Γιατί βάζουν “λουκέτο” οι εταιρείες διαδικτυακών προσφορών;

27 Αυγούστου, 2015 1:09 ΠΜ
More videos

«Λουκέτο» βάζουν η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις που πrοσφέρουν εκπτωτικές προσφορές μέσω διαδικτύου.

Η διακοπή λειτουργίας της Groupon πριν από δύο ημέρες αποτελεί την πιο ηχηρή περίπτωση. Πολλοί απέδωσαν το κλείσιμο της στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων. Αυτό ισχύει εν μέρει, αφού η κύρια αιτία είναι η καθίζηση της κατανάλωσης. Κάτι που φάνηκε εξάλλου και στα αποτελέσματα της ίδιας της εταιρείας

Με ζημιές προ φόρων το 2014 στα 856.000 ευρώ από 528.000 το 2013 και μείωση τζίρου στα 1,36 εκατ. ευρώ από 1,74 εκατ. ευρώ, το μέλλον ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα είχαν σταματήσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αντίστοιχοι διαδικτυακοί τόποι, οι οποίοι ήταν δημοφιλείς στη χώρα μας. Πρόκειται για τους ιστότοπους που έγιναν γνωστοί με τις ονομασίες Golden Deals (goldendeal.gr) και Cheapis (cheapis.gr)

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η πρώτη υπηρεσία χρηματοδοτούνταν από την Global Finance και πουλήθηκε προ δωδεκαμήνου στην εταιρεία Master, γνωστή κυρίως από τις υπαίθριες διαφημίσεις. H δεύτερη υπηρεσία χρηματοδοτούνταν επίσης από την εταιρεία διαφήμισης Master. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μόνη μεγάλη αντίστοιχη δραστηριότητα που παραμένει εν ζωή στην Ελλάδα, είναι η υπηρεσία Υellowday (yellowday.gr) της Τράπεζας Πειραιώς.

Η τελευταία συνδυάζει την προώθηση των τραπεζικών προϊόντων (π.χ. πιστωτικές κάρτες) μαζί με την προσθήκη μιας επιπλέον πηγής εσόδων. Η υπηρεσία προτείνει την αγορά υπηρεσιών και αγαθών σε τιμές προσφοράς, οι οποίες γίνονται ακόμη χαμηλότερες αν ο χρήστης αξιοποιεί κάρτες της ίδιας τράπεζας.

Βέβαια υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρότερες δραστηριότητες που φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση της Groupon, της Golden Deals κ.λπ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αποκαλούμενες «πωλήσεις φλας (flash sales)», δηλαδή προτάσεις αγοράς σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή που αναβοσβήνουν στην οθόνη του υπολογιστή, μπορούν να λειτουργήσουν μόνον ώς ένα επίπεδο. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, π.χ. αγορά γεύματος, κουρέματος, μανικιούρ κ.ο.κ., συχνά η αύξηση των πωλήσεων μέσω ελκυστικών χρεώσεων γίνεται σε βάρος της ποιότητας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ξαφνικά προσφέρεται έκπτωση 70% και πάνω!

Σημειώνεται ότι ο τζίρος που παρουσιάζουν οι εταιρείες του είδους αναφέρεται στις προμήθειες που εισπράττουν και όχι στον συνολικό τζίρο που έκαναν οι πελάτες τους μέσω των προσφορών τους.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: