Έχει γενέθλια σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας – Δείτε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του

28 Ιουλίου, 2014 3:57 ΜΜ
More videos

Τα 43 του χρόνια κλείνει σήμερα 28 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

2_244

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974.

giagia

Είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος που γεννήθηκε μετά τη μεταπολίτευση.

nhpio

Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας.

kaisariani

Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.

Είναι ο δεύτερος νεαρότερος πρωθυπουργός από σύστασης του ελληνικού κράτους (μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη) και ο πρώτος που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

politikosorkos

Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολεοδομία – Χωροταξία του ΕΜΠ. Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας που εκπόνησε με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ντίνα Βαϊου ήταν «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος».

foititis

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως κελευστής στο πολεμικό ναυτικό.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

dimotikes

Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

2008

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010, και είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013.

2013_0

Από τον Δεκέμβριο του 2012, είναι αντιπρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

kea

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη βουλευτής στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου του 2012, και στην κοινοβουλευτική περίοδο που ακολούθησε ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

2012_0

Με τη σύντροφο της ζωής του Μπέτυ Μπαζιάνα (απόφοιτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.

mpaziana

Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας.

ypografi

Το 2015 συμπεριλήφθηκε σε ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

time_0via
Ακολουθήστε μας στο facebook: