Υπόγειος «ωκεανός» με το αρχαιότερο νερό του κόσμου!

18 Δεκεμβρίου, 2014 7:22 ΜΜ
More videos

Το αρχαιότερο νερό του κόσμου, το οποίο είναι «κλεισμένο» μέσα στον φλοιό της Γης, υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι αναμενόταν, όπως αναφέρουν επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το υγρό – ποσοστό του οποίου έχει ηλικία δισεκατομμυρίων ετών- βρίσκεται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων. Όπως αναφέρεται σε νέα μελέτη, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 11 εκατ. κυβικά χιλιόμετρα από αυτό- δηλαδή περισσότερα από ό,τι όλο το νερό που βρίσκεται σε ποταμούς, βάλτους και λίμνες μαζί.

_79805048_ut-researchers-underground2

Η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ενώ δημοσιεύθηκε στο Nature. Όπως διαπιστώθηκε, το νερό αντιδρά με τους βραχώδεις σχηματισμούς με αποτέλεσμα την απελευθέρωση υδρογόνου, συνιστώντας μια πιθανή πηγή τροφής. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις στον φλοιό μπορεί να φιλοξενούν ζωή.

Η Μπάρμπαρα Σέργουντ Λόλαρ, του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά δήλωσε σχετικά ότι «πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα βράχου, την οποία κάποιες φορές προσπερνάμε όσον αφορά στη δυνατότητά της να μας “μιλήσει” για τις διαδικασίες του παρελθόντος- οι βραχώδεις αυτοί σχηματισμοί είναι τόσο αρχαίοι που περιέχουν “αρχεία” υγρού και ατμόσφαιρας από τα πρώτα στάδια της ιστορίας της Γης. Αλλά ταυτόχρονα, μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χημεία η οποία μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Και για αυτό αναφερόμαστε σε αυτό ως “ο κοιμώμενος γίγαντας”».

_79805010_samplingminewatersphotocreditb.sherwoodlollar-toronto2

Το αρχαιότερο νερό, το οποίο έχει εντοπιστεί σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων στον Καναδά, υπολογίζεται πως έχει ηλικία μεταξύ ενός και 2,5 δισ. ετών.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Κρις Μπαλεντάιν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το πόσο αρχαίο είναι το νερό. «Το νερό εκεί κάτω δεν αποτελεί έκπληξη – το νερό διεισδύει στους πόρους των βράχων. Αλλά το να διατηρείται και να παραμένει εκεί τόσο καιρό αποτελεί έκπληξη. Οπότε, όταν σκέφτεσαι τι υπάρχει κάτω από τα πόδια σου, είναι πολύ πιο συναρπαστικό από απλά κάτι βράχους».

Πηγή: BBC, Huff. Post

Ακολουθήστε μας στο facebook: