25 εξαιρετικά όμορφα ορυκτά και πετρώματα

12 Απριλίου, 2015 2:30 ΜΜ
More videos

Ορυκτό ονομάζεται κάθε χημικό στοιχείο ή ανόργανη ένωση φυσικής προέλευσης, που βρίσκεται στο έδαφος ή στο υπέδαφος ή, υπό μορφή διαλύματος, στο νερό, αποτελώντας συστατικό των πετρωμάτων.

Γενικά ως πετρώματα χαρακτηρίζονται τα υλικά από τα οποία αποτελείται ο στερεός φλοιός της Γης, το ανώτερο δηλ. στρώμα της λιθόσφαιρας.

Σίγουρα όμως οι λέξεις ορυκτά και μέταλλα δεν είναι συνώνυμα της ομορφιάς και αυτό είναι κρίμα γιατί πραγματικά όπως θα δούμε στις φωτογραφίες είναι πολύ όμορφα! Τόσο όμορφα που θα λέγαμε ότι ξεπερνούν πολλούς άλλους πολύτιμους λίθους.

Στην φωτογραφική συλλογή που ακολουθεί θα δούμε μερικά όμορφα ορυκτά και μέταλλα και διάφορες μίξεις μεταξύ τους που εντυπωσιάζουν με την μοναδικότητα τους.

1. Οπάλιο που το εσωτερικό του μοιάζει με ηλιοβασίλεμα

Το Οπάλιο είναι πυριτικό ορυκτό. Είναι άμορφο (σαν το γυαλί),  η σύστασή του είναι βασικά διοξείδιο του πυριτίου. Η ιδιαιτερότητα του οπαλίου, έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει στην μάζα του μία ποσότητα περίπου 3-21% & έχει σκληρότητα από 5,5-6,5. Δημιουργήθηκε 60.000.000 χρόνια πριν.

amazing-stones-minerals-1__700

2. Οπάλιο όπου το εσωτερικό του μοιάζει με γαλαξία 

amazing-stones-minerals-14__700

3. Βισμούθιο

Το χημικό στοιχείο Βισμούθιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 83 και ατομικό βάρος 208,9804. Αυτό το πτωχό μέταλλο, έχει ιδιότητες που μοιάζουν με του αρσενικού και του αντιμονίου. Το βισμούθιο είναι πολύ βαρύ και εύθραυστο μέταλλο. Έχει ένα ασημί, άσπρο χρώμα με μία ροζ απόχρωση.

Amazing-StonesMinerals3__700

4. Οπάλιο όπου το εσωτερικό του μοιάζει με ωκεανό

Amazing-StonesMinerals__700

5. Αμέθυστος

Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς ως πολύτιμος λίθος.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί θα δούμε έναν από τους μεγαλύτερους γέωδους αμέθυστου που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ύψους άνω των 3 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων, Η ονομασία που το δόθηκε είναι “Η Αυτοκράτειρα της Ουρουγουάης

amazing-stones-minerals-12__700

6. Ροζ Χαλαζίας

Ο χαλαζίας είναι ορυκτό του πυριτίου,συγκεκριμένα πολύ καθαρό οξείδιο πυριτίου το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση.

amazing-stones-minerals-13__700

7. Φθορίτης

Ο φθορίτης ή αργυροδάμας είναι ορυκτό του ασβεστίου. Οφείλει το όνομά του στο συστατικό του, φθόριο

Amazing-StonesMinerals9__700

8. Μαύρο οπάλιο με την ονομασία “Lightning Ridge”

amazing-stones-minerals-26__700

9. Απολίθωμα οπαλίου

Τα απολιθώματα είναι είτε υπολείμματα φυτικών ή ζωικών οργανισμών που έζησαν πριν από τη σημερινή γεωλογική εποχή και κλείσθηκαν σε στρώματα γης.

amazing-stones-minerals-16__700

10. Τουρμαλίνη (βιρμανίας)

Με την ονομασία τουρμαλίνης φέρεται μια σειρά κυκλοπυριτικών ορυκτών. Το όνομα «τουρμαλίνης» προέρχεται από τη σιναλεζική λέξη tourmali ή touramali, που χαρακτήριζε τους πολύτιμους λίθους (ιδιαίτερα το ζιρκόνιο) που μετέφεραν οι έμποροι από τη Σρι Λάνκα.

amazing-stones-minerals-17__700

11. Μαλαχίτης με Χρυσόκολλα

Μαλαχίτης είναι ορυκτό του χαλκού. Χημικά χαρακτηρίζεται ως βασικός ανθρακικός χαλκός. Έχει ζωηρό πράσινο χρώμα, στο οποίο οφείλει το όνομά του: Ονομάστηκε από το φυτό μαλάχη (κοινώς μολόχα), καθώς έχει παρόμοιο χρώμα με τα φύλλα του.

Χρυσόκολλα (αγγλ. chrysocolla) είναι ένυδρο πυριτικό ορυκτό[2] του χαλκού και του αργιλίου. Το όνομά της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «χρυσός» και «κόλλα»,

amazing-stones-minerals-23__70012. Ζεόλιθος

Οι ζεόλιθοι είναι μικροπορώδη αργυλοπυριτικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων ως προσροφητικά και καταλύτες.

amazing-stones-minerals-15__700

13. Τιτάνιο με χαλαζία

amazing-stones-minerals-22__700

tumblr_mtg8v4nJlV1shbafzo1_1280

14. Τουρμαλίνη καρπούζι

Amazing-StonesMinerals2__700

15. Ροδοχρωσίτης

Ο ροδοχρωσίτης είναι ορυκτό του μαγγανίου. Οφείλει το όνομά του στην αρχαία ελληνική λέξη “ροδόχρους”, που χαρακτηρίζει το χρώμα του. Ανήκει στην ομάδα του ασβεστίτη (ανθρακικά άλατα), με τον οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

Amazing-StonesMinerals6__700

16. Αζουρίτης

Ο αζουρίτης είναι ορυκτό του χαλκού με ωραίο μπλε χρώμα. Βρίσκεται κατά κανόνα μαζί με άλλα χαλκούχα ορυκτά, από τα οποία και σχηματίζεται υπό την οξειδωτική επίδραση του νερού και του αέρα.

Amazing-StonesMinerals7__700

17. Σανδαράχη (ερυθρά)

Η ερυθρά σανδαράχη είναι θειούχο ορυκτό του αρσενικού. Το όνομά της προέρχεται από το αρχ. “σανδαράκη”, το οποίο θεωρείται δάνειο από κάποια ανατολική γλώσσα

amazing-stones-minerals-19__700

18. Ουβαροβίτης (Uvarovite)

Είναι ένα ορυκτό της οικογένειας του γρανάτη. Έχει πράσινο χρώμα, και η αδιάφανη ποιότητά του παρουσιάζει μία λαμπυρίζουσα κρυσταλλική επιφάνεια.

Amazing-StonesMinerals5__700

19. Βισμούθιο

Amazing-StonesMinerals4__700

20. Συνδυασμός Φθορίτης / χαλαζία / σιδηροπυρίτη

amazing-stones-minerals-24__700

21. Κροκοΐτης

Ο κροκοΐτης είναι ορυκτό χρωμικό άλας του μολύβδου. Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη κρόκος, του οποίου οι στήμονες έχουν το ίδιο χρώμα με αυτό του ορυκτού.

Amazing-StonesMinerals1__700

22. Ασβεστίτης Κοβαλτίου

Το κοβάλτιο είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο. Δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση, ο ασβεστίτης είναι ορυκτό του ασβεστίου και κύριο συστατικό πολλών πετρωμάτων του γήινου φλοιού.

amazing-stones-minerals-241__700

23. Τουρμαλίνη με χαλαζία λεπιδολίτη και cleavelandite

amazing-stones-minerals-20__700

24. Κροκοΐτης

Amazing-StonesMinerals8__70025. Ροδοχρωσίτης

amazing-stones-minerals-21__700

 Με πληροφορίες από το wikipedia.org και το και το webmineral.com

Ακολουθήστε μας στο facebook: