άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει”. Γιατί, όπως είπε, “εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού”.

Σημείωσε δε ότι ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, “αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ’ όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει”.

Ο Αλ. Τσιπρας για τα ψηφοδέλτια

Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και ότι ως εκ τούτου η κατάρτιση της λίστας παίζει έναν καθοριστικό ρόλο και στην προτεραιότητα εκλογής των υποψηφίων. «Έχουμε μια ευκαιρία – δεν θα την επιλέγαμε αλλά μας δίνεται μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης από το κόμμα συντρόφων που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις 25 Γενάρη – να έχουμε σε αυτές τις εκλογικές λίστες και κάποιους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν και κάποιοι που θα έχουν λιγότερες».

Οι δυνατότητες που έχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι με μια μεγαλύτερη άνεση κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να ψάξουμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που κατά γενική ομολογία και τεκμήριο των τοπικών κοινωνιών είναι αριστεροί, όχι γιατί έχουν κατ’ ανάγκη μια σφραγίδα αριστερή αλλά γιατί είναι αριστεροί σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, αξιοσύνης, ικανότητας. Έχουμε, σημείωσε, και τη δυνατότητα να βρούμε και τους ανθρώπους εκείνους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων (δεν θα αξιολογήσω, σημαντικών ανθρώπων), για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Εγώ έχω μια αρχή και σας ζητώ να την υιοθετήσουμε: όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται κα μου ζητάει να έχει θέση στη βάση, να μπούμε μαζί να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχει αυτό το εγχείρημα θα έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση», είπε δεχόμενος παρατεταμένο χειροκρότημα. «Από τα παθήματα μας, να μάθουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έμπειρους ανθρώπους, τους άξιους, να δώσουμε τη μάχη της αριστεράς, για τη χώρα, την κοινωνία».

Φωτογραφία: left.gr (via)

Ακολουθήστε μας στο facebook: