Τα 7 πιο επικίνδυνα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού

13 Αυγούστου, 2015 4:17 ΠΜ
More videos

Την ώρα που ο πιο επικίνδυνος καταζητούμενος στο Μεξικό, ο Ελ Τσάπο βρίσκεται εκτός φυλακής και απειλεί τη κυβέρνηση και τις αρχές μέσω Twitter, ενώ συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, σας παρουσιάζουμε τα πιο επικίνδυνα καρτέλ του Μεξικού.

Στο Μεξικό οι πολίτες βιώνουν ένα διαφορετικό πόλεμο, που δεν έχει να κάνει ούτε με την εθνική κυριαρχία, ούτε με τις φυλές και φυσικά ούτε με τα εδάφη. Έχει να κάνει μόνο με την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών.

Έτσι, τα καρτέλ ναρκωτικών είναι αυτά που ελέγχουν τη χώρα, κάνοντας μαριονέτες τους τους πολιτικούς και τους πολίτες που δεν τολμούν να αντισταθούν, μιας και η αντίσταση ισοδυναμεί με θάνατο.

Δεκάδες είναι τα παραδείγματα θανάτων στη χώρα από τα καρτέλ ναρκωτικών, με πιο συγκλονιστικό τη μαζική δολοφονία των 43 μαθητών στην πολιτεία Γκουερέρο.

Το καρτέλ Sinaloa

Το καρτέλ Sinaloa  είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στο δυτικό ημισφαίριο.

Το Sinaloa δεν έχει μια ιεραρχία, όπως η μαφία που διαθέτει έναν αρχηγό που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις, αντίθετα λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω γάμων. Επομένως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους.

Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, που παρ’ όλες τις απώλειες που είχε όλα αυτά το χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Το 2008 η ομάδα Beltran Leyva Organization (BLO), που κάποτε αποτελούσε τη καρδιά της Sinaloa αποφάσισε να αποσπαστεί κηρύσσοντας πόλεμο εναντίων της, ενώ φέτος ένας από τους σημαντικότερους εγκεφάλους της ο Chapo Guzman ή El Chapo συνελήφθη από τις αρχές, γεγονός που έβαλε φρένο σε αρκετές δραστηριότητές της. Ωστόσο, ο διαβόητος κακοποιός κατάφερε να δραπετεύσει από τις φυλακές, με αποτέλεσμα να συνεχίζει τη δράση του.

Σήμερα, οι Sinaloa δραστηριοποιούνται σε 17 πόλεις του Μεξικού, στις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ έχουν αναπτύξει διασυνδέσεις και με την Αυστραλία.

Η οργάνωση Beltran Leyva

Η οργάνωση Beltran Leyva είχε ιδρυθεί από 4 αδέρφια ως μέρος του καρτέλ Sinaloa. Ξεκίνησαν ως καλλιεργητές μαριχουάνας, ωστόσο η δραστηριότητά τους αυξανόταν συνεχώς, μέχρι που αποφάσισαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερα αν ήταν ανεξάρτητοι. Έτσι, το 2008 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρώτη τους οργάνωση και με τη στήριξη της “στρατιωτικής”  οργάνωσης Los Zetas, να φτιάξουν μια από τις ισχυρότερες ομάδες στο Μεξικό.

Η σύγκρουση με τους Sinaloa, που ένιωσαν ότι προδόθηκαν, έχει στοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι  BLO σύντομα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμμαχία με τους  Los Zetas, τους Ναΐτες Ιππότες και το καρτέλ Juarez, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του ισχυρότερου καρτέλ του Μεξικό.

Το Οκτώβριο του 2014 ένα από τα αδέλφια, ο  Hector Beltran Leyva, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, γεγονός που δυσκόλεψε την λειτουργία της οργάνωσης.

Το καρτέλ Juarez

Το καρτέλ Juarez είναι μια από τις παλαιότερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό, με τις ρίζες της φτάνουν μέχρι την δεκαετία του 1980. Το καρτέλ ξεκίνησε από την παραγωγή ναρκωτικών και σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες, όπως απαγωγές, δολοφονίες, εμπόριο λευκής σαρκός και άλλα.

Η περιουσία του συγκεκριμένου καρτέλ είναι αμύθητη, εξαιτίας του ότι από την αρχή έλεγχαν σημεία κλειδιά στο Μεξικό, όπως τις περιοχές κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Όταν ένιωσε την απειλή του Sinaloa, το 2004 όταν και είχε γίνει ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ, άρχισε να το πολεμά, με την πόλη Ciudad Juarez να γίνεται πεδίο μάχης μεταξύ τους και ο αριθμός των δολοφονιών να αυξάνεται κατακόρυφα. Οι συγκρούσεις στην πόλη διήρκεσαν 3 χρόνια, όταν τελικά παραδόθηκε στον έλεγχο της νέας οργάνωσης.

Πλέον, οι Juarez προχώρησαν σε συμμαχία με τους Beltran Leyva και τους Los Zetas, προκειμένου να διατηρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους, εναντίων των Sinaloa.

Η οργάνωση των Ναϊτών Ιπποτών

Είναι ένα από τα νεότερα καρτέλ του Μεξικού, καθώς σχηματίστηκε το 2010, ωστόσο θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα της χώρας. Οργανώθηκε από τον Servando Gomez Martinez, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της σχεδόν εξαφανισμένης La Familia Michoacana, που εγκατέλειψε την “οικογένεια” όταν ο επικεφαλής σκοτώθηκε.

Ως ομάδα αποστατών της La Familia, οι Ναΐτες Ιππότες χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές και τακτικές ανάπτυξης. Η οργάνωση χρησιμοποιείται ως μέσω αυτοάμυνας από τους κατοίκους της πόλης Michoacana, εναντίων των άλλων καρτέλ, ενώ για να επιβληθούν στους κατοίκους της πόλης πραγματοποίησαν φρικτές δολοφονίες προς παραδειγματισμό όσων αντιστέκονταν.

Οι άγριες δολοφονίες είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα για την οργάνωση, καθώς τα αντίπαλα καρτέλ προθυμοποιήθηκαν να προστατεύσουν άλλες περιοχές, στρατηγικής σημασίας, κατά του συγκεκριμένου καρτέλ.

Το καρτέλ του Κόλπου

Το καρτέλ του Κόλπου δραστηριοποιείται κυρίως στο ανατολικό Μεξικό και άρχισε να εγκαθιδρύει την κυριαρχία του το 1984, ενώ συνδέεται και με το Κολομβιανό καρτέλ Cali. Από νωρίς το καρτέλ κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια με αποτέλεσμα να αντιληφθεί ότι χρειαζόταν να εισάγει στους κόλπους του μια ισχυρή ομάδα προστασίας, όπως οι Los Zetas, μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις της ηπείρου.

Η “επιχείρηση” άρχισε να φθίνει το 2010 όταν οι Zetas αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το καρτέλ του Κόλπου και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ανεξάρτητοι. Έτσι, η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ τους ήταν ισχυρή και το αποδυναμωμένο πια  καρτέλ του Κόλπου έβλεπε τα κέρδη του να μειώνονται σημαντικά, όπως και οι περιοχές ελέγχου.

Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμμαχία με τους Sinaloa  και τα εναπομείναντα μέλη της La Familia Michoacana, προκειμένου να προστατευθούν από τους Los Zetas.

Los Zetas

Οι Los Zetas είναι η πιο βίαιη οργάνωση που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο Μεξικό. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1990, όταν αποτελούσαν ουσιαστικά την ομάδα προστασίας του καρτέλ του Κόλπου, ενώ τα πρώτα του μέλη ήταν τουλάχιστον 31 λιποτάκτες των Ειδικών Δυνάμεων του Μεξικού.

Η στρατιωτική εκπαίδευση των μελών της και τα βίαια χτυπήματα έχουν κάνει τις μεξικανικές αρχές να τους θεωρούνταν το νούμερο 1 εχθρό τους εντός της χώρας.

Το 2010 μετά την απόσπασή τους από το καρτέλ του Κόλπου πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά της DEA, του τμήματος κατά των ναρκωτικών.

Σήμερα η οργάνωση βρίσκεται στο στόχαστρο του ισχυρότερου καρτέλ της χώρας, του Sinaloa, αλλά και της Μεξικανικής κυβέρνησης, ενώ έχει επεκταθεί στη γειτονική Γουατεμάλα, όπου γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.

Το καρτέλ της Τιχουάνα

Κατά την ακμή του, τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000, το καρτέλ της Τιχουάνα ή το Arellano Felix, ήταν από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις της χώρας. Το καρτέλ όφειλε την επιτυχία του στο γεγονός ότι έλεγχε την κερδοφόρα περιοχή της Τιχουάνα, αλλά και την εξαγωγή των ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Σήμερα, η οργάνωση δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν κάποτε, καθώς η δύναμή της έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας των αντίπαλων καρτέλ. Μάλιστα, το 2013 ο μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που είχε διοργανώσει ο ίδιος από τον κλόουν, ενώ την ίδια χρονιά ο αρχηγός συνελήφθη, με αποτέλεσμα η οργάνωση να χάσει τον έλεγχο.

Το ξαφνικό κενό στην ηγεσία του καρτέλ επέτρεψε στο Sinaloa να καταλάβει τον έλεγχο της συνοριακής γραμμής της Τιχουάνα, ενώ εικάζεται ότι τα εναπομείναντα μέλη του καρτέλ της Τιχουάνα έχουν εισχωρήσει στους κόλπους των νέων κυρίαρχων.

Πηγή:  BusinessInsider (via)

Ακολουθήστε μας στο facebook: