Η «Μύκονος» του Βορρά. Το άγνωστο νησάκι με τις εξωτικές αμμουδιές, που ανήκε στη μονή Βατοπεδίου!

Ιούλιος 17, 2015 5:37 ΜΜ
More videos

Πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε κοινό «μυστικό» για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας και μόνο. Σήμερα η μικρή άγνωστη Αμμουλιανή έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές από όλη την Ελλάδα.

Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

10605_Ammouliani
Έως το 1925 η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Οι μοναχοί καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών.
Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

44403-viewom

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο αρσανάς, ένα κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία. Από το λιμάνι ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί προς τη Χώρα του νησιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865, η λέσχη και το παλιό σχολείο.
Τα ανηφορικά σοκάκια της Χώρας περνούν μέσα από παλιά σπιτάκια με λουλουδάτες αυλές, ενώ στο υψηλότερο σημείο του οικισμού, η θέα προς το Άθω κόβει την ανάσα.

44411-viewom
Σήμερα, το μικροσκοπικό νησάκι έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι «βουλιάζει» από τουρίστες, με τοΝ πληθυσμό συχνά να υπερβαίνει τις 5.000.

Για πολλούς είναι ένας άγνωστος προορισμός, αλλά κρύβει μοναδικές και σπάνιες ομορφιές. Οι κάτοικοι το αποκαλούν η «Μύκονος της Χαλκιδικής» και νιώθουν περήφανοι για την ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια το νησάκι τους.

44299-viewom

Όπως μαρτυρεί το όνομά του, το νησί έχει πολλές αμμώδεις παραλίες με ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους.
Οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη, αποτελούν μία από τις ωραιότερες παραλίες της Αμμουλιανής αλλά και όλης της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά της είναι η λευκή ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά.

44343-viewom
Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η παραλία του Αϊ Γιώργη, όπου δύο κολπίσκοι συνθέτουν την αμμουδερή ακτή της, ενώ οι βραχώδεις σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν από το νερό δημιουργώντας ένα παραδεισένιο τοπίο.
Στο ανατολικότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου, με χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά, πεντακάθαρα νερά.
Για τους λάτρεις των μικρών και απόμερων όρμων ενδείκνυται η παραλία Καραγάτσια, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, κρυμμένη ανάμεσα σε βράχια, ελιές και πεύκα.

44372-viewom
Νοικιάζοντας κάποιο σκάφος από την Αμμουλιανή ή απέναντι από την Ουρανούπολη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερημονήσια Δρένια πραγματοποιώντας μια όμορφη ημερήσια εκδρομή.
Πρόκειται για 10 μικρά νησιά και βραχονησίδες, γνωστά στους ψαράδες και σαν Γαϊδουρονήσια, που έχουν θαυμάσιες παραλίες ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς.

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: