Τι βλέπετε πρώτα; Μια πάπια ή ένα κουνέλι; To αποτέλεσμα δείχνει πόσο δημιουργικοί είστε!

February 17, 2016 1:24 PM
More videos

Βλέποντας αυτή την εικόνα τι βλέπετε πρώτα; Μια πάπια; Ένα κουνέλι; Πολλοί άνθρωποι βλέπουν και τα δύο και η ταχύτητα που βλέπουν την εναλλαγή στην εικόνα ανάμεσα στην πάπια και το κουνέλι είναι ένδειξη δημιουργικότητας.

Η εικόνα είναι μια κλασική οφθαλμαπάτη που υπάρχει για παραπάνω από 100 χρόνια. Το 1899 ο Αμερικανός ψυχολόγος Joseph Jastrow (Berkeley University) χρησιμοποίησε αυτή την εικόνα σε μια μελέτη που έκανε για την αντίληψη και την ψυχική δραστηριότητα.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι έβλεπαν γρήγορα και εύκολα την εναλλαγή ανάμεσα στις 2 εικόνες, ο εγκέφαλός τους λειτουργούσε πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που δυσκολεύονταν να δουν την εναλλαγή.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν όσο πιο δημιουργικός είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο γρήγορα βλέπει την εναλλαγή ανάμεσα στις δυο εικόνες. Κατά συνέπεια αυτή η εικόνα μπορεί να αξιολογήσει την δημιουργικότητα ενός ανθρώπου, μετρώντας πρώτον τι βλέπετε πρώτο και δεύτερον πόσο γρήγορα το βλέπετε. Δοκιμάστε το τώρα!

Όσον αφορά τις οπτικές οφθαλμαπάτες, τα πάντα σχετίζονται με τα μάτια, τον εγκέφαλο και την αντίληψη. Συγκεκριμένα, τα μάτια λαμβάνουν την εικόνα, η οποία στην συνέχεια επεξεργάζεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος αναλύει αν το πηγή συμφωνεί με το ερέθισμα.

Με άλλα λόγια είναι, όταν κοιτάμε κάτι και τελικά καταλήγουμε με βλέπουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Όταν κοιτάμε το Χ, αλλά καταλήγουμε να βλέπουμε το Υ. Γενικά, υπάρχουν πολλές οπτικές ψευδαισθήσεις, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η οπτική αυταπάτη.

Αυτό το σχέδιο με την πάπια και το κουνέλι είναι από τις πιο δημοφιλείς οφθαλμαπάτες τον τελευταίο καιρό.

Ακολουθήστε μας στο facebook: