Πωλείται το Καστρί – Η Σοφία Παπανδρέου βγάζει στο σφυρί 4 μεζονέτες!

4 Αυγούστου, 2014 12:12 ΜΜ
More videos

Τους τελευταίους μήνες στις οδούς Ανατολικής Ρωμυλίας, Παπαφλέσσα και Δάφνης στο Καστρί υπάρχει κίνηση. Αυτοκίνητα φτάνουν στην περίφραξη του πανέμορφου οικοπέδου των 5,5 στρεμμάτων και κάποιοι άγνωστοι μπαίνουν μέσα και εξετάζουν το χώρο.

Κυρίως περιφέρονται στους χώρους ενός νεόδμητου πολυτελούς κτιρίου το οποίο αποτελείται από 4 εντυπωσιακές μεζονέτες, «πνιγμένες» στο πράσινο. Είναι σίγουρο ότι στην ήσυχη «γειτονιά των Παπανδρέου», που δεσπόζει η ιστορική βίλα «Γαλήνη», έχει χαθεί η… γαλήνη.

Οι επισκέπτες είναι κτηματομεσίτες και υποψήφιοι αγοραστές των ακινήτων που έχει βγάλει στο σφυρί η εγγονή του «Γέρου της Δημοκρατίας», κόρη του Ανδρέα και αδερφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η Σοφία Παπανδρέου.

Η είδηση ότι πωλείται ένα κομμάτι της… ιστορίας στο Καστρί δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι πριν λίγες ημέρες. Όμως, η Σοφία Παπανδρέου, που βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά, είχε εδώ και μήνες ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του κτιριακού συγκροτήματος που πήρε με αντιπαροχή. Οι φόροι ακίνητης περιουσίας και μια σειρά άλλα χρέη προς την εφορία «γονάτισαν» την κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου με αποτέλεσμα να χρωστά στην εφορία περί τις 700.000 ευρώ. Ένα μέρος από αυτά τα χρέη, τα 200.000 ευρώ, έχουν ρυθμιστεί και πληρώνονται οι δόσεις ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα ένα άλλο μεγάλο ποσό που θα πρέπει κι αυτό να ενταχθεί σε διαδικασία ρύθμισης αλλιώς θα καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Η κ. Παπανδρέου από τον Καναδά δήλωσε προ ημερών ότι τα χρέη υπάρχουν, θα ρυθμιστούν και θα πληρωθούν μόλις τα ακίνητα που πουλάει βρουν αγοραστή. Αν και αρκετά δύσκολο αυτή την περίοδο όπου η κρίση στην κτηματαγορά έχει περιορίσει τις αγοραπωλησίες. Η κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι εδώ και πολύ καιρό, από το εξωτερικό που μένει έχει κάνει ενέργειες για την πώληση ακινήτου, οι οποίες, με την έλευσή της στην Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και, έτσι, θα γίνει εφικτή η πλήρης εξόφληση όλων των φορολογικών της υποχρεώσεων. Προφανώς έχει βρεθεί ο αγοραστής αλλά το όνομά του κρατιέται μυστικό μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

Αναφέρει επίσης ότι παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε στην προσπάθειά της να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν υπήρξε καμία πρόθεση αποφυγής έναντι αυτών και δεν ζητήθηκε καμία χαριστική ρύθμιση. Αντίθετα, τονίζει, δόθηκε αγώνας δρόμου για την απόλυτη τακτοποίηση των οφειλών. «Οτιδήποτε άλλο», προσθέτει η κ. Παπανδρέου, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» υπάρχει ενδιαφέρον για τις μεζονέτες που πουλάει η οικογένεια, σε μία εκ των οποίων μάλιστα μένει με ενοίκιο ο δευτερότοκος γιος του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Νικόλαος και η σύζυγός του, Τατιάνα.

Αυτή, λοιπόν, η μεζονέτα, μαζί με άλλες τρεις είναι σήμερα το «μήλον της έριδος» για ορισμένους επενδυτές που θέλουν να γίνουν κι αυτοί μέρος της «γειτονιάς των Παπανδρέου».

Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα που πήρε η Σοφία Παπανδρέου από το αρχιτεκτονικό – τεχνικό γραφείο που ανέλαβε την ανέγερση των οικιών. Υπάρχει άλλο ένα συγκρότημα το οποίο πήρε ο κατασκευαστής. Οι κτηματομεσίτες που έχουν αναλάβει την πώληση της περιουσίας των Παπανδρέου τονίζουν ότι ο ιδιοκτήτης ήθελε αρχικά να ενοικιάσει και τις υπόλοιπες τρεις μεζονέτες, ωστόσο, στην πορεία «κρεμάστηκε» πωλητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκρότημα έχουν ζητήσει πολλοί ευκατάστατοι Ελληνες, μεταξύ αυτών δύο γνωστοί εφοπλιστές κι ένας επιχειρηματίας που ζει στα Βόρεια προάστια και θέλει να αποκτήσει κι άλλη ιδιοκτησία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει μια τιμή γύρω στα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στο συγκρότημα υπάρχουν τέσσερις κατοικίες επιφάνειας 200-300 τ.μ. η κάθε μία, επομένως, αν πραγματοποιηθεί η πώληση μπορούν να εισπραχθούν κατά μέσο όρο 1 εκατ. ευρώ για κάθε σπίτι. Δηλαδή η κ. Σοφία Παπανδρέου φιλοδοξεί να εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 4 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλύψει κατά πολύ τα χρέη της στην εφορία.

Όπως επισημαίνουν οι κτηματομεσίτες που έχουν αναλάβει την πώληση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν για αγορά ξεχωριστά της κάθε μεζονέτας, ενώ υπήρξαν και μία – δύο προτάσεις για να αποκτηθεί «πακέτο» το κτιριακό συγκρότημα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έκαναν σκληρά παζάρια στην κ. Παπανδρέου θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά μεγάλο το ποσό των 4.000 ευρώ/τ.μ. που ζητά και περιμένοντας να πέσει η τιμή αφού γνωρίζουν ότι ο πωλητής «καίγεται» για ρευστό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όταν άρχισαν να κτίζονται οι μεζονέτες η τιμή που «έπιαναν» ήταν 5.000 ευρώ/τ.μ., όμως, η κρίση σάρωσε και τις πλούσιες γειτονιές. Ποιος, όμως, δεν θα ήθελε να βρίσκεται δίπλα στο σπίτι που έζησαν οι Παπανδρέου;

Η ιστορία της «γειτονιάς των Παπανδρέου»

Από το 1928 ξεκινά η ιστορία της «γειτονιάς των Παπανδρέου» όταν ο «Γέρος της Δημοκρατίας» επέλεξε το Καστρί για να μείνει μόνιμα. Στο οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων κτίστηκε η ιστορική πλέον «βίλα Γαλήνη» στην οποία έζησαν τρεις πρωθυπουργοί και πέρασαν από εκεί διάσημες προσωπικότητες. Το αυτό κτίστηκε το 1935 ενώ όλη η ιδιοκτησία ανήκε κατά τα τρία τέταρτα στην Σοφία και κατά το ένα τέταρτο στον Γιώργο Παπανδρέου.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1990, όταν η Σοφία Παπανδρέου χώρισε το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων σε τέσσερα τμήματα, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα, τα οποία στο συμβόλαιο αναφέρονται ως «Κατοικία Ι», «Κατοικία ΙΙ», «Κατοικία ΙΙΙ» και «Κατοικία IV», πούλησε στον αδελφό της, Γιώργο, το δεύτερο κομμάτι της έκτασης αντί του ποσού των 4.300.000 δραχμών. Σε αυτό το οικόπεδο, έκτασης 640 τ.μ., ο πρώην πρωθυπουργός έχτισε στη συνέχεια με δάνειο την κατοικία των 368 τ.μ., που του ανήκει εξ ημισείας με τη σύζυγό του Αντα και στο οποίο διαμένει μέχρι σήμερα.

Το 1999 η βίλα χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο και είχε το προνόμιο να βαρύνεται με το 50% των φόρων ακινήτων, ωστόσο, το 2007 η Σοφία Παπανδρέου αποφάσισε να αξιοποιήσει την έκταση κατασκευάζοντας τις μεζονέτες. Όμως, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, οι εργασίες πάγωσαν για έναν χρονικό διάστημα προκαλώντας… ταραχή στην ιδιοκτήτρια. Τότε η Σοφία Παπανδρέου ζήτησε να αποχαρακτηριστεί το ακίνητο ώστε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά και για το λόγο αυτό προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ηταν μια κίνηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος ήθελε να διατηρηθεί ο χαρακτηρισμός ως ιστορικό μνημείο. Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση ώστε να κατασκευαστεί η πολυτελής κατασκευή. Η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος βρίσκεται στην πίσω πλευρά της βίλας «Γαλήνη», κι αυτός ήταν ένας από τους όρους του υπουργείου Πολιτισμού. Τα δύο κτίρια που διαθέτουν από 4 μεζονέτες, από 200 έως 300 τ.μ. ολοκληρώθηκαν από το τεχνικό γραφείο το οποίο πήρε το 50%, δηλαδή το ένα από τα κτίρια.

Η Σοφία Παπανδρέου παρέλαβε στο τέλος του 2008 το άλλο κτίριο με τις 4 μεζονέτες, κρατώντας μία για την ίδια και ενοικιάζοντας τις άλλες. Τώρα ήρθε η ώρα της πώλησης λόγω χρεών…

Πριγκιπικά… παζάρια

Ο γαλαζοαίματος γιος του Γλίξμπουργκ, Νικόλαος και η όμορφη σύζυγός του, Τατιάνα Μπλάνικ, μένουν στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Κινούνται αθόρυβα στην περιοχή, δεν προκαλούν και δεν επιδεικνύουν τα πλούτη τους διάγοντας μια ήσυχη ζωή. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα… 7.000 ευρώ ενώ κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν ότι υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις στην καταβολή ορισμένων ενοικίων με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική ένταση στις σχέσεις ιδιοκτήτη – μισθωτή. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, ακούγονται πολλά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει: «Ακούστηκε ότι ο γιος του Γλίξμπουργκ άρχισε να καθυστερεί το ενοίκιο, προφανώς για να πιέσει προκειμένου να μειωθεί το μηνιαίο ποσό. Αλλωστε… 7.000 ευρώ δεν είναι και λίγα για μια μεζονέτα γύρω στα 300 τ.μ.». Και πράγματι, όσοι γνωρίζουν την αγορά ακινήτων επισημαίνουν ότι ένα ποσό πάνω από 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το μήνα είναι υπερβολικό. «Εκτος κι αν ο τέως Βασιλιάς πλήρωσε όσο – όσο για το γιο του προκειμένου να είναι γείτονας με τον Γ. Παπανδρέου αλλά και για –τραγική σύμπτωση της ιστορίας- να βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την ιστορική βίλα «Γαλήνη» όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον οποίον συγκρούστηκε ουκ ολίγες φορές», τονίζουν με νόημα.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στο facebook: