SOK! Πόσο έχει κοστίσει η ανασκαφή στην Αμφίπολη;

26 Σεπτεμβρίου, 2014 4:37 ΜΜ
More videos

Δε θα πιστεύετε τι λεφτά έχουν δαπανηθεί έως σήμερα για τις εργασίες στον τύμβο Καστά!

Τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την ανασκαφή του Τύμβου Καστά έδωσε στη δημοσιότητα η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, Άννα Παναγιωταρέα, ενημερώνοντας παράλληλα τους δημοσιογράφους για την πορεία των εργασιών των αρχαιολόγων.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι νωρίς να διατυπώνονται ερμηνευτικές θεωρίες για τα ευρήματα στον τάφο. “Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα“, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παναγιωταρέα θέλησε αρχικά να γίνει σαφές όπως είπε ότι “οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα“.

Σε ό,τι αφορά τη χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος, τόνισε πως έχουν εκφραστεί δύο βασικές απόψεις και πως “η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει την άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα“.

Τα οικονομικά στοιχεία των εργασιών

Στις 650.000 ευρώ ανέρχεται από το 2010 μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Τα ποσά και οι φορείς που έχουν συμβάλλει είναι αναλυτικά τα εξής:

2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.

2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.

2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

2014: Δόθηκε ως δωρεά (παροχή εις είδος) από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Όσον αφορά τις τεχνικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 18 έως 26 Σεπτεμβρίου, η κ. Παναγιωταρέα δήλωσε ότι: απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο (μετά την είσοδο με τις σφίγγες) και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο δάπεδο, γνωστό και ως “κόκκινο”. Το δάπεδο σκεπάστηκε στη συνέχεια με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.

Στον πρώτο χώρο ολοκληρώθηκε η προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη. Επίσης χαμήλωσε η στάθμη της επίχωσης στον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα.

Όπως είπε, προβλέπεται το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος, καθώς και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

Κ.Περιστέρη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε

Σε έναν μήνα τελειώνουμε“, δήλωσε την Παρασκευή η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: “Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας“.

Για τα σχόλια της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά σχετικά με την ανασκαφή, η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω και πως ό,τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε. Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε “να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας“.

athensmagazine.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: