Γιατί οι πολύ πλούσιοι έχουν εμμονή με τα εξωτικά κατοικίδια;

September 30, 2016 1:44 AM
More videos

Υπάρχει μια διαδικτυακή αγορά όπου το να ψωνίζεις αρκούδες, λύγκες ή ακόμα και βακτριανές καμήλες είναι σαν να ψάχνεις ρούχα στα ράφια ενός εμπορικού. Έχεις περίπου 5.500 ευρώ για ξόδεμα; Θα μπορούσες κάλλιστα να πάρεις ένα μωρό βραδύποδα. Τι θα έλεγες για έναν καγκουρολαγό; Θα σου κοστίσει κάτι λιγότερο από 2.500 ευρώ.

«Έχω για πούλημα ένα καφέ αρκουδάκι Kodiak επτά μηνών που έχει τραφεί μόνο με μπιμπερό», λέει μια αγγελία. «Θηλυκό, τρέφεται με μπιμπερό, δεν χρειάζεται λουρί. Τρομερή συμπεριφορά!!! Χρησιμοποιούνταν καθημερινά σε φωτογραφίσεις και είναι μαθημένη. Είναι πραγματικά μοναδική!».

Τα εξωτικά κατοικίδια δεν είναι φθηνά, παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για την άγρια ζωή σε αιχμαλωσία. Σήμερα, το να είσαι κάτοχος ενός εξωτικού ζώου είναι σχεδόν μια ιεροτελεστία που επιτελούν οι πλούσιοι και διάσημοι.

Σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Tinder, οι αλυσοδεμένες τίγρεις και οι γατόπαρδοι μοστράρονται δίπλα σε Lamborghini, τσάντες Louis Vuitton και πολυτελή γιοτ. Δεν είναι παρά ένα αξεσουάρ για το 1% του πληθυσμού που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Mike Tyson ξόδεψε περισσότερα από 20.000 δολάρια (σχεδόν 18.000 ευρώ) για να αγοράσει τρεις τίγρεις Βεγγάλης. Η Paris Hilton το 2006 πρόσθεσε ένα κίνκατζου στην κουστωδία της, το οποίο ονόμασε «Baby Luv». Και ο Justin Bieber είναι διαβόητος για τη μαϊμού καπουτσίνο που απέκτησε, την οποία εγκατέλειψε στο τελωνείο του Μονάχου στη Γερμανία.

A photo posted by Mimi (@monkeymadnessntx) on

Αναμφισβήτητα, τα εξωτικά κατοικίδια είναι άλλη μια πολυτέλεια που είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στους υπερ-πλούσιους. Στο κάτω κάτω, αυτή η βιομηχανία δισεκατομμυρίων δεν χτίστηκε με φιλανθρωπίες. Συνέδεαν πάντα άραγε οι άνθρωποι τα θηλαστικά με το κύρος ή είναι σύγχρονο φαινόμενο; Γιατί δεν αρκούνται οι πλούσιοι στα σκυλιά και τις γάτες;

«Ξεκάθαρα λόγω εγωισμού», λέει η Lisa Wathne, υπεύθυνη άγριων ζώων σε αιχμαλωσία στο Humane Society των ΗΠΑ. «Ειδικά όταν βλέπεις ανθρώπους να βάζουν λουρί σε τίγρεις ή να τυλίγουν γιγάντια φίδια γύρω από τον λαιμό τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκέφτονται περισσότερο τον εαυτό τους παρά τα ζώα».

flickr

Χιλιάδες χρόνια προτού δημιουργηθούν οι ζωολογικοί κήποι, η ελίτ διατηρούσε θηριοτροφεία γεμάτα παράξενα, όμορφα και άγρια πλάσματα. Δεν επρόκειτο απλώς για ένα ποτ πουρί εξωτικών ζώων – ήταν αναπαραστάσεις του Κήπου της Εδέμ. Μεσαιωνικά βιβλία ζώων με σάρκα και οστά.

Το 3500 π.Χ., η αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Ιερακοπόλεως φιλοξενούσε μια βασιλική συλλογή με αιχμάλωτους ελέφαντες, ιπποπόταμους, αντιλόπες και –τους εξαφανισμένους πλέον– βούβαλους. Ο Πομπήιος, ένας στρατηγός στην αρχαία Ρώμη, λέγεται ότι οδήγησε μια παρέλαση από 600 λιοντάρια και 20 ελέφαντες στο Κολοσσαίο, προκειμένου να σφαχτούν σε αθλήματα. Ο Marco Polo είχε πει ότι ο Μογγόλος αυτοκράτορας Kublai Khan είχε λεοπαρδάλεις, γατόπαρδους, τίγρεις, ελέφαντες, καθώς και 200 είδη πουλιών στο ιδιωτικό του πάρκο. Το 1210 δημιουργήθηκε το φημισμένοΒασιλικό Θηριοτροφείο στον Πύργο του Λονδίνου, έτσι ώστε να διασκεδάζουν τα μέλη της αυλής με κοπάδια από περίεργα τέρατα.

Θηριοτροφείο σε πύργο, 1808 / Φωτογραφία: The New York Public Library Digital Collections

Πολλοί αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν μεγάλη εκτίμηση για τα ζώα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θεοποιούν. Στη φυλή Awá, η οποία ζει στα δάση Maranhão της Βραζιλίας, τα κοάτι, οι μαϊμούδες του γένους Alouatta και οι μαϊμούδες καπουτσίνοι είναι συχνά κατοικίδια. Οι Καζάκοι κυνηγοί που ονομάζονται burkitshi είναι γνωστοί για τη μοναδική τους σχέση με τους χρυσούς αετούς της Κεντρικής Ασίας.

Για ορισμένες ομάδες, «τα ζώα, κάποια φυτά και κάποια αντικείμενα έχουν το ίδιο στάτους με φυσικά πρόσωπα. Όλα τα ζώα ζουν ανεξάρτητα και απαιτούν σεβασμό», είπε κάποτε στους New York Times ο δρ Eugene Hunn, εθνοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι διαφορετικό από τον τρόπο που έχουμε κατοικίδια σήμερα, όπου το ζώο αντιμετωπίζεται σαν παιδί».

Ωστόσο, κάποιες ομάδες υπεράσπισης πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία εξωτικών ζώων δεν είναι απλώς κάτι το ηθικό, αλλά και ευεργετικό για την άγρια ζωή. Η REXANO, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν Κατοχή Εξωτικών Ζώων με Υπευθυνότητα, δηλώνει:

«H εκτροφή αιχμάλωτων ζώων, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έχει σώσει πολλά ζώα από την εξαφάνιση, δημιουργώντας απόθεμα ζώων που έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία και, ως εκ τούτου, ελαττώνονται οι πιέσεις στους άγριους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα να συντηρούνται στην άγρια φύση». Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι μόνο η προσωπική επαφή με τα άγρια ζώα μπορεί να προωθήσει τη διατήρησή τους και γι’ αυτό τον λόγο χώροι όπως τσίρκα και πανηγύρια ευνοούν τόσο τους ανθρώπους όσο και την άγρια ζωή.

Προκειμένου να κατανοήσω τη βιομηχανία εξωτικών κατοικίδιων, η οποία βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και μαύρης αγοράς, επικοινώνησα με αρκετούς πωλητές σε μια δημοφιλή διαδικτυακή αγορά. Σκοπός μου ήταν να μάθω από πού πήραν τα ζώα, ποιος τα αγόρασε και πόσο εύκολο θα ήταν αν διέθετα τα χρήματα να αγοράσω ένα.

Πηγή: VICE

Ακολουθήστε μας στο facebook: