Εφυγε από τη ζωή το νεραϊδοκόριτσο από την Κρήτη – Είχε «μαγέψει» Ιταλό ανθρωπολόγο

Μάιος 27, 2017 12:48 ΠΜ
More videos

Την ονόμασαν «νεραϊδοκόριτσο» και «Μούσα» του Ιταλού ανθρωπολόγου Λίντιο Τσιπριάνι.

Η Δέσποινα Ζερβάκη από το Ψυχρό, όπως έγινε μόλις σήμερα γνωστό έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαίου, σε ηλικία 85 ετών.

Η απίστευτη ιστορία της ξανθιάς νεράιδας, ξεκινά το καλοκαίρι του 1942, όταν το κοριτσάκι ήταν 8 χρονών.

Εκείνη την εποχή ένας Ιταλός ανθρωπολόγος, ονόματι Λίντιο Τσιπριάνι ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη, για να μελετήσει τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των ντόπιων.

Σε μία εξερευνητική βόλτα στο Ψυχρό του Λασιθίου, εντόπισε μια μικρή «νεράιδα» που ετοιμαζόταν να λουστεί.

Τόσο πολύ μαγεύτηκε από τα κατάξανθα μαλλιά της που έφταναν μέχρι το γόνατο, που στάθηκε να κοιτάζει. Και παρά το γεγονός ότι δεν φωτογράφιζε παιδιά, για τη μικρή Μούσα του έκανε μια εξαίρεση. 

«Είχα ωραία μαλλιά σαν το χρυσάφι, που έφθαναν κάτω από τη μέση», είχε πει στο e-storieskritis.blogspot, η κ Δέσποινα «όμως είχα και δύο στραβά δόντια σαν του ελέφαντα κι επειδή γελούσα ενώ με φωτογράφιζε και φαίνονταν τα δόντια μου, αυτός νευρίασε».

Έφθασε μάλιστα σε σημείο να απειλήσει τον πατέρα της πως αν δεν κάτσει φρόνιμα η μικρή για να τη φωτογραφήσει θα καταλήξει κι εκείνος και η κόρη του στην κομαντατούρ.

Για να καταφέρει να βγάλει τρεις πόζες όπως τις ήθελε, σχεδόν τελείωσε όλο το φιλμ, ωστόσο στο τέλος δεν άντεξε στη γλύκα της μικρή Δέσποινας και, παρά την αυστηρότητα του, πήγε και της χάιδεψε τα μαλλιά.

Μάλιστα, οι φωτογραφίες της είναι τόσο εντυπωσιακές, που τις επέλεξε για το βιβλίο που εξέδωσε το 1943, στη Φλωρεντία,  με τίτλο «Creta e l origine mediterranea della civiltà» με λεζάντα «ένα κατάξανθο κοριτσάκι από το Ψυχρό, Οροπέδιο Λασιθίου, Κεντρο-Ανατολική Κρήτη».

Ο ιστορικός-ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης, κατάφερε να βρει την ταυτότητα του μικρού κοριτσιού μετά από πολλές δεκαετίες. Το όνομά της ήταν Δέσποινα  Ζερβάκη.

Το e-storieskritis.blogspot, είχε εντοπίσει την 84χρονη, κυρία Δέσποινα και κατέγραψε την αφήγηση της για τη συνάντηση που είχε με τον αυστηρό Λίντιο Τσιπριάνι.

[cretapost] [bovary]

Ακολουθήστε μας στο facebook: