Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκπέμπει SOS

25 Αυγούστου, 2015 10:35 ΜΜ
More videos

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο πολιτισμός δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το μουσείο με τους πιο πλούσιους θησαυρούς τους κόσμου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ την υποστήριξη των Ελλήνων.

Arxeologiko_mouseio

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.

Βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ergasia-arxaiologiko_mousio

Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Χτίστηκε σε τρείς φάσεις κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και, παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις και προσθήκες που υπέστη ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες, το κτήριο διατηρεί τον ναοκλασικό του χαρακτήρα. Η ανάγκη δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείο ήταν έκδηλη ήδη από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Maske_Agamemnon_wikipediacommons

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά μόνο από τα εκθέματα του μουσείου:

Ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου. Πρόκειται άραγε για άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία; Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να διαφωνούν πάνω στο θέμα αυτό. Το μπρούτζινο άγαλμα, ένα από τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης της κλασικής περιόδου, έχει ύψος 2.09 μ. και αποτελεί ένα από τα λίγα πρωτότυπα μπρούτζινα αγάλματα που σώζονται σήμερα.

Το αγαλματίδιο του Δία. Αγαλματίδιο του Κεραυνοβόλου Δία από τη Δωδώνη. Αξιοπρόσεκτη είναι η στάση του θεού καθώς ετοιμάζεται να ρίξει τον κεραυνό του. Είναι ίδια με αυτή του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου.

Δήμητρα και Περσεφόνη. Αυτό το όμορφο και καλοδιατηρημένο ανάγλυφο από την Ελευσίνα που φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 440-430 π.Χ. περίπου, απεικονίζει τη Δήμητρα να παραδίδει στάχυα στον Τριπτόλεμο, το νεαρό βασιλιά της Ελευσίνας. Δεξιά, η κόρη της Περσεφόνη δίνει την ευλογία της. Προσέξτε τη διαφορά μεγέθους που υπάρχει μεταξύ του Τριπτόλεμου και της Δήμητρας. Οι καλλιτέχνες της εποχής όφειλαν να δίνουν περισσότερο ύψος στους θεούς όταν οι τελευταίοι απεικονίζονταν μαζί με θνητούς πάνω σε αναθηματική στήλη, ως ένδειξη σεβασμού.

Η λήκυθος της Μυρρίνης. Πρόκειται για το κύριο έκθεμα της αίθουσας 16, η οποία φέρει και το όνομά του. Η συγκεκριμένη λήκυθος, φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο, ανακαλύφθηκε το 1873. Είναι διακοσμημένη με ένα ανάγλυφο που αναπαριστά τον Ερμή να οδηγεί από το χέρι μία νεαρή γυναίκα, τη Μυρρίνη. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω από το κεφάλι της, σκοπός του θεού είναι να παραδώσει τη γυναίκα στον Πλούτωνα (το θεό του Άδη). Τη σκηνή παρακολουθούν τρεις άντρες, συγγενείς της Μυρρίνης (430-420 π.Χ.).

Η στήλη της Ηγησούς. Μην παραλείψετε να δείτε τη γνωστότερη σωζόμενη στήλη (5ος αι. π.Χ.). Ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό (βλ. σελ. –), όπου αντίγραφό της υπάρχει σήμερα. Το ανάγλυφο απεικονίζει την Ηγησώ καθιστή, να παίρνει ένα κόσμημα μέσα από ένα κουτί που κρατά η σκλάβα της. Πιστεύεται ότι τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για το φόντο του ανάγλυφου και το κόσμημα ήταν το μπλε και το χρυσό αντίστοιχα. Στο πάνω μέρος της στήλης είναι χαραγμένο το όνομα «Ηγησού του Προξένου». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεξιοτεχνική απεικόνιση της μελαγχολικής έκφρασής της, καθώς και οι πτυχώσεις του ενδύματός της.

Η χρυσή μάσκα του «Αγαμέμνονα». Μολονότι έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι η μάσκα του Αγαμέμνονα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα αξιόλογο έκθεμα που πρέπει να δείτε. Η θεωρία του E. Schliemann ήταν λανθασμένη και σήμερα πιστεύεται ότι πρόκειται για το εκμαγείο νεκρού βασιλιά, που πέθανε τρεις αιώνες πριν τον Αγαμέμνονα (16ος αι. π.Χ.). Μπορείτε να δείτε τη μάσκα στην Αίθουσα των Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο, μαζί με άλλα αντικείμενα (κοσμήματα, χρυσά τεχνουργήματα, ξίφη, κτλ.) τα οποία βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.

Το καφέ του Μουσείου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα σύγχρονο café σε λιτές γραμμές, μέσα στον κατάφυτο αίθριο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ξεχωριστή γωνιά χαλάρωσης και ξεκούρασης από το θόρυβο της πόλης. Οι ώρες λειτουργίας ακολουθούν αυτές του Μουσείου και δεν απαιτείται πληρωμή εισόδου!

Το Πωλητήριο

Δ/νση: Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ. επικοινωνίας: 213 2144862 email: [email protected]
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου
Δευτέρα – Κυριακή 8:00 – 20:00
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου: Δωρεάν είσοδος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη σελίδα του μουσείου: www.namuseum.gr.

Υποστηρίξτε την σελίδα στο Facebook του μουσείο πατώντας ένα μου αρέσει εδώ.

athensinfoguide,visitgreece
Ακολουθήστε μας στο facebook: