Ποιά τρόφιμα περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη;

1 Αυγούστου, 2014 7:28 ΜΜ
More videos

Μπάρες δημητριακών

Αν νομίζετε ότι οι μπάρες δημητριακών αποτελούν καλή επιλογή για πρωινό ή σνακ σκεφτείτε το ξανά. Οι περισσότερες μπάρες περιέχουν ζάχαρη. Μπορεί να περιέχουν υγιεινές ίνες, ξηρούς καρπούς αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης. Για υγιεινό σνακ μπορείτε να επιλέξετε ένα φρούτο, ένα κομμάτι τυρί ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Ντοματοχυμός

Ζάχαρη προστίθεται συχνά σε προϊόντα ντομάτας για να εξουδετερωθεί η οξύτητα του λαχανικού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι ντομάτες έχουν συλλεχθεί πρόωρα. Ο ντοματοχυμός είναι από τους μεγάλους ενόχους όσον αφορά την κρυμμένη ζάχαρη.

Συσκευασμένο ψωμί

Πολλά ψωμάκια περιέχουν ζάχαρη. Ορισμένα περιέχουν ως 1 κουταλάκι ζάχαρη ανά φέτα, επομένως ελέγξτε την ετικέτα της συσκευασίας. Πηγαίνετε στο φούρνο για πιο υγιεινές επιλογές ή φτιάξτε το δικό σας ψωμί.

Γρήγορο φαγητό

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το γρήγορο φαγητό είναι μέρος του καταλόγου. Περιέχει αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι ωφέλιμο αλλά ακόμα και αν παραλείψουμε τα αναψυκτικά και τα επιδόρπια, τα χάμπουργκερ, οι πατάτες- ακόμα και οι σαλάτες- μπορεί πιθανόν να περιέχουν κάποια μορφή κρυμμένων σακχάρων. Αν δεν μπορείτε να πείτε ‘’όχι’’ στο γρήγορο φαγητό ελέγξτε προσεκτικά τα συστατικά για να κάνετε εξυπνότερες επιλογές και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη. Η θρεπτική αξία του γρήγορου φαγητού είναι μικρή.

Γιαούρτι

Αγαπημένο σνακ στο πρωινό ή στο γραφείο είναι το γιαούρτι. Οι περισσότεροι προτιμούμε αυτά με γεύση τα οποία όμως περιέχουν ζάχαρη. Ορισμένες μάρκες γιαουρτιών με γεύση περιέχουν μέχρι 20 γραμμάρια ζάχαρη τη μερίδα. Επιλέξτε απλό γιαούρτι και προσθέστε φρέσκα φρούτα και μέλι για να το γλυκάνετε.

Ντρέσιγκ σαλάτας

Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πόση ζάχαρη περιέχουν τα έτοιμα ντρέσιγκς. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι οι εκδοχές με τα χαμηλά λιπαρά. Οι εταιρείες αφαιρούν τα λιπαρά αλλά προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη και αλάτι για να βελτιώσουν τη γεύση. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι να κάνετε το δικό σας νρέσιγκ χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, φρέσκο χυμό λεμονιού ή μπαλσάμικο και να προσθέσετε ορισμένα φρέσκα μυρωδικά.

Δημητριακά πρωινού

Κοιτάξετε την ετικέτα με τα συστατικά στο αγαπημένο σας δημητριακό πρωινού. Τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη, για να είναι πιο εύγεστα. Αν υπολογίσουμε και την επιπλέον ζάχαρη που ρίχνουμε τότε έχουμε αρκετή για να είμαστε ‘’ανεβασμένοι’’ όλο το πρωί.

Λαχανικά σε κονσέρβα

Πολλά λαχανικά σε κονσέρβα περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται για να διατηρούνται τα προϊόντα περισσότερο καιρό στο ράφι. Κοιτάξτε την ετικέτα με τα συστατικά για να δείτε αν υπάρχει ζάχαρη και επιλέξτε ένα προϊόν με τη χαμηλότερη. Η καλύτερη επιλογή είναι να μαγειρέψετε φρέσκα λαχανικά και να προσθέσετε ελάχιστη ζάχαρη στο τέλος.

 

Πηγή

Ακολουθήστε μας στο facebook: