Η Ελλάδα στην πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

18 Αυγούστου, 2015 2:52 ΠΜ
More videos

Τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν αυτή την στιγμή την παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει το Economist Intelligence Unit (EIU) σε έκθεσή του υποστηρίζοντας πως είναι ικανοί να «αλλάξουν το επιχειρησιακό περιβάλλον τα επόμενα δύο χρόνια».

Οι κίνδυνοι ταξινομήθηκαν ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας αλλά και τον αντίκτυπο που μπορούν να δημιουργήσουν ενώ υπάρχει και βαθμολογία στην οποία αποτυπώνεται η ένταση του κινδύνου, με το υψηλότερο σκορ να είναι το 25.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, με βαθμολογία 20. Σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit ο κίνδυνος Grexit συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα απειλεί με διάλυση ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«[Εμείς] θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υψηλή μια τέτοια πιθανότητα για το 2016, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή των σκληρών όρων που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία. Εάν το Grexit οδηγήσει και άλλες χώρες στο να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό για την παγκόσμια οικονομία… Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα υποστεί τεράστιες ζημίες, και η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

1. "Grexit" is followed by a eurozone break-up

Ο δεύτερος σημαντικός κίνδυνος έρχεται από την Κίνα αφού η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων αλλά και των επενδύσεων σηματοδοτούν την επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς. Με βαθμό κινδύνου 20 η ανησυχία γύρω από την κινεζική οικονομία εντείνεται.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη εξάρτηση των κατασκευαστικών εταιριών από τη Δύση και τις λιανικές πωλήσεις, με τη ζήτηση που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες χώρες, η παρατεταμένη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα έχει σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ – πολύ περισσότερο από ό, τι θα συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες» αναφέρει η έκθεση της EIU.

2. A commodity-price slump and investment crunch in China entrench the emerging-market slowdown

Τρίτος κίνδυνος είναι η κλιμάκωση της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με βαθμό επικινδυνότητας 16, η EIU επισημαίνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμπορικά αντίποινα, «οι αποδυναμωμένοι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα συνεχίσουν να βλάπτουν την ρωσική οικονομία άσχημα και επίσης να συμβάλουν στην μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

3. Russia's intervention in Ukraine escalates, leading to Cold War-era tensions

Ως τέταρτος σημαντικότερος κίνδυνος στην λίστα της EIU βρίσκονται οι παγκόσμιες αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής που οδηγούν με τη σειρά τους σε ακραία αστάθεια των νομισμάτων. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις μετέπειτα εξελίξεις.

4. Global monetary policy divergence leads to extreme currency volatility

Ο πέμπτος και τελευταίος κίνδυνος, θεωρείται η άνοδος του ISIS, με βαθμό επικινδυνότητας 12.

«Σε περίπτωση που η οργάνωση κλιμακώσει τις επιθέσεις της και τα αντίποινα τότε αναμφίβολα θα πληγεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, η οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να απειλήσουν το πενταετές bull market των αμερικανικών και ευρωπαικών μετοχών» αναφέρει η έκθεση.

5. The rising threat of jihadi terrorism destabilizes the global economy
Πηγή: newmoney.gr

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: