Η Νιγηρία απαγόρευσε την κλειτοριδεκτομή. Μια αληθινά ιστορική κίνηση.

9 Ιουνίου, 2015 11:23 ΜΜ
More videos

Μία πράξη που ελπίζουμε να είναι η αρχή για την ολοκληρωτική κατάρρευση του βάναυσου εθιμοτυπικού

Η Νιγηρία, πρόσφατα, έγραψε μία νέα αισιόδοξη σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία καταργώντας την κλειτοριδεκτομή. Η ποινικοποίοηση της βάναυσης αυτής τακτικής (στην οποία μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 1/4 των γυναικών της χώρας) υπόκειται στην Απαγόρευση της σωματικής βίας ενάντια στο ανθρώπινο είδος (η οποία -συν τοις άλλοις- κρίνει παράνομη την εγκατάλειψη του συζύγου, παιδιών και άλλων εξαρτώμενων ατόμων χωρίς πόρους, αλλά και επώδυνες παραδοσιακές πρακτικές).

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν και το νέο εξαπλώνεται (και γιορτάζεται) στο Twitter με το hashtag #VAPPBILL.

Η κλειτοριδεκτομή , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πράξη του μερικού ή ολοκληρωτικού ακρωτηριασμού των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων  χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος.

History Has Been Made. Female Genital Mutilation Banned In Nigeria.

Σύμφωνα με τη UNICEF:

“Περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε 29 συνολικά χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου απαντάται πιο συχνά αυτή η πρακτική”.

Μετά από δεκάδες καμπάνιες, ακτιβιστικές πράξεις και πολυάριθμες προσπάθειες από οργανώσεις για να δωθεί ένα τέλος, ψηφίστηκε ο νόμος που ποινικοποιεί την διαδικασία.

Στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως και παράλληλα να καταπολεμηθεί κάθε είδους που εθιμοτυπική πρακτική που προσβάλλει την ανθρώπινη φύση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τις επιβλαβείς συνέπειες της πρακτικής αυτής στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής: αιμορραγία, βακτηριακή λοίμωξη, ανοιχτές πληγές ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες περιλαμβάνουν στειρότητα, επιπλοκές στον τοκετό και  επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

21953162_65476ef0_3def_4be9_972f_c5173115f91c.limghandler

Σύμφωνα με αναφορά της Unicef οι λόγοι που γίνεται είναι για να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία και να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης.

“Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές που υποστηρίζουν τη βία κατά των γυναικών”, λέει η Stella Mukasa, ιθύνων σε θέματα φύλου, βίας και δικαιωμάτων του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για Γυναίκες. “Μόνο τότε θα εξαλειφθεί αυτή η βαρβαρότητα”.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στο facebook: